Beste B.B. Speler.

In de loop der jaren heb ik behoorlijk wat Do's en Don'ts opgepikt en die wil ik met jullie delen.

2016 - 2017

09/12/16

Finish #2: Gebruik van de binnenste hand.

Men kan de binnenste hand gebruiken wanneer de verdediger volgt of lichtjes op de heup is. Door de binnenste hand te verlengen bij het scoren is het gemakkelijker om je lichaam te gebruiken om de bal te beschermen door  zijn lichaam smal te maken zal het nog gemakkelijker zijn om voorbij de verdediger te glijden. Door de binnenste hand te gebruiken krijgt men het voordeel door snel te scoren en zo het blok te vermijden en voor een verrassing te zorgen, of onder door en een lay-back te gebruiken.

02/12/16

Finish #1: Het verlengd scoren.

Het verlengd scoren is belangrijk wanneer de verdediger achter je is of of de hoogte van je heup. Gebruik je lichaam om te vermijden dat de verdediger dichter bij de bal kan komen en zo de bal verder van de verdediger te houden en zo constant  en snel te scoren. De bal van je lichaam te houden en zo te vermijden dat de verdediger de bal kan blokken, of een layup met je binnenste hand.

25/11/16

Ontwikkeling van de Speler: Hoe scoren aan de Ring.

Bekwaam zijn om te scoren is zeer belangrijk, het maakt het verschil tussen goeie ploegen en grote ploegen. Het is een cliché om te zeggen “ als we de lay ups maken dan winnen we “ maar er is nog veel meer. Als speler moet je bekwaam zijn in alle situaties te kunnen scoren rond de ring. Ik zal enkele voorbeelden aanhalen die iedere speler in zijn scoren arsenaal moet hebben.

18/11/16

4. Vraag om gecoacht te worden.

Dit is de houding die je als speler moet hebben. Coach, ik wil een goede speler worden. Vraag aan de Coach welke je zwakke punten zijn en aan welke je moet werken.

5. “ Stay out of trouble “   – Ik kan er 1000 noemen maar ik weet dat Jij er 999 kent.

6. “ Eliminate ABC “  –  ” Arguing. Blaming. Complaining.” Eerlijk ik hou van dergelijke houding. Alles is beter. Dit motiveer mijn dromen. Let op het sarcasm.

11/11/16

Sorry ik was even uit de picture. Vanaf volgende week ben ik terug.

14/10/16

2. Maak en houd oog contact – Oog contact is noodzakelijk en zeer belangrijk. Je zal beter luisteren en sneller bijleren. Je spel zal verbeteren. Coachen en spelers moeten daar constant aan werken, denk even na, hoe voelt het wanneer iemand zijn ogen over je hoofd laat passeren

3. Stel je de vraag “ Wat is het volgende ?” Stel je de vraag, en ook de Coach.  –Op training wees gereed voor de volgende drill, en de overgang naar de volgende drill. In goede trainingen is het belangrijk dat één speler het commando neemt.
 

07/10/16

Spelers, je zal je job gemakkelijker, en ook voor de Coachen, maken door “ Coachable “ te zijn. Hier zijn enkele hints om het coachen gemakkelijker en aangenamer, en meer succesvol te maken. Wanneer je een gewoonte maakt van die punten, je zal sneller vooruit gaan en efficienter. En je relatie met de Coach zal een boost geven.

6 Schitterende punten om toe te dragen aan je Ploeg om sterker te worden.

1. Zeg gewoon “Yes Coach” – Wanneer een Coach een correctie en een tip geeft om bij te leren en dan de speler hoort zeggen “ Wel Coach Jan liep in de weg …” of zeer snel “ Ik weet het “ voor de Coach zijn zin kan  af maken en ik de speler wilde helpen. Het is zo… gemakkelijk te zeggen JA, en niet Ja Maar,  wanneer een Coach correcties geeft.

Heb vertrouwen, niet onzeker wanneer een Coach je verbeterd. Spelers met vertrouwen die een correctie krijgen denken, “ Mijn ploegmaat raakt een gevoelige snaar en ik moet werken aan een zwakheid, ze willen dat ik beter word. Onzekere spelers willen de waarheid niet zien en denken, “ Ik heb geen zwakheden.” “ Ik heb geen Coach nodig.” Onzekere spelers bekijken een correctie als een belediging, ik kan het wel alleen.

30/09/16

vervolg:

 1. Creëer ruimte: Het maakt niet uit welke aanval je speelt, voor de spelers.
 2. Geef de bal aan de vrije man: Eén van de gemakkelijkste dingen in de wedstrijd
 3. Neem goeie shots: Dit word van iedere speler verwacht. Een geforceert shot of een slecht shot is meestal een bal verlies
 4. Verzorg een correcte verdedigende houding: Positie en visie. Het start met een correcte houding, een correcte positie op het veld en te opzichte van de bal en een goed periferische zicht ten opzichte van de bal.
 5. Block Out: Je kan rebound nemen,  maar soms verhinderen dat de tegenstrever de bal neemt kan ook belangrijk zijn.

Wees een speler die steeds kijkt om de bal te veroveren, zoek voor de “ Loose Balls “
 

23/09/16

vervolg.

 1.  Wees sterk: Men kan fysisch sterk zijn maar men moet ook mental sterk zijn. Zeer belangrijk, nooit opgeven.
 2. Wees verstandig: Gedurende een Basketball training komen er veel kleine crisis situaties, je kan dit trainen om niet nerveus te worden bij dergelijke situaties
 3. Loop hard terug naar verdediging. Wanneer je dit steeds doet dan zal het niet onopgemerkt worden en dit is de basis voor goeie ploeg verdediging.
 4. Sprint  in aanval: In aanval sprinten is de structuur van de ploeg en zal helpen de andere  spelers te vrij zijn zelfs als Jij niet open bent.

16/09/16

15 Simpele “ Goals “ voor alle spelers.

 1. Wees een goede “ Teammate “: Zelfs als je de enige bent, het zal overdragen op de anderen
 2. Wees een student van de “ Game “: Je verantwoordelijken kennen is belangrijk, nog meer zal je ploeg nog sterker maken
 3. Sta open voor je Coach. Wees “ Coachable “ wat er ook gebeurd. Wanneer er een probleem is, en de speler is niet “ coachable “ dan zal het open barsten
 4. Wees een goede “ Practice Player “: Een goede training zal je geven wat je verdiend..
 5. Wat is je Rol. Zelfs indien er geen rol is voor Jou bepaald, bepaal er zelf één door steeds consistent te spelen.

 

2015 - 2016

06/05/16

Voor de meeste n van Jullie is het seizoen voorbij en hopelijk met succes. En geen kwetsuren. De tijd is daar om even te rusten en een program en plan te maken wat je gaat doen gedurende de zomer, werken aan je shot en aan je fundamentals. Denk aan de Quote van Coach Tex Winter “ The Time will come when Winter will ask what You were doing all Summer.”

Ik ben er terug 1/8/16. Groetjes, Coach

29/04/16

vervolg:

6. Geef de indruk dat je zal driven weg van het screen, gebruik cross-over en jab step om de indruk te geven dat je de andere kant opgaat.

7. Gebruik meestal twee dribbels om over het screen te gaan – het creëert afstand en vermijd dat de help defense twee spelers kan verdedigen – leer om je snelheid te veranderen met je dribbel – leer ook de hand-off met de screener.

8. Wanneer je over het screen gaat is je eerste gedachte scoren en nadien passen. Dit is zeer belangrijk.

1. DRIVE TO RIM
2. PULL UP SHOT
3. PAS NAAR DE MAN DIE ROLT.
4. KICK OUT NAAR DE SHOOTER;

9. Weet wanneer je het screen niet wil gebruiken en de andere kant op gaat – hou steeds je bal levend wanneer je drive, gebruik de pull back dribbel of door de benen dribbel.

22/04/16

“ Basketball Drills Ball Screen Attack.”

Verantwoordelijkheden voor de POINT GUARD.

1. Bepaal waar je het screen wil. Schouders en ogen naar de ring, zodoende dat je zowel links als rechts naar de ring kan.

2. Hou je verdediger af.

3. Wacht tot het screen gezet is.

4. Kom over het screen gereed om de verdediger van de screener aan te vallen zodra het screen gezet is. Je moet je verdediger in het screen brengen je schouder op de heup van de screener. Nu moet je de helper lezen. Een goede speler zal niet bij voorbaat weten wat hij zal doen, hij zal de situatie lezen en reageren.

 5. Hou je verdediger weg van de bal bij de drive.
word vervolgd.

15/04/16

Je moet je lay-ups maken, dit zijn 2 punten. Een drill wanneer je alleen traint.

 1. Leer beide, 1-2 lay-up en een power lay-up.
 2. Streef naar een 3 point play. Na een gelukt shot ga naar de vrijworp lijn en maak je vrijworp. (2=3, 3=4)
 3. Roep je score bij ieder shot die je neemt, gelukt of niet.
 4. Na ieder gemist shot moet je rebounden en scoren. Lange rebounds leiden tot een nieuw jump shot. Die second efforts tellen niet.
 5. Bij het nemen van Vrijworpen gebruik de “ swish rules “ bij het tellen.

Swish (all net ) =+1        Raken van de ring =0       Miss=-1

 • Wees een training beest. Correct en snel uitvoeren van de fundamentals voor het goed van de ploeg.

Train en speel als een KAMPIOENEN PLOEG.

08/04/16

TIPS.

* Target, ik leer een gevisualiseerd punt in het midden van de ring.
* Je moet een constante boog hebben bij je shot.
* Let op de follow through “ Put Your hand in  the cookie jar “
* Je mag een klein beetje vooruit springen, je moet in evenwicht zijn vóór het shot en na het shot. Balance.

Richtlijnen.
       
* Wanneer je moeite hebt met een beweging, analyseer het en besteed extra tijd aan de uitvoering.  
       * Werk aan je “ Skills “
       * We proberen de juiste Techniek steeds sneller uit te voeren tot game speed.

01/04/16

Wanneer je het woord, "scorer" hoort in basketball dan heb je nogal de tendens om dit negatief te nemen gezien er spelers zijn die veel schieten om dan aan hun punten te komen. Een grote scoorder is bekwaam om de bal efficiënt te scoren; dit gebeurt met één gedachte, de ploeg helpen te winnen.

 Grote scorers schieten de bal met verantwoordelijkheid. Ze weten dat het hun rol is om veel shots te nemen en punten te scoren voor hun ploeg. Echter, ze schieten niet elke bal die ze in hun handen krijgen. Het gaat over de ploeg, en dit tonen ze door de shots met hoog % te kiezen.

Scorers zijn meestal natuur talenten, maar GROTE scores zijn ook gekent als harde werkers. Als je kijkt naar spelers zoals Kobe Bryant, LeBron James, Kevin Durant, etc. dan zal je snel zien dat dit van de hardste werkers zijn. Wanneer je een grote scoorder wil worden dan start het in de gym met uren van hard werk. Dat zal als resultaat hebben dat je de bal zal schieten met Vertrouwen en de moeilijke shots te nemen op het einde van de wedstrijd.

25/03/16

8. Uit verdediging naar aanval.

 • De tegenstrever stoppen om te scoren.

  • Steeds je handen in de “passing lanes”, druk zetten op de “ ball handler ”, rebounden en dergelijke zal leiden tot fast break opties en kan je verdediging transformeren naar aanval.

  • Dit betekend niet dat je mag gokken blijf binnen je opdrachten, wees gedisciplineerd.

 • Team Defense

  • Geloof in team defense en realiseer dat een goede verdediging gemakkelijke punten oplevert.

  • Wees niet de speler die gekend is als een scoorder maar in verdediging het gemakkelijk aan doet en de ploeg verdediging teniet doet.

18/03/16

7. Werk aan je zwakheden.

 • Ontwijk je zwakheden niet.

  • Je moet tijd uittrekken om aan die zwakke dingen te werken waar je in een wedstrijd moeite mee hebt.

  • Na een wedstrijd zit rustig, schrijf op wat je voelt dat te zwak is en gedurende de week voor de training of na de training neem je 15’ om daar aan te werken en te verbeteren, of je spreekt met de Coach die je zeker zal helpen.

 • Constante ontwikkeling.

  • Werk constant aan je zwakheden en maak er je sterktes van.

  • Werk om een complete speler te worden.

11/03/16

6. Aanvallend evenwicht.

 • Creër voor anderen.

  • Je moet gereed zijn om je andere ploegmaats te betrekken in de aanval zoniet zal de verdediging constant double teamen op jou zodra je een move maakt.

  • Indien iedereen betrokken is en kan scoren zal dit veel druk zetten op de verdediging.

 • Meerdere Scoring Moves

  • Wees bekwaam om op Verschillende manieren te scoren.

  • Je zal je "go to moves," hebben maar je moet bekwaam zijn de verdediging te ontmantelen wanneer ze proberen van je te verhinderen om de bal te krijgen, overplaying.

  • Voorbeeld: Een Guard die zowel kan schieten als driven op hoog niveau is veel moeilijker te verdedigen dan een Guard die enkel het één of het ander kan.

04/03/16

5. Vrijworpen.

 • Agressiviteit.

  • Zet druk op de verdediging en forceer ze om fouten, turn-overs,  te maken.

  • Zelfs bij het agressief spelen moet je onder controle zijn en geen domme fouten maken en geen turn-overs.

 • Gemakkelijk punten.

  • Het is zeer belangrijk om gebruik te maken van de gemakkelijke punten op de vrijworp lijn.

 • Situaties op het einde van een wedstrijd.

  • Vrijworpen scoren aan een hoog % gehalte is zeer belangrijk in de close wedstrijden waar de tegenstrever verplicht word om fouten te maken om zodoende de wedstrijd nog te winnen.

 

26/02/16

3. Creëer de mentaliteit van “ next play.“

 • Kort geheugen.

  • Niet ieder shot zal raak zijn, zo is het eenmaal. Echter, het gemist shot mag het volgende shot niet beïnvloeden.

  • Kijk vooruit naar de volgende play en neem het shot met vertrouwen.

 • Vertrouwen.

  • Je moet mental sterk zijn en vertrouwen hebben in je mogelijkheden.

  • Enkele missers mogen je niet afschrikken om het volgende open shot te nemen.4. Neem je voordeel bij gemakkelijke baskets.

 • Transitie

  • Sprint naar voor en kijk voor gemakkelijke baskets voor de verdediging terug is en opgesteld.

  • Naar voor sprinten, breed, creëert mogelijkheden voor je ploegmaats.

 • Harde cut.

  • Lees de verdediging en maak gebruik van de slechte communicatie van de verdedigers of de luiheid en snijd hard naar de ring.

  • Backdoor: indien de verdediger te hoog speelt in de passing lane, neem de backdoor cut.

  • Face Cut: indien de verdediger niet “ jump to the ball “ doet na een pas , wel snijd hard voor zijn gezicht.

 • Aanvallende Rebounds.

  • “ Crash the boards “ en zoek gemakkelijke tip-ins of een power lay-in.

Indien je een guard bent, wees gereed voor de pas die na een rebound naar buiten komt  een 3 punter.

19/02/16

8 Sleutels om een Sterke scoorder te worden.

1. Leer de aanval goed en kijk uit welke opties je kan scoren.

Set Plays: Ken de Plays goed en weet waar de scoring opties zijn. Er kunnen plays zijn die specifiek voor Jou gelopen worden en neem de shots met een hoog % tot lukken.

Lees de verdediging: Wees geen robot, lees wanneer het shot er is. Als je de Plays niet goed kent dan zal je de opties  niet herkennen, lees de verdediging.

 

2.Gebruik Je Sterke kanten.

 • Je ben wat Je shot.

  • Je moet je shots evalueren. Niet elk shot is een goed shot.

  • Zoek de hoge % shots en gebruik ze tot je voordeel.

 • Zoek voor JOU shot.

  • Iedere scoorder heeft zijn spots die hij verkiest; Kies je spot en wanneer je de bal daar krijgt neem een goed shot.

 • Gebruik je ploegmaats.

  • Probeer het niet helemaal alleen te doen

  • Wanneer je bekwaam bent om een goed screen te gebruiken, zoek dan de post op voor een ball screen en te scoren.

  • Communiceer met je ploegmaats en laat ze weten waar je de bal wilt.

12/02/16

De Sleutels, om een goeie Ploegmaat te zijn.

Er zijn drie items om een goeie Speler te zijn.

# 1 Luisteren:
Je moet luisteren met de Bedoeling om te verstaan. Wees scherp bij het luisteren – zoek naar kleinigheden waarbij je een Ploegmaat kan helpen of dat je kan opslaan voor  later.

#2 Visie
Je moet zoeken hoe je kan helpen. Een belangrijk punt om een goeie ploegspeler te zijn is een “ dienend Leiderschap “ – Zoek voor opties om te dienen.

#3 Opoffering:

Kijk hoe spelers in de NBA minder geld wilden om de leiding de mogelijkheid te geven om betere spelers binnen te halen en de ploeg sterker te maken; we spreken over; Tim Duncan,. Lebron James en  Dwayne Wade  die opoffering heeft als resultaat dat ze allen “ Championship rings “

Het hoeft niet altijd geld te zijn, Matt Beeuwsaert kwam naar mij en zei, Coach laat Dirk starten en ik kom van de bank, hij wist dat Dirk het moeilijk had om van de bank te komen en inderdaad het was veel beter Hij wist dat dit meer vertrouwen gaf aan Dirk.

05/02/16

 • Typisch; grote spelers hebben slechts twee moves uit de dribbel; de “ Go-To “ move, en een “ Counter “ move.
  1) De “ Go-To “ move is de move dat iedereen in de gym kent die je zal maken, maar die ze nog steeds niet kunnen verdedigen.
  2) De “ Counter “ move is de move die je maakt wanneer de verdediging probeert je “Go-To “ move ten alle prijs probeert te verhinderen.

   
 • Wanneer je een drive neemt langs de baseline dan moet je weten welke opties je hebt indien je niet bij de ring geraakt. Bij iedere baseline drive moet de tegenover gestelde wing naar de hoek gaan, de guard aan de strong side moet achter de driver zijn en aanspeelbaar zijn en de low post stapt in de key voor een eventuele dish of.
 • Gebruik de twee mogelijke manieren van stoppen voor een pull-up jump shot: 2 voeten jump stop, ok, het leert gemakkelijk aan. De " stride stop " of " step-plant " of de " inside foot " techniek heeft voordelen, het is sneller.
 • Wanneer je penetreert en te diep bent voor een traditionele pull-up    dan moet je leren een één handige floater te scoren over de verdediger.

29/01/16

Ideeën voor het dribbelen / Moves / Penetreren.

 • Hou je bal levend tot je kan passen of shotten.
 • De “ back dribble “ is de belangrijkste item in het Basketbal spel. Maar word eigenaardig genoeg zeer weinig gebruikt, is wel een zeer moeilijke skill om te beheersen. De belangrijkste punten bij de “ back dribble “ zijn:
  1) Je ogen steeds op de rin g gefocust.
  2) Gebruik een “arm-bar” met je zwakke arm om zo een schild te maken tegen de verdediging.
  3) Dribbel achter de punt van je achterste voet, en probeer zo snel mogelijk uit de problemen te komen.
  4) De “ back dribble “ is ideaal om de verdediging naar je toe te trekken en dan met een “ hesitation dribble “ naar de ring te driven. 
 • De penetratie drive in het midden is zeer belangrijk, het nood de verdedigers om te helpen en dat geef je mogelijkheid om de pas naar wings te geven of een dish of met de center.

De belangrijkste redens om te Dribbelen:
1) Om de bal naar voor te brengen in het aanvallend vak.
2) Om je pas angles te verbeteren ( specifiek de post )
3) Om uit de problemen te komen.
4) Om naar de ring te komen.

 

22/01/16

Ideeën voor het dribbelen / Moves / Penetreren.

 • We willen dat de spelers in een rechte lijn driven naar de ring. We willen niet dat ze naar buiten driven we willen dat de spelers contact maken met de verdediging. Zoek contact met je schouder op de heup van de verdediger
 • Zet je gewicht op je pivot voet bij iedere beweging zo verhinder je gelopen.
 • Probeer het momentum van de tegenstrever te breken.
 • Bij iedere drive, breng je gewicht laag dan heb je meer evenwicht.
 • Gebruik je dribbel om uit de gevaren zone te komen ,niet om in de gevaren zone te komen.

 

18/01/16

Ideeën voor het dribbelen / Moves / Penetreren.

 • Vergelijk Dribbel en drive. We willen dat de spelers driven maar we willen niet dat ze Dribbelen Zonder specifieke reden.
 • We vragen de ball-handlers: “Indien de bal ogen had, zou het bekwaam zijn om te zien wanneer je de bal had?”
 • Bij alle dribbling drill hebben we als vuist regel, begin traag, zoek een ritme, ga snel genoeg om een fout te maken.
 • Tegen pressure in full court, leer om de verdediging aan te vallen op de 45° - moeilijk te verdedigen.
 • Een goeie speler heeft niet meer dan ½ dribbels nodig om van de 45° naar de ring te komen. In alle drills moet je dit proberen echter niet bij hesitation dribbel of back-up dribbel.

08/01/16

Offensive Fundamentals and Teaching Points voor elk Niveau.

6. De beste ploegen en spelers weten dat het gemakkelijker is om te penetreren in een naad nadat men eerst de verdediging heft doen bewegen en de bal van de ene kant naar de andere is gegaan. Vroeg proberen naar het hart van de verdediging te driven wanneer het is opgesteld heft meestal weinig succes, zelfs voor de besten.

7. De beste ploegen lopen hun plays zeer hard en “ challengen “ de verdediging om hen te stoppen. Eens te meer, toeval is een grote vergissing. De beste ploegen hebben een counter indien de verdediging de eerste actie stopt.

8. De beste ploegen hebben een goede “ spacing “ en spelers die dit verstaan, en er zich zoveel mogelijk aan houden.

9. De beste ploegen verstaan de waarde van de bal en zullen weinig bal verlies hebben. Er zullen gemiste shots zijn en turn-overs maar een niet gebruikte balbezit door gebrek aan inzet is een grote zonde. De best gecoachte spelers verstaan dat zelfs als zij het shot niet nemen of niet de laatste pas geven er nog veel dingen zijn die ze kunnen doen voor het succes van het bal bezit.

10. De beste ploegen weten dat een goed gestarte balbezit een hoger % tot slagen heeft. Balbezit die slecht begint zal meestal slecht aflopen.

01/01/16

Offensive Fundamentals and Teaching Points voor elk Niveau.

 1. Steeds als je de bal ontvangt moet je naar de ring kijken “faces up” hoe groot de verdedigende druk ook is, probeer reeds naar de ring te kijken voor ontvangst van de bal.
 2. Bij ontvangst van de bal moet je in een  “ready”, “flexed” of “triple-threat” positie zijn zo ben je gereed om te shotten passen of penetreren.
 3. De bal moet bewegen en van kant verwisselen tot iemand een goed shot heeft hou de bal niet vast want dit geeft een rust break aan de verdediging.
 4. Ploegen die steeds “ square up “ en  “ready” zijn wanneer ze de bal ontvangen zullen een goed  “court vision” hebben de cutters, backdoors en post-ups beter zien. Court vision kan men oefenen
 5. Men moet verstaan dat er een merkelijk verschil is tussen een dribbel en een bounce, een    “ bounce takes U no where “ de dribbel word gebruikt om te driven naar de ring en zo een eigen shot creëren of een ploegmaat vrij te spelen.
  Word vervolgt.

26/12/15

Aan Allen een gelukkig 2016 - veel winnen en geen kwetsuren. Coach.

Tips voor Basketbal Spelers.

 • Denk vooruit, vergeet de laatste play denk aan de nieuwe play.

 • Speel minuten moeten verdient worden, dit is geen recht

 • Mokken over je speel minuten zal leiden tot nog meer op de bank zitten. Blijf positief.

 • Gemiste steals en gemiste blocks zijn slechte plays.

 • Iedere verdediger kan goed zijn weg van de bal, help side..

 • Breng de speler met de bal in moeilijkheden, zet steeds druk op de man met de bal zodoende heeft hij alle aandacht voor Jou en denkt hij niet  aan passen of shotten..

 

18/12/15

Tips voor Basketbal Spelers.

 • Iedere speler kan een deel “ play ground “ speler zijn.

 • Probeer de beste speler te zijn op de trainingen, je zal resultaat hebben.

 • Specialiseer je niet teveel want dan kan je een Joker worden.die enkel ingezet word bij speciale situaties.

 • Wees een goede leerling, soms kan een kleine tip de vonk doen aanslaan

 • Wees nooit tevreden, blijf nederig en hongerig.

 • Goede Skills en hard spelen is voor iedereen mogelijk.

11/12/15

Spelers helpen aan een waardevolle Training.

 " The only thing that really counts is “are we getting better each day?”

 “ Good players can take coaching. Great players can take coaching and learn.” John Wooden

 " Before you can be great, first you must be good. Before you can be good, you must be bad. Before you can be bad, first you must try."

  " If there is no struggle, there is no progress."

   " When you see a successful individual, a champion, you can be very sure that you are looking at an individual who pays great attention to the perfection of minor details."

04/12/15

Spelers helpen aan een waardevolle Training.

 " No coach ever won a game by what s/he knows; it’s what their players can execute."

 " The greatest mistake is to continue practicing a mistake."

 “ That which we persist in doing becomes easier for us to do; not that the nature of the thing itself has changed but our ability to do it has increased.” Ralph Waldo Emerson

 " You are making progress if each mistake is a new one."

 “ I will get ready and then perhaps my chance will come.” Abraham Lincoln

27/11/15

Spelers helpen aan een waardevolle Training.

 “ Practice does not make the athlete. It is the quality and intensity of practice that makes the athlete, not just repeated practicing.” Ray Meyer

 “ To give yourself the best possible chance of playing to your potential, you must prepare for every eventuality. That means practice.” Unknown

 “ Habits are cobwebs at first; cables at last.”

  “ In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.” Yogi Berra

 " Daily improvement is directly proportional to your attention to detail in practice."

 

20/11/15

Spelers helpen aan een waardevolle Training.

Enkele van mij favorieten…

Iedere keer dat we op de vloer komen, We trainen en spelen als Kampioenen.

“The quality of practice greatly influences the outcome of games, and of great significance is that practice is something that your team can control.”

“I just love the game of basketball so much. The game! I don’t need the 18,000 people screaming and all the peripheral things. To me, the most enjoyable part is the practice and preparation.” Bob Knight

“Practice without improvement is meaningless.” Chuck Knox

“In practice, don’t just run basketball drills, teach the players how to play basketball.” Don Meyer

 

13/11/15

Spelers helpen aan een waardevolle Training.

 “ I’m a strong believer that you practice like you play, little things make big things happen.” -Tony Dorsett

 “ Knowledge is of no value unless you put it into practice.” - Anton Chekhov

 “ I am playing the violin, that’s all I know, nothing else, no education, no nothing. You just practice every day.” - Itzhak Perlman

 “ Before we can talk about a championship, we have to practice like a championship team.” - Mike Singletary

 “ Practice puts brains in your muscles.” - Sam Snead

 

06/11/15

Spelers helpen aan een waardevolle Training.

 “ Don’t only practice your art, but force your way into its secrets; art deserves that, for it and knowledge can raise man to the Divine.” -Beethoven

 “ I’ve always considered myself to be just average talent and what I have is a ridiculous insane obsessiveness for practice and preparation.” -Will Smith

 “ My father taught me that the only way you can make good at anything is to practice, and then practice some more.” - Pete Rose

 “ Practice is everything. This is often misquoted as practice makes perfect.” - Periander

 “ Everything is practice.” - Pele

30/10/15

Spelers helpen aan een waardevolle Training.

 “ Winning means you’re willing to go longer, work harder, and give more than anyone else.”-Vince Lombardi

 “ Don’t practice until you get it right. Practice until you can’t get it wrong.” -Unknown

 “ Take chances, make mistakes. That’s how you grow. Pain nourishes your courage. You have to fail in order to practice being brave.” - Mary Tyler Moore

 “ We have all the light we need, we just need to put it in practice.” - Albert Pike

 “ I play to win, whether during practice or a real game. And I will not let anything get in the way of me and my competitive enthusiasm to win.” - Michael Jordan

23/10/15

Spelers helpen aan een waardevolle Training.

Gezien het de juiste tijd is van het seizoen lees de Quote die je zeker zullen helpen een goede training te hebben.

 “ An ounce of practice is worth more than tons of preaching.” -Mahatma Gandhi

 “ When you are not practicing, remember, someone somewhere is practicing, and when you meet him he will win” – Ed Macauley

 “ It’s not necessarily the amount of time you spend at practice that counts: it’s what you put into the practice.” -Eric Lindros

 “ Practice is the best of all instructors.” -Publilius Syrus

 “ We learn by practice. Whether it means to learn to dance by practicing dancing or to learn to live by practicing living, the principles are the same.” -Martha Graham

16/10/15

vervolg.

21: Intensiteit – Je moet steeds gefocust zijn. Wanneer je een drill begint dan doe je dit met snelheid , kracht en de bedoeling om te verbeteren. Je intensiteit op het einde van een wedstrijd staat parallel met je intensiteit op training. Je toont je intensiteit niet enkel wanneer je een inspanning doet maar met een constante lichaam taal.

 22: Beheerstheid – Wees kalm bij iedere situatie en wees steeds jezelf.  Pressure zal je niet in verwarring brengen maar zal aantonen hoe sterk je bent. Steeds communiceren met je ploegmaats en Coachen  “ I got this.”

23: Uitmuntendheid – maak ere en gewoonte van alles wat je doet. Wees een uitmuntend student, Wees een uitmuntende vriend. Wees een uitmuntend persoon

9/10/15

23 Karakteristieken van een grote speler.

vervolg:

16: Loyaal – Je moet eerlijk zijn met je Familie, Coachen, ploegmaats  en vrienden maar in de eerste plaats met jezelf.  Je bent loyaal in woorden en daden met degene rondom U.

17: Appreciëren – leven is te kort om het niet dagelijks te appreciëren. Twee woorden die we niet genoeg gebruiken “ Dank U “ kan meer gebruikt worden dan dat sommige doen

18: Respect – meest belangrijk, respecteer jezelf want het is onmogelijk anderen te respecteren indien je de belangrijkste persoon, jezelf, niet respecteert. Behandel anderen zoals je wil dat je zelf behandeld word: ouders, coachen, vrienden, ploegmaats, scheidsrechters en tegenstrevers. Respecteer de plaatsen waar je speelt.

19: Verantwoordelijkheid – Je bent de driver van je eigen leven en je carrière. Val niet ten prooi van anderen die je toekomst bepalen. Neem verantwoordelijkheid voor je acties en je wil en je werklust.

20: Finaliseren – De grote Michael Jordan zei ooit. “It’s not how hard you push along the way, it’s having something in you to finish”. De grote spelers en mensen voltooien wat ze begonnen zijn. Maak er een gewoonte van om alles af te werken met de zelfde energie en inspanning waar je mee begonnen bent

 

2/10/12

23 Karakteristieken van een grote speler.

vervolg:

11: Controle – van je lichaam, je ogen, je gedachten, je emoties, de wedstrijd, het tempo zijn zeer belangrijk, controleer hetgene dat je kan controleren

12: “  Practice Makes Pe…Permanent “ – je moet constant perfect trainen. Grote spelers trainen nooit op halve snelheid, dit zal bijbrengen dat je kan spelen op het hoogste niveau.

 13: Sportiviteit – de grote spelers hebben respect voor het spel, de regels, de officiëlen en de tegenstrever, Coachen, spelers en supporters. Wees hoffelijk bij verlies en nederig bij winst zonder het verlangen om te winnen, meest belangrijke, te verliezen.

14:Karakter – daden spreken veel luider dan woorden. “ Doe de juiste dingen “ als je twijfelt is het waarschijnlijk verkeert. Behandel de anderen zoals je wil dat ze jou behandelen. Wees groter dan negatieve mensen

15: Eergevoel: - je bent tevreden met wat je bereikt hebt en je hebt de wil om beter te worden.

25/9/15

vervolg.

 6: Belofte – Je belofte om loyaal te zijn en te streven naar je dromen en je visie. Creëer een doel voor dit seizoen. Schrijf het ergens neer dat je het dagelijks ziet. Herinner je aan je belofte dat je moet nakomen, op en naast het veld, om zodoende een goed seizoen te hebben

7: Passie – doe waar je van houd, en houd van wat je doet. Passie kan je niet voorwenden. Als je werkelijk van Basketbal houd dat moet je passie hebben om te verbeteren en te ontwikkelen. Je moet steeds passie tonen zodra je de zaal binnen gaat met de wil om te leren  en de mentaliteit van

" wat kan ik doen om beter te worden? ”

 8: Ploeg – in een ploeg sport is WIJ belangrijker dan IK. Hoe beter de ploeg is hoe meer ze naar de spelers zullen kijken.

 9: Lichaam taal - 93% van wat we zeggen is niet verbal. Je bent constant aan het communiceren zelfs als je niet spreekt. Goede lichaam taal zal de aandacht trekken van de Coachen.

 10: Hard Werk – “If everyone worked as hard as I did, I would be out of a job” is a quote by Steve Nash. Hard werken is één van de belangrijkste skills dat je moet beheersen. Laat niet toe dat iemand harder werkt dan JIJ.

18/09/15

23 Karakteristieken van een grote speler.

1: Beter worden – iedere keer dat je een training begint moet je de bedoeling hebben om beter te worden. Neem een agenda en schrijf na iedere training wat je geleerd hebt en wat de volgende stap moet zijn.

 2: Energie – er zijn twee dingen dat mensen doen wanneer ze ergens binnenkomen, ze nemen energie weg door steeds te klagen en door negatieve lichaam taal, of ze geven energie door te glimlachen en een positieve lichaam taal en aanmoedigende taal. Als speler creëer positieve energie in de Gym.

 3: Focus – velen wijten het succes van spelers toe aan het fysieke. Dit is belangrijk, maar je kan niet de kracht van het focussen ontkennen. Goeie spelers focussen steeds bij iedere drill, iedere training en iedere wedstrijd. Wat kan ik doen om beter te worden ?

 4: Inzet – grote spelers hebben tonen constant een grote inzet. Toon je inzet op iedere training. Niet een keer ja en een keer niet.

5: Attitude – één van de weinige dingen waar we geen controle over hebben. Zorg voor een goede attitude op ieder moment en iedere dag. Zeker bij de moeilijkste momenten.

word vervolgd

11/9/15

13 manieren om “ coachable “ te zijn.

Nu we weten waarom “ coachable “ belangrijk is voor de ontwikkeling van de atleet wil ik Jullie 13 ideetjes geven om open te staan voor Coaching.

 1. Luister naar wat je Coach zegt, niet hoe hij het zegt.
 2. Vertrouw mij; het is NIET over Jou. Indien de Coach een slechte dag heeft neem het niet persoonlijk.
 3. Denk eraan ‘coach’ is enkel een pet dat ze dragen. Ze zijn ook maar mensen. Jij bent belangrijk voor hen respecteer dat.
 4. Ze willen het beste uit je halen zelfs als het soms verkeert gaat. Ze zijn er om je te helpen succesvol te zijn. Vertrouw hen.
 5. Jullie Coachen hebben veel druk op hun schouders. Kijk de andere kant op als ze niet perfect zijn.
 6. Zeg altijd “ Dank U “ Trouwens zeg dit altijd
 7. Kijk de Coachen steeds in de ogen. Kijk niet weg of naar de grond als Hij je aanspreekt. Je wilt behandelt worden als een volwassene.
 8. Je Coach is ook een MENS. Ze zijn niet perfect ( trouwens JIJ ook niet ) Ze voelen zich gekwetst door dingen die je doet of zegt.
 9. Rolt niet met de ogen, het zegt meer over Jou dan over degene die je kwetst.
 10. Als je werkelijk iets te zeggen hebt, zeg het.
 11. Vraag direct een antwoord.
 12. Wees gereed. Neem enkele minuten om de activiteiten van de dag achter je te laten en de training aan te vangen met een open geest. Denk aan wat je wil bereiken en waarom je traint.
 13. Spreek wekelijks met je Coach over je sterktes en je zwakheden die je moet verbeteren dit zal je helpen je doelstellingen te bereiken.

Dit is het lijstje, een “ coachable “ atleet worden is een mentale zaak en er zijn zeker nog meerdere manieren om dit te verwezelijken.en te verbeteren.

10/9/15

Dag Spelers en Speelsters, inmiddels zijn Jullie terug bezig aan een nieuw seizoen en hopelijk met veel goed Basketbal en overwinningen. Vanaf vrijdag 11/9/15 ben ik er terug om weetjes met Jullie te deklen. Groetjes en tot vrijdag. Coach

2014 - 2015

01/05/15

Voor de meeste spelers is het seizoen voorbij en is het ogenblik aangekomen om een round-up te maken van wat er moet verbeteren. Wat zijn je zwakheden, waar moet je aan werken. Eerst wat rust en de tijd om samen met de Coach een plan te maken voor de zomer. Bijvoorbeeld dagelijks werken aan je footwork, quickness en agility en kracht. Je shooting, techniek en range en uiteraard de verschillende shots, set shot “ catch & shoot “ een “ pull-up jump shot “ en zeker een shot na 1 à 2 dribbels. Off Season is het ogenblik om aan de Fundamentals te werken,

Denk eraan: “ The Time will come when Winter will ask what U where doing all Summer.”

24/04/15

Hoe een betere scoorder worden rond de Basket.
 

De NBA zit vol met spelers die zeer sterk naar de ring kunnen gaan.

Spelers zoals Tony Parker, LeBron James, Russell Westbrook, John Wall, and Derek Rose zijn aanval gerichte spelers die niet enkel kunnen scoren rond de ring maar ook open shots kunnen creëren voor hun ploegmaats en de tegenstrever in fouten last brengen.
Ze zijn zo goed dat je denkt dat het gemakkelijk is. Hen imiteren is een goed idee zolang je maar weet hoe moeilijk het is. Je moet zeer atletisch zijn, de technieken hebben, en veel gericht oefenen. Er zijn ook verschillende dingen die je niet mag doen indien je een effectieve scorer wil worden

Eerst en vooral je kan niet “ Soft “ zijn met de bal, specifiek vanaf het ogenblik dat je  je laatste dribbel neemt tot wanneer de bal je hand verlaat. Indien je zacht of zwak bent dan is er een zeer grote kans dat de verdediging de bal uit je handen zal kloppen en zo zal je de controle over de bal verliezen en een bal verlies hebben

Je mag geen schrik hebben van contact want wanneer je wil scoren rond de ring dan zal je slaag krijgen, een knietje,geduwd. Indien je wil scoren dan moet je een sterke wil hebben en pijn kunnen verdragen.

Zodra je binnen de drie meter komt van de ring dan moet je de verdediger zoeken en bewust zijn dat er contact zal komen, fout uitlokken, en zorgen voor een “ and one “ play.

De derde regel is geen “ one-handed “ shots. Je kan niet sterk zijn met de bal als je twee handen de bal niet beschermen. Niet enkel dit maar een onderhandse lay-in in trafiek is een uitnodiging voor een shot blocker.

Ten vierde je kan niet stoppen nadat er contact gemaakt is. We hadden het er reeds over dat er contact zou zijn en je weet dat de refs enkele calls zullen missen. Het slechtste dat je kan doen is stoppen met spelen, je handen in de lucht gooien en beginnen klagen tegen de refs of naar je Coach kijken. Indien er geen fluit signaal komt en je mist je shot werk voor de aanvallende rebound en probeer een put back. Wees mentaal sterk en doe voort en denk niet aan hetgeen waar je geen controle over hebt.

Het vijfde dat je niet kan doen is shots forceren.  We zien teveel spelers die in trafiek komen niet precies weten wat ze moeten doen ze panikeren en nemen een slecht shot. Iedere keer je dit doet verlies je krediet bij je ploegmaats, je Coach en de officielen. Indien je niet gedurende uren op training specifieke shots hebt geoefend dat moet je die niet nemen gedurende wedstrijden. De afstand tot de basket bepaald niet of het al dan niet een goed shot is. Het vraagt veel werk om de juiste shot techniek te leren en te beheersen. OK; indien je de vijf suggesties kan afleren die ik hierboven suggereerde dan ben je al halfweg.

17/04/15

6. Zorg dat je een hoge conditie drempel hebt – wanneer je als Point Guard niet in conditie bent en men verwacht vele minuten, en ook nog op het einde van de wedstrijd dan zal je mental instorten als je lichaam niet meer volgt, het is zeer belangrijk om een zeer goede fysiek conditie te hebben.

 7. Geef de gemakkelijke pas, niet steeds naar de assist zoeken. Soms geven Point Guards stomme passen omdat ze weten dat de bal zowiezo toch in hun handen komt. Hou het simpel. De reden dat een speler als Steve Nash dergelijke passen kan geven is omdat hij daar dagelijks aan werkt tenslotte één van de beste in de wereld. Er zijn niet veel Steve Nashes, bijgevolg gebruik het KISS principe –
“ Keep It Simple, Stupid."

 8. Je moet bekwaam zijn om een open shot te scoren. – Indien je niet kan shotten dan zal je de ploeg pijn doen.  Als PG zal je niet veel shots krijgen na set plays of screens want Jij bent degene die creërt voor je ploegmaats, maar indien open moet je het shot kunnen maken zoniet zal de verdediging je laten staan. Je moet het shot kunnen maken uit transitie en na een pas inside – out.

 9. Je moet verschillende versnellingen hebben, Je moet de snelheid van de wedstrijd kunnen veranderen. De gevaarlijkste PG zijn niet de snelste maar wel zij die kunnen spleen aan verschillende snelheden. Je kan ze niet voorspellen.

10. Als PG moet je hard spelen en de vuile werkjes doen. Je moet bereid zijn om full court te verdedigen en de bal vooruit duwen in de fastbreak, spreken, en spelen met veel energie.

10/04/15

Tips voor een goede  Point Guard.
 

1. Gebruik je stem om te leiden. Als je niet spreekt kan je de ploeg niet leiden. Het is niet voldoende om enkel het voorbeeld te geven, je moet het spel onder controle hebben en je ploeg georganiseerd  houden ( de plays roepen of de out of bounds.)

2. Uiteraard moet je ook leiden door het voorbeeld te geven. Iedere Coach wil dat zijn Point Guard de leider is op en naast het veld.
Een goed voorbeeld is hun verdedigende stand en de druk op de bal. Wanneer jij grote druk zet op de bal dan is er een grote kans dat de rest van de ploeg dit ook zal doen. 

3. Je moet een goede relatie hebben met de Coach. Alle basketbal kenners weten dat de Point Guard de verlenging is van de Coach staff op het veld, er moet een goede communicatie zijn met de Coach.

 4. Je mag geen “Shoot-first” speler zijn, je mag ook niet steeds een “ pass-first “ speler zijn, het kan niet dat je enkel kijkt om 1 tegen 1 te gaan of enkel kijken om een eigen shot te creëren want dan zullen de andere spelers niet in het spel betrokken worden.

5. Probeer het spel goed te verstaan / voel het spel aan. – je moet special situaties herkennen het tempo van de wedstrijd, de tijd & de score, wanneer aanvallen, wanneer het tempo optrekken en wanneer het tempo drukken.

Word vervolgt. 

 03/04/15

Tips om een Ploegmaat te zijn.

 #1 Luisteren.
We spreken over luisteren met de bedoeling om te begrijpen. Wees een detective wanneer je luistert – zoek voor aanwijzingen waar je een ploegmaat kan helpen – of iets voor later

 #2 Visie
Je moet zoeken waar je kan helpen. Een belangrijk item om een goeie ploegmaat te zijn is “ dienend leiderschap “ Kijk voor gelegenheden om te

#3 Opoffering.

Voor zij die de NBA volgen zullen gelezen hebben hoe Tim Duncan ingeleverd heeft om betere spelers te kunnen aantrekken om de ploeg sterker te maken, ook. Lebron James and Dwayne Wade hebben dit gedaan.

Het hoeft niet altijd geld zijn, ik herinner me Maes Pils Mechelen, ik had twee zeer sterke shooting Guards namelijk Dirk Snijders en Matt Beeuwsaert, Dirk had problemen om van de bank te komen en plots zei Matt, “ Coach let Dirk start I come from the Bench “ en dit maakte ons zeker sterker

Voordelen.

Het voordeel van dergelijke cultuur van goeie Ploegmaats is het success van de ploeg. Je lever twat in persoonlijk maar je wint op het eind resultaat een Kampioenschap winnen.

Quote : “Individuals play the game…teams win championships.” .  Doc Rivers toen bij de  Boston Celtics en de  World Championship won. : “I am because we are.” Het vraagt maturiteit om dit te verstaan het zijn geen individu’s die kampioen worden  zelfs niet in individuele sporten, ook daar zijn  Coachen, mentors, ouders, supporters etc.

Cultuur.

Ben je een ploegmaat of een ploeg ? Die vraag moet je stellen Een ploeg vol met ploegmaats is special. Ze spelen op een speciale manier Zoals Coach Don Meyer zou zeggen: “Even when they lose, they win.”

27/03/15

Je moet om het even waar een goeie Ploegmaat zijn.

Het is niet voldoende om enkel een goeie Ploegmaat te zijn op het basketbal veld gedurende training of gedurende wedstrijden – Goeie ploegmaats zullen er altijd uitspringen in moeilijke situaties in wedstrijden.

De goeie Ploegmaats zijn nodig in de kleedkamer. Vele kampioenschappen worden gewonnen of verloren in de kleedkamers dan dat je denkt. De kleedkamer is de plaats van de spelers. Wie is de leider in de kleedkamer? Zelden moet een Coach in de kleedkamer komen. Na een zware training of een zware wedstrijd wie zijn de leiders en wat doen ze? Heb je goeie Ploegmaats die de ploeg bijeen houden in moeilijke tijden?

Je moet ook een goeie ploegmaat zijn ook buiten de zaal. Voor de eerste training wanneer er nieuwe spelers binnenkomen is het misschien goed van de kapitein om eens samen te zitten met hen eventueel een etentje en hen vertellen hoe de Coach is en hoe de trainingen zijn. Dit hoeft niet noodzakelijk van de Coach te komen, als goeie Ploegmaat moet men dit aanvoelen.

Word vervolgt.

20/03/15

Een goede Ploegmaat zijn.

 

We kunnen allemaal goede Ploegmaat zijn.

Wanneer je de eerste keer spreekt met je spelers kan je hen zeggen dat iedereen zijn sterkten heeft en zijn beperkingen. Sommigen kunnen eventueel doorstoten naar de eerste divisie, anderen zullen in tweede of derde div. spelen maar allen kunnen goede ploegmaats worden. En goede ploegmaats beïnvloeden de sfeer in de ploeg.

Begin met het eind resultaat in gedachte.

Eerst het mentale dan het fysieke. Wat wil je bereiken en hoe kan je er naar toe werken.

Met de gedachte om een goede ploegmaat te worden begint met een goede ploegmaat te zijn.

Een goede Ploegmaat zijn is een “ full Time Job “

Indien je die rol enkel van tijd tot tijd speelt dan zal het niet lukken. Het is gemakkelijk om een goede Ploegmaat te zijn als alles naar wens gaat, je bent een starter, je shots vallen binnen, de coach roept jou plays. Maar kan je een goede Ploegmaat zijn als je slecht speelt? Je kan je niet laten beïnvloeden door frustraties en emoties. Wat als je een rol speler bent en van de bank komt? Dit kan geen effect hebben om een goede Ploegmaat te zijn.

Je moet een goede ploegmaat zijn voor iedereen.

Dit heeft niets te maken met vriendschap. Je kan niet zomaar iemand uitpikken aan de hand van vriendschap om een goede ploegmaat mee te zijn. Denk eraan, het eerste deel van het woord PLOEGmaat. In feite is het zeer belangrijk om een goede ploegmaat te zijn met die, die het meest nodig hebben de bankzitters bijvoorbeeld.

Word vervolgt.

13/03/15

 • Indien je shotten traint met een slechte vorm, dan zal je goed worden in het verkeert shotten.
 • Indien je op training geen 60-70% halt bij een specifiek shot ( zonder verdediging ) dan moet je dat shot niet nemen in de wedstrijden
 • Een hoog percent halen bij het shotten is afhankelijk van drie dingen.
   
 1. Een goed shot ontwikkelen door te trainen met een doel
 2. Je ‘hot spots’ en je “  range “ kennen op het terrein.
 3. De goeie shots nemen die zich aanbieden in de wedstrijd niets forceren.

 

06/03/15

Enkele Tips voor schutters:

 1. Wanneer ik goed voel, dan shot ik. Wanneer ik mis dan blijf ik shotten tot het weer lukt.

 2. Denk niet op je laatste shot (gelukt of niet) Focus op het volgende shot want het is het enige waar je invloed op hebt.

 3. Wees overtuigd dat het volgende shot lukt. ( zelfs als je er verschillende miste )

 4. Je moet routine en rituelen hebben, je mag niet op goed geluk werken. Je moet wedstrijd shots nemen op wedstrijd snelheid.

 5.  Maak niet 500 shots. Maak 1 shot 500 verschillende keren. Groot verschil van denken.

 6. Shot steeds op dezelfde manier. ( van voeten tot follow through.)

 7. Ga naar de zaal om shots te maken niet om shots te nemen.

 8. Wees steeds gereed om het shot te nemen. Je voeten, handen, ogen en gedachten moeten gereed zijn om te shotten.

 9. Goeie shotters volgen hun bal niet. Waarom ze geloven dat het binnen is.

 10. Ken en maximaliseer je shot kracht. Weet of Je beter shot “ off the pass “ tegenover na dribbel, shot je beter wanneer je naar rechts gaat of naar links, op welke spots op het terrein heb je het beste %.

 11. Skipp een goed shot tot je een great shot hebt.

 12. Probeer zowel links als rechts van het terrein goed te shotten.

 13. Weet hoe je een screen moet gebruiken om een open shot te creëren.

 14. Wanneer je goed shot is het niet toevallig of geluk. Het is omdat je hard en correct werkt.

27/02/15

 Hoe een werken gedurende Je revalidatie.

Iedereen die al een tijdje meedraait in Basketbal heeft wel al eens een gekwetste speler gezien die op een zij bord probeert te shotten om zo snel als mogelijk terug te kunnen mee spelen. Maar bij kwetsuren van de onderste ledematen is het shotten VERKEERT. Enkele TIPS leggen uit WAAROM en wat wel gedaan KAN worden door zij die zo snel mogelijk willen terugkomen.

 Wat is verkeert bij het shotten wanneer de benen of de voeten gekwetst zijn?

Wanneer niet gekwetst zijn het de onderste en de bovenste spieren die zorgen voor evenwicht en kracht gedurende de shot beweging. De beteren hebben een hogere accuraatheid van coördinatie tussen al die spier groepen.

Wanneer echter gekwetst verandert de coördinatie drastisch. Je hebt waarschijnlijk wel genoeg kracht om de bal naar de ring te schieten. De methode om de kracht te ontwikkelen is echter volledig anders. Je boven lichaam doet het werk en je benen zullen proberen je evenwicht te herstellen. Dit ontwikkeld verkeerde gewoontes.

Wat is het eind resultaat?

Wanneer een speler hersteld is zal het langer duren voor hij terug zijn  oude techniek zal beheersen dan wanneer hij niet zou geshot hebben. Het zal noodzakelijk zijn om te herbeginnen met je fundamentals, werken aan je coördinatie tussen onderste ledematen en je boven lichaam die je voordien had. Je zal terug kunnen spelen maar je accuraatheid zal pas later terug komen

Wat kan je doen om gedurende je herstel je accuraatheid niet te verliezen?

Gezien je boven lichaam niet gekwetst is moet je 1) Alle bewegingen van je bovenlichaam onderhouden. 2) Je gevoel met de bal onderhouden. Dit kan je doen door tegen een muur te shotten terwijl je in een stoel zit en je voeten op de grond. Je lichaam zal in perfect evenwicht zijn gedurende het shotten. TIP: Gebruik geen bankje, zorg dat er een rugleuning is zoniet zal je lichaam niet in evenwicht zijn.

 Uitvoering:

Zet de stoel ver genoeg verwijderd van de muur zodoende zal de bal één botst doen voor hij terug in je handen is. Zet met een stukje tape een teken op de muur. Terwijl je let op de kleine dingen – elleboog naar binnen, arm strekken, pols slag, follow through – probeer je het teken 10 maal na elkaar te raken. Je kan het zowel rechts als links doen. Doe 3 sets van 10. Doe dit 5 maal of meer gedurende de training.

20/02/15

4.Kijk wat de tegenstrever doet.

Terwijl de meeste spelers haten om van de bank te komen geef het je een groot voordeel ten opzichte van je startende ploegmaats. Van de bank komen geef je het voordeel dat je de tegenstrever kan scouten.

Enkele dingen die je kan observeren:

1.Kijk voor de zwakten in hun verdediging.

 Indien je een penetrerende guard bent, welke tegenstrever heft trage voeten? Welke speler kan je gemakkelijk verslaat met je dribbel?

Indien je een drie punt schutter bent kijk voor de open ruimten in hun verdediging. Welke verdediging spelen ze? Hoe kan je voordeel halen?

2. Welke aanvallen lopen ze?
 Leer de namen en de signalen van hun plays. Waar zal de bal uiteindelijk komen? Wat kan je doen om dit te stoppen.

3. Scout je waarschijnlijke tegenstrever.
Vele Coachen hebben een patern in hun  vervangingen. Wanneer je weet dat je voor een bepaalde speler zal inkomen kijk naar de man die hij verdedigde. Wat doen ze dat jij kan uitbuiten? Ben je groter en kan je ze opposten? Ben je sneller en kan je ze kloppen uit de dribbel? Kan je rebounds nemen? Hoe kan je je ploeg helpen? Wacht niet tot je op het terrein staat om het te beseffen. Je hebt het voordeel om de wedstrijd te volgen vanaf het begin. Een geweldig voordeel.

5. Wees paraat.

Wees een goeie ploegmaat door steeds paraat te zijn en wanneer Jij aan de beurt bent, help je ploeg. Wanneer de Coach je roept dan verwacht je ploeg dat je je deel doet voor de ploeg. Laat je ploegmaats niet in de steek door niet betrokken te blijven.

Conclusie:

Een “ great bench “ speler is een goeie ploeg speler. Hij zet het ploeg succes boven zijn persoonlijk succes. We moeten allen beseffen dat de bank spelers een grote rol spelen in het resultaat  van de ploeg. De intensiteit en het moraal van de bank spelers hebben een grote impact op de spelers op het terrein.
Tips.
1. Breng veel energie.
2. Let op je lichaam taal.
3. Verpest niet de mentale instelling van je ploegmaats.
4. Kijk wat je tegenstrever doet.
5. Wees paraat.

En indien je meer minuten op het veld wil, word een goeie bank speler het is een stap in de goede richting. Wanneer de Coach naar zijn bank kijkt wie denk je dat hij zal kiezen, de speler die op het puntje van zijn stoel zit of de speler die ligt in te dommelen

13/02/15

5 Tips die je moet onthouden om een goeie “ bench player.” Te zijn.

1. Breng veel energie.

Energie is zeer belangrijk bij iedere wedstrijd en die kan Jij brengen van op de bank en zeker op verplaatsing.  Toon je passie voor het spelletje. Roep luid. Roep woorden van aanmoediging naar je medespelers. Bij iedere score spring recht of bij iedere mooie actie.

Bij een time-out ben je de eerste recht om een high five te geven met de spellers die van het terrein komen. Als “ time-out “ ten einde is en de spellers terug op het terrain stappen nog een aanmoediging kan nooit geen kwaad

Al je ploegmaats en de coach zullen dit waarderen. 

2. Let op je lichaam taal.

Lichaamstaal is net zo belangrijk voor de spellers op het terrein als voor diegene die op de bank zitten.

Lig je op je stoel en niet geïnteresseerd of zit je op het puntje van je stoel en ben je betrokken in de wedstrijd?

Zwakke lichaamstaal zegt de Coach dat je meer met jezelf bezig bent dan met de ploeg. Bewijs dat je een Ploeg - eerst speler bent en heb een goede lichaamstaal op de bank.

Goeie ploegmaats zitten op het puntje van hun stoel en zijn betrokken bij de wedstrijd.

3.Verpest niet de concentratie van je mede spelers.

Wil je weten wat erger is dan een speler op de bank die zich niet betrokken voelt in de wedstrijd ? Wel een speler die de concentratie van zijn mede spelers verpest.

Indien je je niet kan engageren in de wedstrijd dan nog geef je dat niet het recht om de concentratie van anderen te verpesten.

Spreek niet met hen over dingen die geen betrekking hebben met de wedstrijd gedurende de wedstrijd. Laat hen focussen. Spaar de “ small talk “ voor na de wedstrijd. Niemand is geïnteresseerd wat je deze avond gaat doen terwijl de wedstrijd gelijkopgaande is.

word vervolgt.

06/02/15

Doorspelen bij pijn.

Een taaie speler zal verder spelen bij een kwetsuur ( er is een groot verschil tussen pijn en een werkelijke kwetsuur die moet behandeld worden door de kiné) Hij zal zich niet laten afschrikken door pijn gedurende het seizoen en zal er hard tegen aan gaan bij iedere situatie. Hij zal zorg dragen voor zijn lichaam en zich goed voorbereiden voor iedere wedstrijd, goed opwarmen en eventueel stretchen. Hij zal veel slapen om de kwetsuur te laten rusten en genezen. Hij zal geen wedstrijd missen.

Hij doet de kleine dingen.

Een taaie speler doet de kleine dingen. Hij spreekt bij iedere situatie. Hij speelt altijd met energie. Hij bekijkt de film van de vorige wedstrijd. Hij zal extra vroeg zijn op training om de nodige shots te kunnen nemen eventueel samen met een ploegmaat of een ass. Coach. Hij kent het volledige scouting rapport, niet enkel dat van de man die hij zal verdedigen. Hij houd zichzelf en zijn ploegmaats verantwoordelijk voor alle actie op en naast het veld. Hij zal niet zijn eigen eer voorop stellen maar wel het beste voor de ploeg.

Niemand zit graag op de bank.

Niemand wil dit doen. Ze staan liever op het veld om te tonen wat ze kunnen. Maar de realiteit is dat iedere speler een zekere tijd op de bank zal zitten. Als je hoger op gaat dan kan het dat je speel minuten zakken het kan dat ze van 35’ naar 5’ gaan per wedstrijd. Wanneer je maar 5’ krijgt wat ga je dan doen gedurende de andere 35’ dat je op de bank zit om je ploeg te helpen?

Wat velen niet weten is dat bank spelers de uitkomst van de uitslag beïnvloeden. De meeste Coachen zullen je niet uitleggen wat een goeie bank speler is. Meeste spelers weten niet wat een goeie bank speler is. Toch bestaan ze.

“The secret is to have eight great players and four others who will cheer like crazy” – Jerry Tarkanian

30/01/15

Wat is het verschil tussen een goede speler en een excellente speler, en een excellente speler en een elite speler ? Het antwoord is “ Toughness!  “  “ Taaie “  spelers spelen efficiënt wat er ook gebeurd!!

 Door spelen zelfs bij slechte beslissingen van de Refs.

Een “ Taaie “ speler speelt verder zelfs bij slechte calls. Hij zal op verplaatsing in een vijandige omgeving zich niet laten intimideren en een ander laten beslissen hoe hij zijn wedstrijd moet spelen. Een elite speler zal zich niet laten beïnvloeden door een slechte call bij het volgende bal bezit. Bij een goeie speler lukt dit. Een elite speler zal de challenge aangaan en weet dat er geen geschenken zullen zijn op verplaatsing.

Spelen bij een vijandige omgeving.

Een taaie speler houd van een vijandige omgeving. Zijn mentale sterkte laat zich niet beïnvloeden door de agressieve supporters bij het nemen van vrijworpen. Voor hem maakt het niet uit als de zaal leeg is of vol, hij weet dat de vrijworpen erin gaan en hij zal zijn directe tegenstrever stoppen in verdediging.

Doorbijten bij vermoeidheid.

Spelers in de Euro League spelen drie wedstrijden per week, Goeie spelers zullen de eerste wedstrijd goed verteren, maar een elite speler zal zelfs beter spelen de derde wedstrijd. Hij kan dit omdat hij niet toelaat dat zijn lichaam de bovenhand neemt. Een elite speler laat zijn hersenen zijn lichaam beheersen. Hij weet dat de andere spelers zeker zo moe zijn als hij, maar een elite speler zal zijn lichaam verder duwen dan het limiet.

word vervolgd.

23/01/15

 Attitude

“ Attitude is a little thing, but something that can and does make a big difference “. Het bepaald indirect het succes dat je zal hebben zowel in sport als in het latere leven

Legendarische football coach Bill Walsh zei ooit, “Good talent with bad attitude equals bad talent.” Je kan niet leven enkel bij talent. Ik denk dat vele Coachen zullen geloven in een ploeg met so&so talent maar met een zeer goeie attitude dan een ploeg met talent en een slechte attitude. Spelers het is simpel, Coachen willen spelers met een positieve attitude. Coachen zullen de rotte appels die weigeren om het positieve te benaderen eruit halen. Echter, Coachen moeten een positieve omgeving creëren  waarvan de spelers willen deel van uit maken. Dit begint uiteraard bij de Coach zelf die iedere dag positief benadert

 09/01/15

Kleine dingen maken een groot verschil.

Kampioenschappen worden niet steeds gewonnen met extraordinaire spelers.

Ze worden ook gewonnen met gewone spelers die de kleine dingen extraordinair goed doen.

Wie doet die kleine dingen om de ploeg succesvol te maken.

 • Wie neemt de “ charges “ ?
 • Wie duikt naar een verloren bal ?
 • Wie gooit de belangrijke vrijworpen binnen ?
 • Wie spreekt in verdediging ?
 • Wie zet sterke screens ?
 • Wie geeft de extra pas ?
 • Wie doet een correcte box out bij iedere possessie ?
 • Wie sprint de vloer in beide richtingen ?
 • Wie is nooit te laat ?
 • Wie doet alle dingen hierboven, iedere dag, op iedere training ?
 • Wie staat recht en klapt in de handen iedere keer een ploegmaat naar de bank komt ?

 • Wie trekt het zich niet aan hoeveel punten hij scoort of hoeveel minuten hij speelt ?

 • Wie hecht enkel belang om te winnen en de dingen juist te doen ?

 • Iedere ploeg heeft dergelijke spelers nodig.

 • Hoe meer de ploeg dergelijke spelers heeft hoe dichter bij het succes.

 • Omdat kleine dingen een groot verschil maken

 • En die kleine dingen doen, is een keuze..

 • Het maakt niet uit hoe oud je bent of hoe groot of hoe hoog je kan springen.

 • Die dingen doen is een inspanning en een attitude.

 • Iedere speler kan 100% controle hebben op die dingen.

 Wees dergelijke speler.

02/01/15

Tips.

Indien je moeilijkheden hebt met een “ move, “ analyseert het en spendeer meer tijd aan die specifieke “ move.”

Wees een “ Skill “ speler geen drill speler. De techniek en het snel en correct uitvoeren op wedstrijd snelheid is wat je moet nastreven.

 1. Alle lay-ups moet zuiver zijn, 2 punten waart.

 2. Wissel af, power lay-ups en afstoten op 1 voet.

 3. Wanneer je enkel het net raakt dan voeg je een punt bij (2=3, 3=4)

 4. Roep je score bij iedere jump shot, gelukt of niet.

 5. Steeds een “ second effort “ bij het missen. Verre rebounds zijn meestal een jump shot. Die punten tellen niet.

 6. Bij vrijworpen gebruik de “ swish regels “ alles net, Swish=+1,gelukt maar ring geraakt=0, Miss=-1

26/12/14

5 Redens om correcte training gewoontes te ontwikkelen.

 1. Er zijn geen “ shortcuts “ indien je wil aan de top komen.

Jordan, Magic, Bird, LeBron, Kobe, KD, Karl Malone, Tim Duncan, Ray Allen, enkele van de grootste namen in de NBA historie. Typisch dat ze de reputatie hadden om zeer harde werkers te zijn. In de beginne zal lengte en athletisme je wel helpen maar als je op het hoogste niveau wil spelen moet je goede “ SKILLS “ hebben en de enige manier om je “ SKILLS “ te ontwikkelen is door vele uren hard gericht werk.

2. Hard trainen is niet voldoende

Je kan hard trainen maar toch de nodige  “ SKILLS “ niet ontwikkelen om een groot speler te worden. Hoe kom dat? Omdat veel spelers werken aan “ SKILLS “ die ze nooit zullen gebruiken in het hedendaags spel. Inplaats van te werken aan dingen die “ Cool “ lijken en leuk zijn ware het beter te werken aan dingen die je het meest gebruikt in de wedstrijd. Indien je niet zeker bent waar te beginnen, start met fundamentals voor ball handling, passen, verdedigend voetenwerk en shotten. Wees niet te snel tevreden voor je het optimaal kan uitvoeren, wees niet tevreden als je het goed doet maar train het tot je het niet meer slecht kan doen. Het is niet omdat je moe bent of sweet dat je vooruitgang maakt. Je moet gericht werken

3. Niet iedereen denkt aan Jou succes
Indien je samen werkt met iemand die niet zo gedreven is als Jij dan bestaat er een grote kans dat je slechte gewoontes zal aanleren. Wanneer je hen toelaat om je negatief te beinvloeden op de manier dat je traint dan zal je er meer onder leiden dan zij want zij trekken zich dit niet aan.

4. Goede training gewoontes kunnen dienen om je succes te meten.

Vergelijk twee spelers:

De Eerste neemt een jump shot, en wandelt naar de rebound, gaat naar een andere spot en doe zo voort. Indien de rebound zeer lang is zal hij nog proberen om even te drinken en natuurlijk zal hij nog even praten met degene die in de zaal komen.

De tweede speler zal de timer op zijn gsm zetten en kijken hoe lang het duurt op 20 3’ shots te maken van verschillende spots. Hij sprint achter iedere bal en weet niet wat er rond hem gebeurt. Wanneer de drill gedaan is en hij de getallen op zijn planning heeft ingevuld dan zal hij een waterbreak nemen.  Aan de hand van de cijfers zal hij zien dat hij verbeterd. Trouwens hoe zal de eerste speler weten als hij verbeterd.

5.  We zijn wat we herhaaldelijk doen.

Dit kan de belangrijkste reden zijn om goede training gewoontes te hebben- omdat het de juiste manier is om te doen. De gewoonte hebben om haalbare doelen te stellen, hard werken en slim, Wat we doen is belangrijk maar wat we worden is zeer belangrijk.

 

19/12/14

7 Opties om meer punten te scoren in de Post.

Het is zeer interessant hoe het spel veranderd is in de laatste jaren. Er zijn nog zeer weinig traditionele “ Post “ spelers die met hun rug naar de ring spelen, nu zetten ze meer screen 7 à 8 meter van de ring. Er zijn meer "pick and pop" spelers dan "pick and roll" spelers.

Alhoewel “ Post plays “  zijn niet verdwenen. Meer en meer Guards komen zich op posten. Vroeger was er een speler die de bal bij hield, een ander die de shots nam en enkele anderen die zich op posten. Vandaag, iedereen  “handles “ de bal tot op een zeker niveau en iedereen moet inside kunnen scoren.

Dit in gedachte 7 principes om te scoren in de Post.

 1. Wees een opportunist. Het Eerste principe is in de post gaan en opposten. Alle aanvallen geven de gelegenheid om op te posten. Een van de simpelste is uit de fastbreak – sprint naar de ring, “ Pin & Spin “ en dan naar de blok voor de verdediging positie heeft om dit te verhinderen

2. Gebruik beide handen en voeten. Beide voeten kunnen gebruiken zal je explosiever maken, om te pivoteren in beide richtingen weg van de verdediger, en effectieve bal fakes te gebruiken. Beide handen kunnen gebruiken geef je het voordeel die hand te gebruiken weg van de verdediger en zo het blok te vermijden. Dit is belangrijk voor de Guards, Wings en kleinere Centers;

3. Word sterker. Al die principes zijn waardeloos als de verdediger fysiek sterker is en je zal weg duwen van de spot. Wanneer er steeds een verdediger op je leunt kan je er zeker van zijn dat dit zeer vermoeiend is. Het is een worstel match. Sterker worden zal je niet enkel helpen bij het scoren maar het zal je ook langer op het terrein houden.

4. Maak als eerste contact. De speler die het eerste contact maakt is meestal degene die het voordeel houd. Waarom? Omdat het eerste contact de tegenstrever in een richting kan dwingen. De aanvaller die de eerste  “ hit “ aanbrengt zal laag zitten en zal de verdediger in zijn rug hebben. Indien de verdediger het eerste contact maakt dan zal hij de aanvaller verhinderen om in een scoring spot te komen.

5. Herken de verdediging. Dit moet gemakkelijk zijn na het contact. Indien de verdediger op zijn hoogste schouder zit dan is de post move naar de baseline. Indien de verdediger op zijn baseline schouder zit dan is de beweging naar het midden. Wanneer de verdediger pal in de rug speelt dan moet de verdediger rugwaarts duwen tot in een scoring positie en een dominerende kant creëren en de bal vragen en de andere kant uitgaan.

6. Ontwikkel een “ go to “ beweging en een “ counter “ Je hoeft er geen dozijn te hebben wanneer je probeert om inside te scoren. 1 goede move naar de baseline en 1 naar het midden kan brokken maken. Meeste spelers draaien naar hun tegenover gestelde schouder voor een “ go to “ move te doen. Breng er een goede “ ball fake “ bij en je scoring arsenaal is verdubbelt.

7. Naar de vrijworp lijn. Er zijn zeer goeie inside spelers die weinig punten maken dicht bij de ring. Hoe? Door fouten uit te lokken en vrijworpen te nemen. Indien je dergelijke speler bent dan zal je zien dat de tegenstrever “ bench “ spelers op jou zullen zetten. Wanneer dit gebeurt dan moet het nog gemakkelijker zijn om inside te scoren. Onverschillig welke gestalte of positie dat je speelt volg deze 7 principes voor het scoren in de post en je zal zien dat de punten zullen verhogen.

12/12/14

Er zijn 1000 goede Redens maar nooit een goed Excuus.”

Dat moet je filosofie zijn om beter te worden volgende zomer, natuurlijk kan je zeggen “ Ik kan niet omdat “ of “ het zal voor mij niet werken “ …. Maar waar zal het je brengen???

In plaats van zo te redeneren, start met je ontwikkeling volgende zomer en stap aan boord van één van onze twee campen in de maand Juli.

Coach.

05/12/14

Wat Spelers willen.

Vorige week spraken we over wat de Coachen willen. Deze week kijken we even wat de spelers willen vinden bij een Coach. Ik was in beide situaties, toen ik terug keek denk ik aan alle goede dingen die ik van mijn Coachen heb mee gekregen, als ass. Coach wat ik kon opsteken bij de Coachen waar ik bij werkte.

5. Spelers willen een Coach die op het rechte pat blijft. Spelers willen geen Coach die hen iets vertellen en dan iets anders doen. We kunnen hen niet leren “ Doe wat ik zeg, niet wat ik doe.” Coachen zijn voorbeelden en moeten zich ook zo gedragen, het moet altijd zijn “ Doe zoals ik zeg, maar nog belangrijker, doe zoals ik doe “ Wanneer we niet willen dat de speler niet reageert op een call van de ref dan kan de Coach dit zeker niet doen want dit is een slecht voorbeeld.

4. Spelers willen spelen voor een Coach die direct is , gedecideerd. Spelers zullen fouten maken en de Coach mag niet te snel met de vinger wijzen. Ze willen een Coach die hen wijst op fouten maar tegelijker tijd hen verbeterd.

 3. Spelers willen een Coach die goed op de hoogte is. Ze willen geen Coach die daar zit en kijkt. Coachen moeten de spelers motiveren om de beste te zijn die ze kunnen worden. Spelers moeten steeds bij de Coach terecht kunnen met om het even wat.

2. Sepelrs willen spelen voor een Coach waar het plezierig is te spelen. Als de Coach enkel denkt aan winnen door dik en dun dan zal het geen plezier zijn voor de spelers. Spelers willen een Coach bij wie de trainingen “ fun “ zijn. Het seizoen is lang en de Coach moet er voor zorgen dat de spelers graag naar de trainingen komen

1. En bovenal willen de spelers een Coach die van hen houd. Zorg ervoor als Coach dat je iedere training enkele woorden heb voor elke speler. Geef hen “ high five “ en “ fist bump “ Als je als Coach niet van je spelers houd, en de spelers weten het, dan heb je gefaald. Ik hield van mijn spelers en ze wisten het.

28/11/14

Wat Coachen willen;

Coachen willen dat de spelers hun rol aanvaarden in de ploeg. Iedere ploeg top spelers nodig. Het is niet mogelijk om allemaal een leidende rol te hebben. Er zal enkel gewonnen worden als er spelers zijn die het vuile werk willen doen. Garbage players!! Coachen willen spelers die gelukkig zijn als er gewonnen word en dat hun ploegmaats succes hebben.

Coaches willen spelers die zich betrokken voelen bij de ploeg en het program.  Dat vereist veel discipline. Als een speler werkelijk betrokken is dan zal hij de juiste dingen doen op en naast het veld. Betrokken zijn bij het program betekend ook iets terug geven, en de beste manier om dit te doen is steeds positief zijn. Als je je betrokken voelt dan zal je steeds vroeg zijn op de training en na de training nog even nablijven om aan je zwakke punten te werken

Coaches houden van spelers die de Ploeg eerst zetten. Het beste antwoorden die je de Coach kan geven is “ Wat is best voor de ploeg. Dat kan betekenen dat je een starting spot moet inleveren. Er zijn twee vragen “ I speel liever veel minuten voor een ploeg die verliest “ of “ Ik zit liever en speel voor een ploeg die wint

Coaches houden van spelers die spelen met competitief vuur. Eén ding dat alle GROTEN gemeen hebben, (Jordan, Bryant, Bird, Montana, Manning, Gibson, Ruth) is een competitieve drive om te winnen en de beste te zijn. Coaches willen spelers die haten om te verliezen. Als speler moet je niet steeds tegen een tegenstrever spelen, maar jezelf pushen om de beste te zijn en steeds te verbeteren. Probeer je cijfers te verbeteren, shot %, VW %, turnovers omlaag, meer rebounds en dergelijke.

Het belangrijkste wat Coachen willen is “ Never give up attitude.”

Dit betekend dat indien de Coachen die eigenschappen zoeken ze in de eerste plaats zelf moeten respecteren. Zij zijn het voorbeeld waar de spelers naar opkijken.

21/11/14

Wat is een Leider?

Bij een leider is de Ploeg een prioriteit: Het is gemakkelijk om een excuus te vinden waarom men een taak niet kan doen. Als Coach hoor je die excuses steeds. Als je werkelijk iets wil doen dan zal het lukken. Als je iets niet wil doen dan zal het nooit lukken. Een Coach zoekt mensen die steeds bereid zijn.

Een leider wil anderen helpen: Je kan dit niet verstoppen, of je wil een positieve diener zijn aan je ploeg of niet. Je hoeft daarom niet de beste speler te zijn. Het is schitterend als een mindere speler de rol van leider op zich neemt.

Leiden door anderen te helpen: Als je denkt dat het om Jou gaat dan ben je mis. Leiderschap gaat over de anderen. Leiders houden meer van anderen dan van zichzelf.

 

14/11/14

Wat is een Leider?

Een leider, leid door het voorbeeld te geven. Een leider moet een positieve persoon zijn. Iedere uitspraak moet positief zijn. Iedere actie die hij neemt moet een positieve act zijn. Een leider zal nooit negatief zijn.

 
Een leider brengt bij andere het beste naar voor: Een leider moet het type zijn dat de anderen willen zijn. Hij moet zijn ploegmaats inspireren om op hun best te zijn.

Een leider is de verlenging van de Coach: Meeste spelers gedragen zich als de Coach in de nabijheid is. Soms wanneer de Coach er niet is, dan komen soms negatieve dingen naar boven. Over andere spelers of over de ploeg. Eeen leider zal dit niet toelaten hij wet wat de regels zijn en zal ze respecteren

Een leider is een harde werker: Hij houd erven om anderen te helpen. Hij moet dingen willen doen die nodig zijn voor de ploeg en leiden naar succes.

07/11/14

De belangrijkste redens waarom spelers falen in de productiviteit van hun “ workouts “  wanneer de Coach of een ass. Coach niet aan wezig zijn.

De intensiteit is er niet.
Ze nemen geen “  game shots “  in “  game spots “ en aan game speed.....
Ze werken niet correct aan de mechaniek van hun shot.

Voor een jonge speler is het hard om geen steun te krijgen bij iedere repititie.

31/10/14

Beste Spelers ik heb dit onlangs gelezen en ik vind dat iedere speler dit moet lezen, neem je tijd en je zal het zeker verstaan. Veel lees plezier.

Basketball Poems One Possession.

Here is the One Possession poem:

It was only one possession, Why does my coach scream?
My poor ‘D’ allowed a basket, But what does one hoop mean?

As the pass comes my direction, I fumble it into the stands,
My coach’s voice rings loud and clear, “Always use both hands!”

C’mon coach, its one possession, Our team will be OK,
It’s just the first two minutes, I mean damn, we’ve got all day!

In the beginning of the 2nd quarter, Their center is strong and stout.
He scores an easy two, quite simply due, From my failure to block out.

It was only one possession, I didn’t commit a crime,
My team is ahead and I’m playing well, And there’s still plenty of time!

As the halftime buzzer sounds, I watch the ball bank in,
I know I will hear it from my coach, Asking why I don’t defend.
But it was only one possession, Coach – don’t have a heart attack,
We’re only down one and we’re having fun, I know we’ll get it back!

The 2nd half is much the same, So it is really no big deal,
That my lazy and careless pass, Results in an easy steal.
I quickly sink a jumper, I’m greeted by high fives and slaps,
But the next time down, I give up a lay-up, While suffering a mental lapse.

It’s only one possession, C’mon coach just chill out!
It’s crazy to see you so mad, As you consistently scream and shout:
“Victory favors the team, Making the fewest mistakes.
Singles possessions are the key, And will cut down their fast breaks.”

I step to the line for a one and one, The game is in my hands.
I can’t believe I missed it short, And hear cheers from their fans.
After the game I pouted, Knowing what I could have done,
Realizing the value of each possession, Damn, we lost by one.

Play hard. Play smart. Play Together… every possession.

24/10/14

6.Good Shooters hebben hun twee voeten in de richting van de ring voor ze de bal ontvangen.

Poor Shooters denken daar niet aan, wat ze willen is zo snel mogelijk de bal lanceren.

7. Good Shooters schieten uit een atletische positie wat we noemen “ Triple Threat “ positie. Een snelle beweging en we kunnen een correct shot creëren.

Poor Shooters ontvangen de bal met gestrekte benen dus hebben ze tijd nodig om de kniën te buigen voor ze kunnen shotten.  Poor shooters staan nooit in “ triple threat.”

8. Good Shooters gebruiken hun ganse lichaam om een shot te nemen. Ze weten dat hun benen een goed shot creëert.

Poor shooters schieten de bal enkel met hun boven lichaam ze gooien de bal in plaats van te schieten.

9. Good Shooters hebben constant een “ follow through “ en steken hun hand in de ring.

Poor Shooters zijn niet consistent met als resultaat wisselvallige resultaten.

10. Good Shooters verstaan het belang van “ BALANCE “ voor, gedurende en na het shot. Hun voeten zijn steeds onder hun hoofd.

Poor Shooters schieten uit evenwicht vanuit alle hoeken van het veld. Zelden zijn hun voeten onder hun hoofd.

Als je dit leest tot welke groep behoor je?

Probeer de 10 punten van een “ Good Shooter “ te realiseren en je zal je ontwikkelen als een Basketbal Speler.

Wat is je score op 10 en hoeveel wil je investeren?

 

17/10/14

Ben Je een GOOD SHOOTER?

1.  " Good Shooters " werken dagelijks aan de juiste shot Techniek. Good Shooters gebruiken een stoel voor “form shoot” gedurende  10 minuten voor ze hun eerste poging doen naar de ring.

" Poor Shooters " zullen aan hun Techniek werken als ze tijd hebben.  Poor Shooters nemen een bal en gaan naar de drie punt lij  en lanceren shots naar het bord.

2. " Good Shooters " werken aan bewegen zonder bal en zijn gereed voor het shot voor ze de bal hebben, wees gereed.

" Poor Shooters " wachten tot het hun tijd is om te schieten en dan denken ze hoe ze het shot zullen nemen.

 3. " Good Shooters " starten dicht bij de ring en maken er 5 naeen voor ze een stap achteruit doen

" Poor shooters " schieten van alle plaatsen en hopen dat de bal er zal invallen.

4. " Good Shooters " bestuderen andere goede schutters en volgen hun shot gewoontes.

" Poor Shooters " schieten constant op dezelfde manier zonder hulp van anderen.

5. " Good Shooters " bestuderen de vlucht van de bal en waar het de ring raakt. Ze corrigeren hun shot in funktie van waar ze de ring raken, kort of lang, links of rechts.

" Poor Shooters " kijken enkel als de bal er in gaat of niet.

 

10/10/14

vervolg.

 6. Je moet een hoge conditie drempel hebben. – je moet in shape zijn en er word verondersteld dat je vele minute spelt en ook nog op het einde van de wedstrijd, je zal mental instorten wanneer je lichaam het begeeft, bijgevolg is het zeer belangrijk om in super conditie te zijn

7. Maak de gemakkelijke pas en zoek niet steeds naar de “ assist “ pas. Soms maak je domme passen omdat je weet dat de bal toch steeds bij jou zal komen. Hou het simpel. De redden dat Steve Nash die passen geeft is omdat hij er dagelijks aan werkt en misschien wel de beste in de wereld is. Er zijn niet veel “ Steve Nash “ dus hou het KISS principe – “ Keep It Stupid Simple “

8. Je moet bekwaam zijn om de open shot te maken. Je zal niet veel shots krijgen uit set play’s of na screens omdat je steeds voor anderen werkt, maar je moet de open shot uit transitie, of na een post-feed kick out, en dergelijke kunnen maken.

 9. Je moet Verschillende versnellingen hebben, je moet een change of pace hebben. De gevaarlijkste Point guards zijn niet altijd de snelste maar zij die in verschillende snelheden kunnen spelen. Je moet de verdediging misleiden.

 10. Een Point Guard moet hard spelen, en willen de dirty jobs te doen. De Point Guard moet willen verdedigen full court, de bal naar voor brengen in transitie, spreken, en spelen met veel energie.

 

03/10/14

Tips voor de Point Guard.

1.Als Point Guard moet je de ploeg leiden met je stem. Het voorbeeld geven is niet voldoende. Als Point Guard moet je controlle houden over de wedstrijd en je Ploeg, door het aankondigen van de Play’s of het wisselen van de verdediging.

2. Leiden door voorbeeld is uiteraard ook een goede waarde voor een Point Guard, als ze de goede houding van je zien in verdediging en de druk die je op de bal drager zet dan zal dit overslaan op je ploegmaats.

3. Hij moet een goede relatie hebben met de Coach, ten slotte is hij het verlengde van de Coaching Staff op het terrein, de Coach moet gemakkelijk kunnen communiceren met de Point Guard.

4. De Point Guard kan niet een  “Shoot-first” speler zijn. Ze hoeven niet noodzakelijk een “ pass-first “  PG zijn hij kan in sommige gevallen misschien wel de beste scoorder zijn, eerst kijk je wie “ hot “ is indien niet dan neem jij het heft in handen en scoort.

5. Je moet het spel leren en goed verstaan en een goed gevoel hebben. Je moet de wedstrijd aan voelen.

word vervolgt.

 

28/09/14

Dag Basketbal Spelers,

Ik hoop dat Jullie ook hebt kunnen genieten van het Tornooi die deze week door ging in Oostende en dit dank zij de inbreng van de Voorzitter Arthur Goethals die in Spanje zijn kandidatuur op een voortreffelijke wijze heeft kunnen verdedigen.

Het was een Tornooi om je vingers af te likken, alle Basketbal liefhebbers moesten daar zijn, en ik kom tot de conclusie dat we met niet veel  zijn, maar kom de afwezigen hebben steeds ongelijk.

Als ik het spetterend Basketbal  zie van de twee Franse ploegen dan kan men werkelijk genieten van dergelijk “ Champagne “ basketbal, zeer agressief verdedigen zeer grote druk op de bal drager zonder fouten – het spelen in de passing lanes om zo niet de bal te stelen maar wel de pas en zo doende minder fouten te maken, schitterend om van te genieten, en het snelle bal wisselen en creëren van een goed shot in aanval. Hier een aanwijzing voor alle Spelers, heb meer aandacht en gebruik meer tijd in het schieten niet hoeveel shots je neemt maar hoeveel je er binnen gooit.

Ik heb een schitterende week beleeft.

Coach

 

19/09/14

5 P.I.E.C.E. 's voor een perfecte training.

Je kan de kalender onder verdelen in 3 fasen.

 1. Off-season: April tot Juli
 2. Pre-season: Augustus
 3. In-season: September tot Mei

Om het maximum te halen uit je trainingen moeten de spelers deze 5 P.I.E.C.E.’s: proberen te benaderen.

 1. Purposeful:
  De drills die je gebruikt in de work-out moeten precies zijn als de bewegingen die je gebruikt in een wedstrijd. Dribbelen met 3 basket ballen met gesloten ogen en op één been staan is goed voor  YouTube en is zeer moeilijk te doen… maar dien tot niets.

 2. Intense – De work-out moet gebeuren met wedstrijd intensiteit. Je moet bewust uit je “ comfort zone “ (fysiek en mentaal) stappen. Gewoon schieten zonder verdediger voor enkele uren zal zeer weinig verbeteren aan je accuraatheid in de wedstrijd.
   
 3. Effective – De work-out moet voelbare resultaten opleveren. Het moet progressief zijn en een verbetering van hetgeen je beoogde. (indien je werkt aan verticaal spring programma gedurende de zomer en je springt niet hoger wanneer  het seizoen start… dan was het program niet effectief.)  Zweten is wil niet zeggen dat de work-out effectief was. Zweten is niet het objectief; het is een bij effect. Slaan tegen een zandzak of een bowling bal dribbelen gedurende twee uur zal je zeker doen zweten maar zal je geen betere Basketbal speler maken.
   
 4. Challenging – De workout moet je voorbij je limit brengen. Het moet moeilijk zijn. Het moet zodanig zijn dat je fouten maakt. Wanneer je gedurende 30’ ballhandling drills doet zonder de bal te verliezen… dan werd je niet beter. Wat je deed is iets wat je bekwaam was te doen. Wanneer je een bepaald aantal jump shots kan maken van op de Elbow binnen de 60” dan moet je proberen er twee meer te maken.
   
 5. Efficient – De work-out moet tijd doder uitsluiten. Bij een work-out is meer niet noodzakelijk beter. Beter is Best. Je doet beter een 45’ work-out met een doel, intens, effectief en uitdagend… dan gedurende 3 uur gewoon wat aan te modderen
  De bedoeling van deze filosofie is: spelers te tonen hoe ze hard moeten werken, hoe ze slim moeten werken en spelers aanmoedigen om consistent te werken. Wij gebruiken dit op onze campen.

 

12/09/14

Hallo allemaal. Sorry zoals vorig jaar een beetje laat, Jullie hebben inmiddels al menige trainingen achter de rug en enkele wedstrijden. Ik hoop dat Jullie de zomer gebruikt hebben om Jullie fundamentals en zwakheden bij te werken. Ik wens Jullie een goed seizoen, veel winnen en geen kwetsuren. Indien Jullie vragen hebben kan je dat steeds via email lu.kers@skynet.be Groetjes. Coach

Tijd en Efficient werken.

Een van de grootste bronnen van een speler is de tijd die ze hebben. Weten hoe hun tijd maximaal te gebruiken is een succes.

Opoffering is zeer belangrijk om groot te worden. Je kan niet alles doen wat de anderen doen, je zal geen tijd hebben om naar de party’s te gaan met vrienden, en ook nog naar school, en een vriend of vriendinnetje hebben.

Zoek spelers op die het zelfde willen wat jij wilt.

Het is belangrijker wat je doet in je work-out dan hoe lang je work-out is. Efficiënt zijn met je drills en resultaten boeken is de meest productieve manier van trainen.

Mentale “ Toughness “ is belangrijker dan fysieke “ Toughness “

“ Toughness “ is doen wat moet om het verschil te maken.

Een speler moet zoeken naar een Coach die hij kan vertrouwen. Een Coach die de waarheid durft te zeggen.

 

 

2013 - 2014

02/05/14

Dag Allemaal, Speelsters en Spelers, het seizoen is voor de meesten teneinde voor sommigen nog de Provinciale Finales. Het is tijd om een plan te maken voor het " off season " Wat zijn je zwakke punten waar moet Je aan werken ? Je kan alleen werken of met een vriend. Je zoekt een buiten pleintje je hebt een bal en je kan eraan beginnen. Wat belangrijk is, je maakt een plan en je voert het plan uit, niet met de natte vinger maar wel georganiseert dan zal je de resultaten kunnen plukken. Indien je vragen hebt voor drills stuur me een berichtje en ik probeer je te helpen. Mijn adres lu.kers@skynet.be Groetjes, Coach

 

 25/04/14

Een van de grootste bronnen van een speler is de tijd die ze hebben. Weten hoe hun tijd maximaal te gebruiken is een succes.

Opoffering is zeer belangrijk om groot te worden. Je kan niet alles doen wat de anderen doen, je zal geen tijd hebben om naar de party’s te gaan met vrienden, en ook nog naar school, en een vriend of vriendinnetje hebben.

Zoek spelers op die het zelfde willen wat jij wilt.

Het is belangrijker wat je doet in je work-out dan hoe lang je work-out is. Efficiënt zijn met je drills en resultaten boeken is de meest productieve manier van trainen

 

18/04/14

Wat kan de Coach doen om dit te verbeteren.

 1. Een speler niet op een plaats zetten die hij niet aankan.
 2. Zet aanvaarbare maar toch scherpe doelen voor de turnovers in wedstrijden.
 3. Hou stats bij gedurende de trainingen net zoals in de wedstrijden.
 4. Stop de training als hij een beweging ziet die kan leiden tot een turnover. Bijvoorbeeld geen “ jump stop “ uitvoeren, een bal vangen met één hand, de bal niet tegemoet springen.
 5. Gelopen strikt bestraffen op training. Niets toelaten die niet kan op een wedstrijd.
 6. Benadruk turnovers meer dan enkel er over te spreken. Er moeten straffen zijn voor turnovers – punten voor de tegenstrever bij een turnover. Bij een play die in de wedstrijd zou leiden tot een turnover , stop en geef de bal aan de andere ploeg.
 7. Maak trainingen harder dan wedstrijden zodoende zullen de spelers geen problemen hebben met hun Skills in de wedstrijden. Bijv. laat toe dat de tweede unit de aanvaller raakt bij het dribbelen, zet twee verdedigers bij het oefenen van zig-zag dribbelen, laat zuiver maar fysieke fouten toe op training..
 8. Leer de spelers de regels en hoe de scheidsrechters de wedstrijd zullen leiden.
 9. Discuteer wat kan geleerd worden om de turnovers te vermijden. De spelers moeten niet een ganse wedstrijd bekijken op het scherm, maak clips over hetgeen dat je wil benadrukken voor de toekomst.

“ Dead ball “ turnovers (gelopen, 8 secondes, de bal vast houden voor 5”) zijn beter dan een slechte pas omdat de verdediging zich kan herstellen bij een “ dead ball “ turnover bij een slechte pas is het hard om er achter te moeten lopen. We nemen een shot die 50% kans tot slagen heeft. We nemen geen pas die 50% kans heeft om onderschept te worden..

 

11/04/14

Slechte beslissingen maken.

 1. Een slecht shot die zeer weinig kans heeft om er in te gaan en waar de ploegmaats niet op rekenen om te rebounden kunnen we beschouwen als een bal verlies want het zal meestal leiden tot een fastbreak voor de tegenstrever.
 2. Een pas forceren in een gebied waar het zeer druk is.
 3. Dribbelen in een gebied waar zeer veel verdedigers zijn.
 4. Springen bij het passen.
 5. Een te lange pas die de verdediging de kans geeft om te onderscheppen.
 6. Een speler missen die open is en dan nog proberen te passen nadat de verdediging zich heeft aangepast.

 Sommige van de minst aanvaarbare turnovers.

 1. Een lob pas van op de baseline naar een Post.
 2. De bal boven het hoofd bij ontvangst en zo de bal verliezen.
 3. De bal passen voor de verdediging in een 2 tegen 1 situatie.
 4. Geen jump stop en lopen.
 5. Een “ loose “ bal proberen te dribbelen en niet vast nemen met twee handen.
 6. Bij een verdedigende rebound de bal niet onder de kin brengen en zo de bal verliezen.
 7. Niet naar de bal komen en zo een de kans geven om hem te stelen.

 

04/04/14

Gebrek aan Taaiheid zowel Fysieke als mentale.

 1. Contact met de verdediging is geen excuus om de bal te verliezen. We beschuldigen niet de scheidsrechters verkies een aanvallende fout om de bal te beschermen dan een balverlies. Een balverlies met een gemakkelijke lay-in als gevolg is dodend.
 2. Mentaal beinvloed worden door “ trach talk “ leid tot slechte beslissingen en bal verlies
 3. Schrik hebben om een beweging te maken leid tot twijfel en bal verlies.

 Zwakke Skills: (Skills kunnen verbeterd worden gedurende het seizoen, maar het vraagt dagelijks veel werk. De beste tijd om de Skills te verbeteren is gedurende het dode seizoen

 1. Als speler kan je niet de bal beschermen en pivoteren met je hoofd recht.
 2. Als speler niet kunnen dribbelen ophoge snelheid.
 3. Als speler niet kunnen dribbelen of passen met je zwakke hand.
 4. Als speler niet de bal kunnen vangen op volle snelheid.

 Bal verlies.

 1. Ploegmaats die zich niet vrij spelen en zo de vijf seconden regel overtreden..
 2. Zwakke ruimte of “ Spacing “
 3. Zwakke timing bij het snijden.

Fysieke superioriteit in de verdediging.

 1. Kracht.
 2. Snelheid.
 3. Gestalte.
 4. Gewicht.

 

28/3/14

“ Spacing “ is de sleutel — Ken de regels bij penetratie.

 

Wanneer je op de perimeter speelt en de bal word naar je toe gedribbeld.

 * Verwijder je van de ball handler zodanig dat indien jou man helpt bij de penetratie je open bent voor een gemakkelijke pas van de ball handler.

 * Dit is correct indien je in de hoek staat of op de vleugel of op de guard en de penetratie gebeurt naar de ring, verwijder je van de ball handler en je zal open zijn voor een geode pas.

 * Wanneer je de bal ontvangt moet je gereed zijn voor een jump shot of een tweede penetratie en hier moet de ball handler naar boven komen en zodoende open zijn

  Wanneer je op de perimeter speelt en de ball handler dribbeld weg van je.

 * Blijf achter de dribbler en creër zodoende de mogelijkheid om de pas te ontvangen indien de ball handler in moeilijkheden komt als hij niet aan de ring geraakt of geen shot kan creëren of de andere drie spelers kan bereiken voor een pas, Zorg voor een veilige plaats voor de pas.

 

 Wanneer je in de Post bent en de ball handler dribbled naar de ring.

 * Wanneer je in de strong side bent, wees gereed voor een Catch en shoot.

 * Wanneer je op de blok bent en de drive gaat naar de baseline, beweeg naar de vrijworplijn 2 stappen omhoog en 1 stap opzij om een goede opening te maken voor de pas wanneer   jou verdediger helpt op de penetratie.

 * Wanneer de penetratie in de midden is stap dan ½ stappen uit naar de short corner gereed voor een Catch en shoot indien jou man helpt. Wanneer jou man niet helpt dan heeft de ball handler de weg vrij naar de ring.

 * Wanneer de post aan de weak side is dan is de beweging hetzelfde als aan de strong side.

 * Wanneer de penetratie naar de baseline is dan stap hij in de bucket voor de ring.

 * Indien de penetratie door het midden is dan kan hij uitstappen naar de baseline aan de weakside naar de short corne

 

21/03/14

Attitude:

De “ luidste “ speler in de kleedkamer is diegene die het meest te bewijzen heeft, en niet weet hoe. De Groten hebben het niet nodig om hun aanwezigheid aan te kondigen; je weet dat hij er is door de manier dat hij zich gedraagt, altijd rustig en vrijmoedig. Hij is niet degene die uitbazuint hoe goed hij is, hij is rustig, gefocust op het resultaat, want het resultaat is alles wat telt. Een dief komt niet in een grote winkel al roepend “ ik ga stelen “ Hij komt binnen in stilte en doet hetgeen waarvoor hij gekomen is en verdwijnt geruisloos. Hij is reeds ver weg voor je realiseert dat je uurwerk gestolen is.

Wanneer spelers uitbazuinen wat ze zullen doen, en hoe goed ze wel zijn wanneer ze het zullen doen, kan je er zeker van zijn dat ze proberen zichzelf te overtuigen. Indien je het weet dan hoef je er niet over te praten.

 

14/03/14

Pressure:

 # De meeste speler ontwijken de druk, de grote spelers zoeken de druk. Pressure houd je scherp. De zwakken lopen weg van de pressure. Indien je niet kan omgaan met de druk dan zal de tegenstrever je zwakke punten vinden, en het ogenblik dat hij het erkent zal hij aanvallen en dit is wat Jij moet doen.

 # Je kan niet verwachten een grote speler te worden indien je een “ part time “ speler bent. Kies je om een  9 tot 5 speler te zijn of een 5 tot 9  speler? Wat denk je dat Kobe en LeBron zijn

 # De belangrijkste shot is het volgende; hoe hard je ook zou proberen dit is de enige waar je effect op hebt.

 # Post spelers moeten verstaan dat bij het ontvangen van de bal, meestal, het best is om even te pauzeren voor je een beweging maakt; laat de bucket vrij komen en lees de verdediging eerst.

 

07/03/14

Hoe kunnen we het Balverlies minimaliseren.

Zwakke uitvoering.

 1. Je dribbel stoppen zonder een afspeel punt te hebben, je bent dood en de verdediging zal druk zetten op de bal en de andere verdedigers hoeven niet te helpen.
 2.  Neem de gemakkelijke passen. De beste pas is die dat je ploegmaat kan vangen. Iedere pas kan geen assist zijn.
 3. Het ontvangen van de bal of het dribbelen naar een zijlijn of baseline kan niet want die lijnen zij n extra verdedigers.
 4. Het gebrek aan veinzen van de pas om de verdediging te doen bewegen naar een plaats waar de aanval in het voordeel is. De term “ veins een pas om de pas te maken.”
 5. De bal boven je hoofd houden, hou de bal in “ triple threat “
 6. De voeten te dicht bij elkaar wanneer je de bal hebt of pivoteert, zwak evenwicht.
 7. Geen jump stop maken en je evenwicht verliezen.
 8. De bal niet vangen met 2 handen.
 9. Niet naar de bal toegaan.
 10. Te snel gaan en geen controle hebben bij het dribbelen.
 11. De bal niet passen weg van de verdediging.
 12. Geen correcte screen zetten, niet stil staan of leunen.
 13. Te ver van je verdediger staan als je een pas geeft, zoniet heeft hij de kans om de bal te raken en te reageren. Sommige Coachen zeggen “ Break the glass “ de handen van de verdediger beschouw je als een venster en je brengt de bal en je handen door het venster.

 

28/02/14

Hoe kunnen we het Balverlies minimaliseren.

De Eerste stap: als speler moet je verstaan wat de oorzaak is van het bal verlies. De tweede stap is actie nemen om de problemen op te lossen. Het is ook belangrijk dat de speler het gevolg beseft van het bal verlies. Een ploeg draait aan 1 punt per bal bezit bijgevolg is ieder bal verlies een punt.

Enkele ideën over het herkennen van het bal verlies en hoe men dit kan verbeteren. De lijst is waarschijnlijk niet volledig maar je kan ze zelf bijwerken.

Niet herkennen en slappe concentratie.

1. Je herkent de verdediging niet, wat wil de verdediging bereiken en wat is de beste manier om de verdediging te verslaan. Bijvoorbeeld het niet herkennen van een half court trap. Nochtans heeft de Coach het wisselen van verdediging aan getoond op training.

2. Bal verlies door drie seconden in de bucket staan.

3. Omdat er geen verdeduger rong je ploegmaat staat betekend nog niet dat hij open is. Andere verdedigers in help side kunnen de bal deflecteren of stelen – niet enkel de verdediger op de ontvanger. Je moet opletten en zicht hebben op alle verdedigers.

4. De bal gooien waar je denkt dat je ploegmaat moet zijn in plaats van hem te zien voor je past.

 

21/02/14

Dit is het verhaal van vier mensen namelijk Iedereen, Iemand, Elkeen, en Niemand. Een belangrijke job moest gedaan worden en Iedereen werd gevraagd om het te doen. Iedereen was overtuigd dat Iemand het zou doen. Elkeen kon het doen, maar Niemand deed het. Iemand werd kwaad, omdat het Iedereen zijn werk was. Iedereen dacht Elkeen kon het doen maar Niemand realiseerde dat Iedereen het niet zou doen. Resultaat Iedereen beschuldigde Iemand wanneer Niemand deed wat Elkeen had kunnen doen.

 

14/02/14

 Aan alle speelsters en spelers, ik heb enkele ideeën gevonden die jullie kunnen helpen om betere Basketballers te worden.

 " Life is like a bucket of water.  We are a part of the whole.  But how big is the hole that is left when we take away a large cup of water?  The hole suddenly fills up and...so life goes.  The nature of life is that there is always someone who can and will take your place, when you think you are irreplaceable. "

 " It's not the hours you put in, it's what you put in the hours."

 " Victory or defeat is not determined at the moment of crisis, but rather in the long and unspectacular period of preparation. "

 “When nothing seems to help, I go and look at a stonecutter hammering away at his rock perhaps a hundred times without as much as a crack showing in it. Yet at the hundred and first blow it will split in two, and I know it was not that blow that did it, but all that had gone before." Jacob August Riis

 

07/02/14

Aan alle speelsters en spelers, ik heb enkele ideeën gevonden die jullie kunnen helpen om betere Basketballers te worden.

 "A person really doesn't become whole, until he becomes a part of something that's bigger than himself."  Jim Valvano

 "Effort is only effort when it begins to hurt."  Jose Ortega y Gassett

 "Your toughest competition in life is anyone who is willing to work harder than you.” Unknown

 “The highest reward for a person’s toil is not what they get from it, but what they become by it.” John Ruskin

 " The best way to improve your shooting percentage is to take better shots." Van Kers 

 

31/01/14

Je bent een “ Warrior “ wanneer…

Het maak je niet uit als je degene bent die de screens zet of degene die de winnende driepunter schiet, want je rol uitvoeren, welke die ook is, is de meest belangrijke.

Je moet de wil hebben om uit te munten en zo je ploeg en mede spelers te helpen

Je hebt een ongelooflijke drang om je limieten te verleggen.

Je speelt zonder te denken aan verliezen

Je speelt en weet, dat je speelt als een kampioen.

Je verstaat je verplichtigen tegenover je ploegmaats

Je verstaat dat Basketbal een ploeg sport is.

Je stop het spel enkel je lichaam verlaat de vloer maar je hart blijft bij de wedstrijd

Individuele overwinningen zijn niet belangrijk.

Je zal je ploegmaats aanmoedigen voor succes

Respect voor het spel gaat boven je eigen ego.

Je maakt fouten maar je gebruikt ze om beter te worden en niet als excuses.

Jou mogelijkheid om je ploegmaats beter te maken zal je eigen spel verbeteren.

Je doet de kleine dingen goed wanneer niemand kijkt.

Je verstaat je rol en probeert het beste.

Je hebt alles gegeven en toch denk je dat het beter kan

Je speelt met pijn zonder dat te laten merken.

Je geeft meer dan gevraagd en neemt minder dan verdient

Je inspanning is constant in om het even welke situatie.

Je denkt dat je kan en je doet het

 

 24/01/14

Vijf Tips om je Talent maximaal te ontwikkelen:

 1. Grote spelers weten Waarom.

Grote spelers hebben een specifiek doel en een persoonlijke missie. Ze weten precies wie ze zijn en wat ze willen. Ze hebben een klare visie en hebben hun doelen gestelt hoe ze hun droom kunnen verwezelijken. De besten weten waarom ze dit spel spelen. De besten schrikken niet terug om ’s morgens vroeg te gaan trainen. Zij die weten waarom zullen niet snel opgeven wanneer ze even een dip hebben. Weet Jij het WAAROM?

 2. Grote spelers hebben een Plan.

Eens je het WAAROM kent is de volgende vraag HOE? Hoe kom ik van goed naar best. Ze weten dat ze hun sterke kanten en zwakke kanten moeten verbeteren om hun doel te bereiken. Denk eraan schitterende ideeën zonder plan zijn tot ontgoocheling verdoemd. Maak een plan en hou je aan het plan. Zet je plan op papier.

 3. Grote spelers werken altijd meer dan hun collega’s.

Eén van de beste voorbeelden vandaag is Kevin Garnett. Niettegenstaande hij reeds een Hall of Fame speler is dan nog werkt hij iedere dag 100% zowel op training als op een shoot around of de 7de. wedstrijd van de finale.

 4. Grote spelers geloven in zichzelf.

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Ze geloven in zichzelf omdat ze zoveel werk gedaan hebben om dit niveau te bereiken.

Zelfs als ze een mindere periode hebben zullen ze blijven geloven in hun kunnen en terug komen. Ze geloven in hun attitude en inspanning.

 5. Grote spelers blijven bijschaven.

Ze weten dat ze dit alleen kunnen bereiken, ze weten dat ze hulp nodig hebben van hun ploegmaats en coachen en trainers.

Doc Rivers zei ooit  “If you want to go fast go alone. If you want to go far go together.” Ze verstaan het belang van het zoeken

naar wijsheid en directie van hun mentors en coachen.

 

17/01/14

 28. Neem verantwoordelijkheid voor je acties.

Sterke spelers zoeken geen excuses. Ze nemen volledige verantwoordelijkheid voor hun acties Voorbeeld: Met 17” neemt hij een shot, hij mist, hij zou kunne duiken voor de bal en de bal veroveren hij doet het niet maar een ploegmaat wel hij krijgt de bal terug en scoort en wint de wedstrijd, na de wedstrijd zal hij niet juichen over de overwinning maar zal erkennen dat hij een fout maakte om niet naar de bal te duiken, hij zal zeggen ik had dit moeten doen

 29. Ga door naar de volgende play: Sterke spelers zullen geen tijd verliezen om te feesten bij een geode actie of zeuren bij een slechte actie. Ze verstaan dat de wedstrijd zo snel gaat dat ze geen tijd kunnen verspelen. Ze weten dat de belangrijkste play de volgende is.

 30. Wees zo sterk dat ze niet tegen je willen spelen maar dat het aangenaam is om samen te spelen: Sterke spelers maken het zijn medespelers gemakkelijk en voor de tegenstrevers moeilijk.

 31. Iedere wedstrijd is belangrijk: Sterke spelers maken geen onderscheid. Sterke spelers weten dat indien ze willen spelen voor het kampioenschap dan moeten ze iedere wedstrijd ook als zodanig beschouwen.

 32. Iedere dag is een gelegenheid om beter te worden: Sterke spelers komen iedere dag naar de training om beter te worden. Overwinningen en verliezen worden op de zelfde manier verwerkt. Ze staan op de volgende dag en gaan naar de training om te trainen en beter te worden dag de dag voordien. Sterke spelers haten om te verliezen, ze willen steeds winnen maar zijn nooit tevreden. Voor sterke spelers is een titel een trofee geen doel, hun doel is steeds beter worden

 

10/01/14

 24. “ Wees Alert.” Harde spelers zijn niet “ cool “ Harde spelers zijn alert en aktief, en harde spelers communiceren met de ploegmaats zodanig dat die ook alert zijn. Harde spelers sturen signalen tot iedereen op de zelfde golflengte zit. Zij verstaan dat de beste ploegen spelen als Eén. Harde spelers zijn alert bij het terug lopen en weten dat ze de Basket moeten beschermen, ze lopen niet achteruit en zoeken hun man, ze stoppen de bal en ze beschermen de ring.

 25. Concentratie, en moedig je medespelers aan om zich te concentreren: Concentratie is een skill, en harde spelers werken hard om zich elke dag te concentreren bij iedere aktie. Harde spelers gaan zo hard als ze kunnen en zo lang als ze kunnen

 26. Het is niet Jou shot; het is ons shot: Harde spelers nemen geen slechte shots, en denken er niet aan dit is mijn shot. Harde spelers zoeken voor goede shots. Harde spelers zijn gelukkig als de ploeg scoort

 27. Box out en ga steeds achter de bal bij ieder shot van de tegenstrever: Harde spelers maken steeds contact. Ze maken eerst contact en gaan dan achter de bal en harde spelers doen het altijd en niet van tijd tot tijd. Ze verstaan dat de verdediging slechts af is als ze de bal kunnen veroveren.


 

03/01/14

Een Gelukkige Nieuwjaar, veel winnen en geen kwetsuren.

19. Leef je uit in de verdediging. Een sterke speler geeft al zijn energie in het verdedigend vak, niet in het aanvallend vak. Een sterke speler word niet afgeschrikt door een gemist schot. Een sterke speler evalueert zijn wedstrijd door hoe goed hij verdedigde
20. Aanvaard en geef kritiek op de correcte manier. Sterke spelers aanvaarden kritiek zonder de noodzaak om te antwoorden of excuses te zoeken. Ze staan open om te verbeteren en  verwachten tegenstand en horen harde dingen. Harde spelers luisteren en hebben geen schrik om dingen te zeggen die de anderen spelers niet graag horen maar moeten horen.

21. Toon sterkte in je lichaam taal. Sterke spelers stralen Vertrouwen en veiligheid uit met hun lichaam taal. Ze laten hun hoofd niet hangen, ze reageren niet negatief op een fout van een ploegmaat, ze zeuren niet of klagen niet bij de scheidsrechters. Sterke spelers stralen kracht uit, en geven vertrouwen aan de ploegmaats. Ze doen hun werk, en hun lichaam taal communiceert het naar de mede spelers en naar de tegenstrever.

22. “ Catch and face “:  Ploegen die pressen hopen dat de tegenstrever zal panikeren en fouten maken. Bij press zullen de sterke spelers eerst hun verdedigers op het verkeerde been zetten en dan hard snijden naar een open spot en zich aanbieden aan de passer. Sterke spelers ontvangen de bal en kijken direct naar de verdediger, lezen de verdediging en reageren, niet bal ontvangen en direct Dribbelen ze werken “ catch & face.”

23. “ Don't get split.” Wanneer je een trap maakt dan moeten de twee spelers schouder tegen schouder staan de aanvaller mag er niet tussen door om zo het voordeel te halen.

 

26/12/13

16. Wees altijd in Basketbal positie: Sterke spelers spelen nooit op gestrekte benen, ze staan in een positie om op iedere actie te reageren. Starker spelers zijn zij die ageren niet reageren.

17. Beëindig je actie: Sterke spelers scoren zelfs als er een fout gemaakt word. Een sterke speler werkt zich door de fout en maakt de Aktie af.

18. Werk aan je passen: Men kan de passen van een sterke speler niet deflecteren. Een sterke speler pivoteert, maakt fakes en en werkt om een geode hoek te hebben om de pas te geven weg van de verdediging

 

20/12/13

 11. Sprinten op het veld. Goede spelers sprinten op het veld zodoende moet ook de verdediging sprinten en creërt openingen voor de ploegmaats. Door het sprinten zal je gemakkelijke baskets  krijgen hoewel ze niet zo gemakkelijk zijn. Voor gemakkelijke baskets moet je hard werken. Goede spelers nemen geen moeilijke shots ze werken hard om ze gemakkelijk te maken..

 12. Speel zo hard dat de Coach je moet vervangen om je te beschermen: De Coach zal je vervangen om even te blazen en zal je terug in brengen. Harde spelers zullen nooit op een gemakkelijke manier spelen.

 13. Ga direct naar je Ploegmaat: Wanneer een ploegmaat op de vloer duikt om een bal te redden of een charge neemt, wees de Eerste om hem op te helpen. Wanneer een ploegmaat een vrijworp mist wees de eerste om hem een schouder klopje te geven. Harde spelers zijn goede ploegmaats.

 14. Neem verantwoordelijkheid voor je Ploegmaats: Harde spelers verwachten veel van hun Ploegmaats maar ze zullen steeds de verantwoordelijkheid op zich nemen. Ze zullen steeds op tijd zijn en ze zullen zorgen dat de Ploegmaats daar ook zijn. Ze nemen verantwoordelijkheid.

 15. Een charge nemen: Harde spelers hebben steeds een goede positie op de bal in verdediging en zijn attent om over te komen van de weakside om de charge te nemen. Harde spelers kennen het verschil: in de juiste plaats te zijn of in de juiste plaats zijn met de intentie om iemand te stoppen

 

13/12/13

 6. Hou je handen op: Een pas moeilijk maken is even belangrijk als een pas denialen. Door te spelen met je handen op verhinder je de tegenstrever om een klare kijk te hebben over het veld zodoende maak je het passen moeilijker naar de cutters en naar de post.

 7. Speel de bal en zie je man: De meeste verdedigers zien de bal en staan te dicht bij hun man, omdat ze schrik hebben geklopt te worden.
Een goede verdediger speelt de bal en ziet zijn man. Dit is een groot verschil..

 8. Duik op de vloer: Bij een “ loose ball“ situatie duik op de bal om hem te veroveren of binnen te houden, het verschil: indien de tegenstrever het doet dan kan een lay-in het gevolg zijn als jij de bal veroverd dan kan het twee punten opleveren voor je ploeg.

 9. “ Close out “ onder controle: Het is te gemakkelijk om wild weg naar een schutter te sprinten en denken dat je een geode verdediger bent. Een goede verdediger zal dit onder controle doen neemt de weg naar de ring weg en het schot indien je geen controle hebt zal de aanvaller gemakkelijk voorbij gaan..

 10. Bij het op posten is de verdediger belangrijk niet de plaats: Meeste post spelers gaan blindelings naar de blok en beginnen te vechten tegen de verdediger om een plaats op de vloer te veroveren. De goede post spelers spelen hun verdediger. Een goede post speler is altijd open en werkt om de bal te krijgen op de juiste plaats en met een goede hoek naar de ring. Ze doen een goede “ seal of " wanneer de bal van kant verandert en vragen de bal en ze blijven dit doen zelfs als de ploegmaats hem soms missen.

 

06/12/13

 1. Zet een goed screen: De moeilijkst te verdedigen spelers zijn zij die goede screens zetten. Wanneer je een goede screen zet verhoog je de kansen voor een ploegmaat om open te zijn. Een goede screen leid tot vergissingen bij de tegenstrever

 2. Het snijden voorbereiden: De betere spelers gaan hard als ze snijden. Neem je verdediger naar een kant en snij naar de andere kant naar de bal, explosief en snel.

 3. Speek in verdediging: De betere spelers spreken in verdediging en communiceren met hun ploegmaats. Wanneer je spreekt weet je ploegmaat waar je bent om hem te helpen. De tegenstrever zal denken dat je met meer dan vijf bent.

 4. Spring in de richting van de bal: Wanneer in verdediging kan je niet toelaten dat de aanvaller voor je snijd, je springt gedurende de tijd dat de bal in de lucht is. Je moet de aanvaller verplichten om een andere weg te nemen

 5. Laat je niet uitscreenen: Geen enkele Coach kan je dit voetenwerk aanleren, je moet proberen te anticiperen, je moet dit aanvoelen hoe je over dat screen kan en verhinderen dat de aanvaller de bal krijgt waar hij wil maar wel waar Jij het toelaat.

 

29/11/13

Geen enkele Coach zal ontkennen dat de meest belangrijke speler in zijn ploeg de Point Guard is. Dit komt door het feit dat de PG het meest de bal in zijn handen zal hebben. Als je een sterke ploeg hebt met een zwakke PG dan zal je zweten, maar als je een schitterende PG hebt met middelmatige spelers dan heb je een kans om ploegen te kloppen die normaal niet kan.

 

Wat maakt een goede PG zo uitzonderlijk?

Je zou kunnen zeggen; de dominerende fysieke waarden van sommige PG, maar wat met de mentale kracht en de ontastbare elementen die de goede PG scheiden van de grote PG.
1) Grote PG hebben een assist – tot - turnover van 3 tot 1.

2) Grote PG zullen zelden de bal verliezen door de verdedigende druk, en wanneer ze de pas gooien naar een ploegmaat dan zal het zodanig zijn dat de ploegmaat er iets positief kan mee doen.

3) Grote PG zullen niet steeds de bal schieten wanneer ze open zijn, maar kunnen dit wel wanneer ze open zijn en ze zo de ploeg kunnen helpen.

4) Grote PG weten hoe ze de bal moeten brengen bij de beste scoorder op een constante basis, maar zullen steeds kijken om hoge % situaties te creëren voor de ploegmaats die mindere scoorder zijn. Ze kunnen alle spelers aanvallende gevaarlijk maken en dit maakt de ploeg sterk en moeilijk te verdedigen.

5) Grote PG kunnen een dribbel penetratie stoppen.

6) Grote PG rebounden de lange rebounds in het verdedigend vak.

7) Grote PG zullen steeds uitblokken en zullen hun positie als leider niet gebruiken om hun verdedigende rol te omzeilen.

 

22/11/13

Drie belangrijke sleutels die een Grote Basketbal Speler moet beheersen.

 • Skills – Kracht & Conditie – Ondervinding // B.B. IQ.
 • Skills: Voetenwerk – Bal vaardigheid, Dribbelen, Passen, Vangen, Schieten niet de kwantiteit maar de kwaliteit.
 • “ Ik wil niet goed zijn.”
 • “ Ik voel niet dat ik de beste ben.”
 • “ Ik wil middelmatig zijn.”
Heb je ooit iemand dit soort dingen horen zeggen hard op? Nee en ik ook niet.
 • Ken je spelers of coachen die dergelijke dingen luidop schreeuwen? Ja? 1 op honderd duizend!!
 • Zeer eigenaardig, want we hebben allemaal de wens om iets groots te verwezenlijken. We willen allemaal de grootste worden dat kan. De vraag is hoe kunnen we onze talenten maximaal ontwikkelen? Hoe komen we tot ons maximum potentieel op en naast het veld.
 • De reden dat ik dit aanhaal is omdat ik zoveel talent zie verloren gaan, en ik zou graag enkele suggesties doen.
 • Ik zal starten met de zeggen wanneer je je talent maximaal wil ontwikkelen je moet begrijpen dat ieder een verschillend start punt heeft. Sommige zijn geboren met meer talent dan een ander. Mike en James zijn geboren met ander gereedschap dan een gewoon mens.
 • Alhoewel in het maximaal ontwikkelen van je talent heeft weinig te maken met je aangeboren talent. Er zij n meerdere verhalen van spelers met ongelofelijk talent die er nooit gekomen zijn door een gebrek aan werk gewoontes, karakter en gebrek aan discipline.
 • “ Talent word veel minder bepaalt door de genen en veel meer door de akties.” Daniel Coyle.

 

15/11/13

 5 Dingen die iedere Basketball Point Guard moet weten.

 

 Zorg goed voor de bal.

Als een point guard moet je bekwaam zijn om de bal te kunnen bijhouden. Als je de bal zomaar rond gooit in de zaal dan zal je de ploeg niet helpen en zal je snel op de bank zitten. Dus goede passen en niet in situaties komen waar turnovers gevaarlijk worden. Blijf weg van de plaatsen waar ze je kunnen vastzetten en trappen.

 Wees een leider op de vloer.

Sommige spelers zijn natuurlijke leiders. Indien je dit niet bent uit nature dan zal je daar moeten aan werken. Het is jou job om de ploeg te organiseren in aanval en verdediging. Jij bent de verlenging van de Coach op het veld.

 Maak je ploegmaats beter.

Je zal de bal meer in je handen hebben dan de anderen en jij zal de aanval starten. Een van jou taken is je ploegmaats in een goede positie te brengen om zodoende kunnen scoren.

 Druk op de bal. 

Je weet hoe vervelend het is om de bal op te brengen als de verdediger constant druk zet. Wel het zelfde geld voor de tegenstrever, hoe meer druk jij kan zetten op de aanvaller hoe beter de verdediging zal zijn. Druk zetten betekend niet, reaching, gambling of uit verdedigende positie te zijn, je moet bekwaam zijn om je rechtstreekse aanvaller steeds voor u te hebben.

 Speel op Verschillende snelheden.

Een speler die steeds aan het zelfde tempo spelt is gemakkelijk te verdedigen, maar een speler die steeds zijn snelheid veranderd is moeilijk in te schatten. Het is niet noodzakelijk om zeer snel te zijn maar belangrijk is dat je van snelheid kan veranderen van traag naar snel en omgekeerd. Hoe sterker je bent na dribbel hoe moeilijker je te verdedigen bent.

 

31/10/13

Ideeën die een Basketbal Speler moet horen.

 1) We bekijken de bekwaamheid van spelers bij wat ze beëindigen, niet bij wat ze starten.

 2) Succesvolle en onsuccesvolle spelers verschillen niet veel in hun mogelijkheden. Ze verschillen in hun verlangen en hoe slim en hard ze willen werken om hun potentie te bereiken.

 3) De beste aanvallende spelers hebben de bal in de hand zolang als nodig… niet zolang als ze willen.

 4) Speel hard, Speel slim en speel samen. Met hard bedoel ik me inspanning, determinatie en moed. Slim betekend met juiste uitvoering en evenwicht. Samen betekend onbaatzuchtig, je ploegmaats vertrouwen en alles doen om hen niet teleur te stellen.

 

 

 

25/10/13

 Ideeën die een Basketbal Speler moet horen.

 

 vervolg:

 

 1. Er is doen en niet doen, maar er is niet, niet proberen.
 2. Het spel eert het hard spelen.
 3. Verwacht dat er hard contact zal zijn  als je naar de ring gaat. Word niet boos. De beste weerwraak is de vrijworpen maken.
 4. Een spelers zijn doel moet zijn om gedurende de trainingen en gedurende de trainingen in het dode seizoen je eigen zo verbeteren voor het goed van de ploeg.
 5. Succes is de som van kleine inspanningen die iedere dag herhaalt worden.
 6. Neem niet routine voor betrokkenheid. Daar zijn is niet voldoende, geef alles wat je in je hebt, iedere keer.
 7. Fouten maken staat niet gelijk met inspanning.
 8. Ieder die geen fouten maakt werkt niet hard genoeg.
 9. Er zijn twee pijnpunten in het leven, de pijn voor discipline, en de pijn voor spijt. Maak je keuze
 10. Je energie niveau word gecontroleerd door je gedachte.

        word vervolgd.

 

19/10/13

 Ideeën die een Basketbal Speler moet horen.

 

 1. Hardheid is een eigenschap en kan geoefend worden en verbeterd zoals alle eigenschappen.
 2. “ Je moet willen dat je Coach altijd kritisch is. Het geeft je de gelegenheid om te leren en tegenslag te overkomen.” Steve Nash
 3. Hoe meer dingen die je kan, hoe moeilijker het word om je uit de basis vijf te houden.
 4. Of je word beter of je word slechter. Je blijft niet hetzelfde, bijgevolg moet je iedere training gebruiken om beter te worden.
 5. Concentreer op inspanning en uitvoering, het resultaat zal komen.
 6. Correcte houding en hard werken plus de Voorbereiding en de herhaling is de formule om een goede schutter te worden.
 7. Geen excuses, geen uitleg.
 8. Aanvaard het of zoek een andere sport.
 9. Goede ploegen en spelers geven een “ second effort “, grote ploegen geven een 3de., 4de., and 5de. inspanning.
 10. De enige manier om als individueel te verbeteren is te trainen aan een zeer hoge onaangename snelheid op training en gedurende de maanden dat de competitie stil ligt ( mei – augustus ) Als je niet op die manier oefent is het mogelijk dat je niet vooruit gaat. Contact van de verdediger is geen reden om de bal te verliezen.

word vervolgd.

 

11/10/13

 Goede PASSERS

 • Goede Passers maken het scoren gemakkelijk. Ze brengen de bal waar hij moet zijn en wanneer hij er moet zijn.
 • Goede Passers kunnen iedere type van pas geven – met beide handen – afhankelijk van de situatie.
 • Goede Passers maken simpele plays, geen flashy plays. Wat telt is dat er gescoord word en niet hoe het er uit ziet.
 • Goede Passers veinzen een pas om een pas te geven.

 Sterke REBOUNDERS

 • Sterke Rebounders springen explosief en snel – ze anticiperen en bewegen naar de plaats waar de bal zal komen om het te grijpen.
 • Sterke Rebounders willen niet dat de andere ploeg de bal heeft – ze maken ruimte voor de ploegmaats om de rebound te nemen.
 • Sterke Rebounders  gaan ervan uit dat iedere shot mis is.
 • Sterke Rebounders beschermen de bal na de rebound.
 • Sterke Rebounders vallen het bord aan, aan beide zijden van het veld.
 • Sterke Rebounders hebben zachte handen en een goed lichaams evenwicht.
 • Sterke Rebounders gaan er van uit dat de bal van hen is.
 • Sterke Rebounders vinden hun man wanneer het schot vertrekt, maken contact, blokken uit, en gaan dan achter de bal.

 

 04/10/13

 

Grote Ploegmaats.

 • Grote ploegmaats communiceren goed om zodoende hun ploegmaats te verwittigen
wat er gebeurt, screens en zo kunnen anticiperen.
 • Bij Grote ploegmaats maakt het niet uit of ze starten of van de bank komen –
ze willen enkel winnen!
 • Grote ploegmaats moedigen de ploeg aan voor de start en met de rust.
 • Grote ploegmaats zijn de verlenging van de Coach – op en naast het veld.
 • Grote ploegmaats zijn positief, eerlijk en enthousiast.

Grote Ploegen.

 • Groet ploegen werken hard in verdediging tot ze de bal veroveren of de shot klok luid.
Ze geven niet op omdat ze moe worden.
 • Grote ploegen luisteren naar hun Coach – ze weten dat hij spreekt voor hun welzijn.
 • Grote ploegen weten bij wie de bal moet zijn in de “ Money time “ ze hebben een plan.

 

 

 • Groet ploegen controleren wedstrijden ze weten hoe ze een voorsprong moeten
beschermen. En ze weten wat te doen wanneer ze achter staan.
 • Grote ploegen betrekken iedereen in de aanval – het is niet belangrijk wie scoort –
enkel dat er gescoord word.

 

28/09/13

 GREAT GUARDS

 

 • Goeie Guards zijn meedogenloos aan beide zijden van het veld.
 • Goeie Guards gebruiken veelvuldig pump fakes and ball fakes. Ze dreigen de verdediging om naar één kant te gaan en passen of snijden naar de andere kant.
 • Goeie Guards weten dat ze hun passen niet moeten telegraferen. Ze gebruiken hun ogen om verwarring te creëren.
 • Goeie Guards houden van verdedigende druk. Ze zien het als een opportuniteit om te scoren voor hun ploeg.
 • Goeie Guards zijn geduldig met de bal. Ze lezen de verdediging en reageren dienovereenkomstig.
 • Goeie Guards vergemakkelijken ieder facet van de aanval.
 • Goeie Guards probeen niet de bal te zoeken, ze laten de bal hen zoeken.
 • Goeie Guards zullen steeds communiceren met hun ploegmaats om de cohesie te verzekeren.
 • Goeie Guards sprinten terug in verdediging wanneer ze geklopt worden. Ze dicteren de verdedigende intensiteit.
 • Goeie Guards helpen uit hun positie bij het rebounden, de lange rebounds.
 • Goeie Guards duwen de bal naar voor en proberen een opening te vinden voor hun zelf of voor een ploegmaat.
 • Goeie Guards betrekken iedereen door de bal te passen naar de open man.

 

 

 

22/09/13

 GREAT POST PLAYERS

 * Goede Post Spelers moeten hun vrijworpen maken wanneer ze naar de lijn gaan.

 * Goede Post Spelers hebben een “ go-to “ move met beide handen die ze kunnen gebruiken in de paint. Ze hebben ook een “ countermove “ voor iedere move die ze maken.

 * Goede Post Spelers houden van het harde spel in de paint en van harde correcte screens.

 * Goede Post Spelers zijn uitzonderlijk bij help defense. Ze stoppen de bal als het in de paint komt.

 * Goede Post Spelers kunnen hedgen en snel terug naar hun man roteren.

 * Goede Post Spelers kunnen double-teams creëren, herkennen het en reageren snel om de bal naar de open man te krijgen.

 * Goede Post Spelers dribbelen nooit teveel.

 * Goede Post Spelers sprinten op het veld – rim tot rim – in aanval en verdediging.

 

Hallo, ik ben wat laat maar ik had het behoorlijk druk deze zomer en dan nog het EK. in Slovenië. Ik hoop dat Jullie de zomer gebruikt hebben om te werken aan het voetenwerk en ballhandling en zeker het shot want daar komt het nog altijd op neer men moet kunnen shotten.

 

15/09/13

Het is opmerkelijk hoeveel spelers willen lopen voor ze kunnen stappen. Door het succes van enkele super spelers zijn er jongens die denken dat ze de fundamentals opzij kunnen leggen. In het huidige periode denken sommigen dat wanneer je gestalte hebt en wat kan springen dat de NBA voor je open ligt. Het spijtige van die gedachte is dat jonge spelers niet werken aan hun ball handling, voetenwerk, en een correct shot.

Tips:

 • Werk aan enkele bewegingen die moeilijk te stoppen zijn.
 • Verzeker je van twee bewegingen waar je zeker bent dat je een shot zal kunnen creëren.
 • Werk en word goed in een “ step back “, een “ jump hook “, en een “ rip-trough en drive “

Lees boeken voor kennis van het spel, het aanleren van de fundamentals is oneindig en stopt nooit.

 

24/05/13

Het is tijd om jullie program samen te stellen wat je zal doen gedurende de zomer, aan welke fundamentals ga je werken, wat zijn je zwakke punten. Spreek er over met je coach en vraag hem een program en doe het program he zal zo gelukkig zijn wanneer het nieuwe seizoen herbegint.

Groetjes en tot in Augustus.

Coach

 

17/05/13

 1. Als speler moet je kunnen trainen zonder toezicht, beëindig een job eens je eraan begint, geld op zak hebben zonder de drang om het uit te geven, en een onrechtvaardigheid dragen zonder de wil voor revanche.
 2. Het vermogen hebben om je woede te onderdrukken en verschillen op te lossen zonder geweld.
 3. Geduld. Is de wilskracht om direct succes uit te stellen in het voordeel van succes op lange termijn.
 4. Volharding. De wilskracht om door te zetten in een project of situatie ondanks zware oppositie of tegenslagen.
 5. De kunst om onaangename situaties, frustraties en verlies te verwerken zonder bitter te worden of te klagen.
 6. Nederigheid. Groot genoeg zijn om te kunnen zeggen “ Ik was verkeert en sorry.” En wanneer je gelijk hebt hoef je niet te zeggen “ Ik heb het je gezegd !”
 7. De kunst om een beslissing te nemen en er bij blijven. De jongvolwassenen blijven hun leven lang mogelijkheden onderzoeken en te laatste doen ze niets.

 

09/05/13

Post Workout.

vervolg.

Einde van een training sessie.

Je kan kiezen om een sessie te beëindigen, neem twee platen van 2,5 kilo en doe enkele oefeningen van 1’

1. Ingebeelde verdediging.

2. Bewegen zonder bal.

3. Ingebeelde rebound en een sprint bij het starten van de fastbreak.

Je kan niet alle drills iedere dag maar je kan wel alle skills herhalen.

 • In de eerste plaats wees een training beest. Correct en snel uitvoeren van de fundamentals voor het goed van de ploeg.
 •  met intensiteit en beheersing van een kampioenen ploeg. Na het oefenen cool down en stretchen en je training sessie is compleet.

 

03/05/13

Post Workout.

vervolg.

 13. Sprint naar de vrijworp lijn, shot fake met 1 of 2 dribbels een power shot of dunk van je favoriete kant

 14. Sprint naar de vrijworp lijn, shot fake met 1 of 2 dribbels een power shot of dunk van je niet favoriete kant.

 15. Stap uit naar de short corner, shot fake en met 1 of 2 dribbels een power move of dunk van je favoriete kant.

 16. Stap uit naar de short corner, shot fake en met 1 of 2 dribbels een power move of dunk van je niet favoriete kant.

 Vrijworpen Swish…+2/-2

 • Indien je verliest (-2) doe je push ups of een wind sprint.
 • Indien je wint (+2) gooi een reeks vrijworpen. Indien je een “ Swish “ mist ga je verder.

 Wat bedoel ik met een “ Swish? “ dit is een vrijworp waar je enkel het net raakt.

 Indien je voelt dat een bepaald segment of een beweging niet goed lukt dan moet je dit element isoleren en veel herhalen tot het een automatisme is en je het correct kan uitvoeren en de beweging aanvoelt. Eenmaal dat je een “ go to “ beweging hebt gevonden dan moet je er veel aandacht aan besteden.

 Maak er 5 na elkaar; een tip-in telt.

 • Neem 5 jump shots van de vrijworp lijn of op de baseline na het uitstappen.
 • Indien het shot binnen is kan de bal de grond raken, indien gemist moet hij de bal rebounden voor het de grond raakt.
 • De second effort moet zuiver zij n om te tellen als een gemaakt shot.
 • Indien gemist en de bal op de grond dan moet je van nul herbeginnen.
 • Doe die shot oefening dagelijks vanaf die spots. Je kan een shot fake toevoegen of maak een mix.

 

26/04/13

Post Workout.

vervolg.

5. Vier flash naar de vrijworp lijn voor een jump shot van je favoriete zijde.
6. Vier flash naar de vrijworp lijn voor een jump shot van je niet favoriete zijde.
7. Vier step-out naar de short corner voor een jump shot aan je favoriete zijde.
8. Vier step-out naar de short corner voor een jump shot aan je niet favoriete zijde.

Vrijworpen Swish +2/-2
+1 voor een gelukte vrijworp, -2 voor een gemiste, indien je verlies (-2) doe je push ups of wind sprint.
Indien je wint (+2) gooi er dan enkele na elkaar binnen.

9. Sprint naar de vrijworp lijn, shot fake en een jumpshot vanaf je favoriete kant.

10. Sprint naar de vrijworp lijn, shot fake en een jumpshot vanaf je niet favoriete kant.

11. Stap uit naar de short corner, shot fake en een jump shot vanaf je favoriete kant.

12. Stap uit naar de short corner, shot fake en een jump shot vanaf je net favoriete kant.

Vrijworpen Swish…+2/-2

 • Indien je verliest (-2) doe je push ups of een wind sprint.
 • Indien je wint (+2) gooi een reeks vrijworpen. Indien je een “ Swish “ mist ga je verder.

Wat bedoel ik met een “ Swish? “ dit is een vrijworp waar je enkel het net raakt. Denk eraan de vrijworpen zijn voor ieder belangrijk maar voor de inside speler nog het meest.


 

23/04/13

Post Workout.

 * Dit duurt ongeveer 30’ en iedere shot moet gelukt zijn voor je naar de volgende drill gaat.

 * Je moet dit iedere dag doen en iets korter de dagen van de wedstrijd.

 * Correct en snelle herhaling van iedere move is de sleutel tot succes.

 * De meeste shots neem je aan je favoriete zijde van de basket.

 * Indien je wil werken van je niet favoriete zijde dan is dit goed maar zeker van je favoriete zijde werken.

1. Vier basis power moves naar de baseline aan je favoriete zijde.

2. Vier jump hooks naar het midden aan je favoriete zijde.
3. Vier turnaround jump shots, pivoteren op je baseline voet aan je favoriete zijde.
4. Vier turnaround jump shots met een shot fake, ga na de fake naar het midden voor een hook shot aan je favoriete zijde.
Vrijworpen +2/-2
+1 voor een gelukte vrijworp, -2 voor een gemiste, indien je verlies (-2) doe je push ups of wind sprint.
Indien je wint (+2) gooi er dan enkele na elkaar binnen.


 

12/04/13

Een individuele training voor een Post speler.

Opwarmen: ongeveer 1’ per oefening.

Dribbelen met twee ballen, allerlei bewegingen.

Visualiseer verdedigend voeten werk.

Bewegen zonder bal, “ How to get open.”

“ Crab dribbels “

Shot progressie, one arm, inside foot, open step en cross-over.

Mikan drill.

Denk eraan.

 • Goede boog bij je shot en steeds hetzelfde.
 • Let op je follow through, “ put your hand in the cookie jar.”
 • Spring in evenwicht en land in evenwicht, en een klein beetje vooruit.
 • Gebruik een iemand die de pas geeft, of een toss back, of spin de bal voor een pas naar jezelf.
 • Breng de bal steeds onder de kin. Neem je tijd, wissel je ritme. Wees snel maar niet haastig.
 • De pas zal je leiden naar een shot als je een goede hoek hebt.
 • Wanneer de verdediging achter je speelt en je krijgt de bal op de borst, onder de kin en kijk over de schouder naar het midden.
 • Hou je ogen op het target.
 • Zit laag en breed bij ontvangst van de bal, en nog lager en breder bij je beweging.
 • Probeer naar het midden van de ring te komen wanneer je naar het midden gaat.

 Tips:

 • Alle lay-ups moeten zuiver zijn.
 • Rebound iedere misser, ze tellen niet als zijnde gemaakt.
 • Gebruik de volgende regel bij het schieten van vrijworpen:all net = +1  -  Binnen maar de ring raken = 0  -  misser = -1
 • Indien je problemen hebt met een specifieke beweging, ontleed en herhaal die beweging tot het een automatisme is.
 • Wees een Skill speler en geen Drill speler. Finesse.
 • Techniek en correcte en snelle uitvoering op wedstrijd ritme is wat we nastreven.

 

05/04/13

TEAM  ATTITUDE

1. Beschuldig niemand….Verwacht niets…Doe iets. (Geen excuses.)

2. Wedijver ( Geen excuses)

3. Wees op tijd…Wees aandachtig…Oefen & Speel hard (Geen Excuses)

4. Altijd luisteren –Wat is gezegde is belangrijk, niet hoe het is gezegd.

5. Laat je niet afleiden door de beslissingen van de scheidsrechters.

6. Ken en aanvaart je rol.

7. Loop naar de Huddle voor het vrijworp nemen.

8. Loop naar de bank bij vervangingen.

9. Loop naar de Timeouts.

10. Altijd bijleren – versta het concept & ideeën en gebruik ze in wedstrijd situaties.

11. Niet vleoken op het terrein.

12. Laat je hoofd niet hangen.

13. Nooit opgeven. Nooit !!

14. Geen slechte lichaam taal.

15. Niet wijzen ( enkel voor een geode pas)

16. Hou van je ouders, coachen en ploegmaats.

17. Attitude van erkenning  – Zeg  “ Dank U ”

18. Kijk de mensen in de ogen wanneer je communiceert.

19. Wees een voorbeeld ook buiten het veld.

20. Deel het Basketbal spel, en bescherm het Basketbal spel.

21. Sprint terug naar verdediging en geef geen gemakkelijke lay-ins.

22. Loyaal zijn – herinner de mensen die je geholpen hebben bij je ontwikkeling als Basketbal speler.

23. Lach – Geniet van de tijd die je samen bent met je ploegmaats en Coachen.

24. Wees fier op je skills en in alles wat je doet.

25. Wees een goede ploegmaat – en wees onbaatzuchtig.

 

29/03/13

Wijze woorden voor de Point Guards door Steve Nash.

 “ Je wilt dat je Coach kritisch is. Dit geef je de gelegenheid om beter en sterker te worden en de tegenstand te weerstaan.”

 “ Je zal je potentieel maximaliseren door nederig te zijn, prober een goed person te zijn, en de beste ploegmaat dat je kan zijn.”

 “ Gebruik je scoring mogelijkheden om een beter passer te zijn, en je passing skills om een betere scoorder te worden.”

 “ Je kan geen point guard zijn die in de paint komt en steeds de bal past. Je moet zelf steeds gevaarlijk zijn en kunnen scoren in traffic.”

 “ Point guard moet kunnen passen met beide handen en uit de dribbel.”

 “ Ik denk steeds hoe kan ik beter worden.”

 “ Bij de fastbreak, na 2 à 3 dribbels moet je de volledige vloer zien en weten waar je ploegmaats zijn.”

 

22/03/13

Spelen in de Low Post en op de High Post. Correcte Positie is een prioriteit..

Voor je een beweging kan maken in de low post moet je eerst de bal ontvangen. Je wil op posten, of de bal krijgen in de low post of langs de vrijworp lijn of in de medium post. Niet in de paint want dan kan je 3” regel krijgen en heb je een bal verlies. Je zal hard moeten knokken om een goede pas te kunnen ontvangen. Wees sterk, voeten breed, kont uit en je rug recht. We noemen dit “ How to get Open “ “ Seal off “ de verdediger. Geef een goede target, wanneer de pas komt spring lichtjes naar de bal met een jump stop zo heb je de keuze van pivot voet en kan je om het even welke beweging maken naar de paint toe of naar de baseline toe, na ontvangst bescherm de bal onder je kin met de ellebogen uit.

Twee tips wanneer je niet open geraakt.

1) Draai weg van de low post enkele stappen en dan kom je snel terug.

2) Wanneer de verdediger voor je speelt, druk hem voorzichtig naar de high post aan de elbow. Geef een target aan de passer, en snij naar de ring voor een lob pas.

Dit zijn enkele basis bewegingen die een inside speler moet leren.

A. Low post moves:

1) Drop step to the baseline. Scoren met een power lay-in.

2) Drop step to the lane. Scoren met een jump hook.

3) Turn and face defender and jab step. Open step of cross-over step - Scoren met een power lay-in of met jump hook.

4) Up and under.

B. High post:

Wanneer de high post de bal heeft dan is hij in een perfecte positie om te passen naar de low post of naar de vleugels. Hij moet uiteraard ook zelf kunnen scoren met een jump shot of met een drive.

 

15/03/13

vervolg.

 7. Refuse to Settle:

 Je moet je resultaten oordelen naar wat je bekwaam bent. Indien je op en neer het veld kan lopen in 8” dan kan en mag je niet tevreden zijn met 10” zelfs als dit de grens is die de coach zet en dat dit genoeg is om eerst te zijn.

 8. Don't Cheat Yourself:

 Bedrieg je zelf niet, spelers vertragen niet voor ze over de eindlijn zijn, ze houden niet in met 5 of 3 meters te gaan. Zorg ervoor dat je lichaam volledig over de lijn is. Je werkt niet om de drill af te haspelen maar om beter te worden en sneller.

 9. Understand the Cost:

 Hoe beter je wil worden hoe meer werk het zal eisen. Je spel verbeteren gebeurt niet na een nachtje slapen. Het vraagt de zelfde inspanning om je niveau te behouden en zelfs iets meer om naar het volgende niveau te komen. Bezieling geeft resultaten, maar je moet opofferingen doen om je doelstellingen te bereiken.

 Een Basketbal speler is als een huis die opgebouwd word met allerlei materialen en allerlei instrumenten – fundamentals -  en middelen – drills.

 

08/03/13

Vervolg.

 

4. Discipline

 

Prioriteit. Altijd 100% inspanning bij iedere oefening en bij het aanleren van skills. Niet aflaten als je vermoeid geraakt, en geen training missen. Als je iets gaat doen, doe het niet half.

 

5. Get Out of Your Comfort Zone

 

Correct schieten is niet een natuurlijke comfortabele beweging. Leer correct shotten. Laag zitten bij verdedigende en aanvallen oefeningen is geen natuurlijke houding. Echter, als je je eigen dwingt en verbeterd in die kleine dingen zullen ze gemakkelijker worden en zal je verbeteren.

 

6. Bring Your Own Intensity

 

Spelers hebben de tendens om uiterlijk gemotiveerd te zijn en hebben een duwtje nodig om te trainen met intensiteit. Bijvoorbeeld, je kan je eigen duwen om meer herhalingen te doen zonder dat je de coach daarvoor nodig hebt. Wees steeds gefocust en doe steeds je best zelfs als drills vervelend lijken en traag.

 

01/03/13

Iedere speler wil de beste zijn die op het terrein staat. Het is menselijk om te willen sterker zijn dan je tegenstrever. Echter, het kan niet enkel bij willen blijven. Je zal moeten oefenen en de juiste instelling hebben om dit te bereiken. Hier onder zijn negen opties om als basketbal speler te verbeteren.

 1. Practice Makes Perfect

Er is geen wonder om beter te worden – het vraagt herhaling en herhaling.  Malcolm Gladwell zei in zijn boek: The Secret to Success, dat er tenmiste  10,000 uren nodig zijn om een skill te beheersen.  Genetische gaven en moeilijkheids graad kunnen echter verschillen, voorbeeld, niet iedereen kan dunken, maar leren springen in de koord vraagt geen 10.000 uren.

2. Quality Repetitions

De kwaliteit van je werk is belangrijker dan de kwantiteit. Dat wil echter niet zeggen dat je minder tijd moet trainen; het wil zeggen dat je meer gebaat bent met enkele zeer goede drills dan met  veel “sloppy” oefeningen.  Hoge kwaliteit wil zeggen dat je de oefeningen  uitvoert op wedstrijd ritme, je focust op de techniek en met hoge energie, in plaats van wat aanmodderen en hopen dat het snel gedaan is. Bijvoorbeeld een goede shooting drill doen, dan zomaar wat ballen te schieten. Lage kwaliteit oefeningen zullen je wedstrijd  negatief beïnvloeden. Op dergelijke manier trainen is tijd verlies.

3. Focus on the Little Things

Veel spelers hechten geen aandacht  aan de kleine dingen – zoals vorm en voetenwerk  — maar ze kunnen een groot verschil maken in je wedstrijd. Je moet een goede basis opleiding hebben zoniet  zullen de kleine dingen je schade bij brengen.  Het werk die je doet is een steen, en je hebt veel stenen nodig om een huis te bouwen.

 

 

22/02/13

The Lost Art of Passing.

De “ two handed overhead “ pas.

Word meestal gebruikt na een verdedigende rebound als “ outlet “ pas, of als een “ skip “ pas bij het aanvallen van de zone. Het kan ook gebruikt worden bij een snelle beweging rond de perimeter. Je past de bal naar je ploegmaat zijn  hoofd.. een beetje hoger dan zijn borst. Bij het gebruiken van die pas breng je de bal niet achter het hoofd, hou de bal boven het hoofd iets ervoor en met een flip van de polsen word de bal gepast.

 

Passen naar de Post.

Timing is zeer belangrijk. De pas moet gegeven worden wanneer de post op zijn plaats is. Een bots pas is aan te raden en is de gemakkelijkste voor te vangen maar iedere Post heeft zijn voorkeur. Eens de bal bij de vleugel moet de pas snel gegeven worden voor de verdediger positie heeft. De passer is verantwoordelijk, hij ziet de verdediger en moet de bal geven weg van de verdediger en de Post moet “ luisteren “ naar de pas en de richting van de pas volgen voor zijn beweging. Wanneer men de Post “ front “ dan kan er een lob pas gegeven worden maar enkel als de aanvaller een overwicht heeft… zeer gevaarlijk want de speler van de weak side zal de bal onder scheppen.

 

16/02/13

The Lost Art of Passing.

Point guard naar de vleugel.

De vleugel speler moet eerst een V cut maken om zich vrij te spelen en de passer moet het juiste moment nemen om de pas te geven naar de ontvanger, niet te vroeg maar ook niet te laat. Indien de verdediger te laat is en er is ruimte dan pas je de bal op de binnenste schouder dichts bij de ring zo kan hij een direct shot nemen, wanneer je de pas op de buitenste schouder geeft dan moet hij eerst pivoteren voor hij het shot kan nemen. Echter wanneer de verdediger dichtbij is dan moet de bal op de buitenste schouder gepast worden weg van de verdediging. Wanneer de verdediger in de passing lijn is dan moet de ontvanger een backdoor cut maken naar de ring om open te zijn. Indien niet open dan moet de bal drager gereed zijn om de bal ergens anders te passen of om zelf een move te maken. Opgepast bij de backdoor cut kan men de bal direct aan zijn ploegmaat passen of met een bots pas de aanvaller te leiden naar de ring.

 

Perimeter passen.

Tegenstrijdig met wat meestal gedacht word is een chest pas niet de beste mogelijkheid. Om een chest pas te geven moet je een klaar zicht hebben direct voor U. Indien de verdediger voor je staat, is de pas vanaf de borst gemakkelijk te onderscheppen of af te leiden. Beter een “ one hand push pass “ of een “ two handed overhead pass “ of een laterale pas, indien je wil passen naar links dan maak je een pas fake naar rechts en dan na te pivoteren te passen naar links dit is bijna een chest pas maar de bal vertrekt niet uit het midden van de borst maar van naast je en met een kleine flip bereik je je ploegmaat.

 

08/02/13

The Lost Art of Passing.

Net zoals bij het schieten moet je onder controle zijn wanneer je een pas geeft. Je moet in evenwicht zijn met beide voeten op de vloer. Bij speed dribbel in de fastbreak, hou je ogen voorwaarts gericht en wees onder controle om zo de bal te brengen bij een open ploegmaat op het juiste ogenblik. Een fout die ik veel zie is een speler die de bal naar voor brengt met een speed dribbel en dan op het ogenblik van de pas de bal achter de heup brengt om meer kracht te hebben en wat gebeurt er de verdediger die achteruit gelopen is raakt de bal en de bal gaat buiten op de baseline, hou de bal steeds voor je in dergelijke situaties.

 

Neem niet de slechte gewoonte om te springen voor je past. Wanneer je springt heb je slechts één mogelijkheid namelijk de pas en indien de verdediging de “ passing lane “ dicht doet wanneer je “ airborne “ bent dan kan je nog enkel in de bal bijten.

 

01/02/13

The Lost Art of Passing.

 De volgende punten zijn zeer belangrijk bij het passen:

Een goede passer weet hoe hij de bal moet afleveren met gevoeligheid… daarmee bedoel ik de juiste snelheid en een juiste hoek om het de ontvanger gemakkelijk te maken om de bal te ontvangen. Een pas kan op de juiste locatie zijn, maar is te hard, je ploegmaat kan de bal niet vangen en resultaat een bal verlies. Als je pas te zacht is dan kan de verdediging de bal gemakkelijk intercepteren.

 

Je moet leren anticiperen… wat bedoel ik daarmee, pas de bal waar je ploegmaat zal komen, niet waar hij of zij nu is. Je moet de ontvanger leiden, niet de pas geven achter hem of haar. Goed passen impliceert timing en communicatie tussen de passer en de ontvanger. Dit is de reden dat de skill “ passen “ zo moeilijk is, er zijn twee spelers die moeten samenwerken. Beide moeten de verdediging leren lezen. Leer “ draw & kick “ waar je een penetratie dribbel neemt en de Verdediging naar je toe trekt en dan de pas naar de post geeft of naar buiten voor een open shot.

 

25/01/13

 1. Great players… Houden zich zelf, hun ploegmaats, en hun Coachen verantwoordelijk. Ze geloven in collectieve verantwoordelijkheid.
 2. Great players… Spelen rechtdoor en in scherpe hoeken. Ze snijden hard naar de ring en zetten sterke screens.
 3. Great players… Houden ervan om tegen sterkere spelers te spelen.
 4. Great players… Weten dat geen enkele detail te klein is en dat de kleinste detail hen beter kan maken.
 5. Great players…Hebben hoge warden. Ze waarderen hun ploegmaats, winnen, en steeds verbeteren.
 6. Great players… Zijn nooit tevreden en nooit voldaan.

 

The Lost Art of Passing.

 Het volgende punt is zeer belangrijk bij het passen:

Een goede passer weet hoe hij de passing lanes moet openen door een schijnbeweging te maken in één richting en dan de pas in de andere richting. Een schijnbeweging met de bal of gewoon de andere richting uitkijken kan voldoende zijn. Kijk niet direct naar de ontvanger of telegrafeer je pas. Gebruik je periferisch zicht, kijk recht voor je uit en weet steeds waar je ploegmaats zich bevinden. Slechte passen kunnen het resultaat zijn van het dribbelen met je ogen op de grond, en dan op het einde van je dribbel een snelle pas geven… meestal naar een verdediger die in de passing lane staat.

 

18/01/13

Speelsters en Spelers, indien je voor deze zomer een Basket bal camp zoek dan ben Je bij ons welkom. De oudere spelers en Speelsters zij gemakelijker te bereiken de Peanuts is iets moeilijker indien je ons kan helpen, graag om het hen kenbaar te maken. via www.vankers.be of indien je wil sturen we een flyers op. stuur je adres naar lu.kers@skynet .be Bedankt voor de hulp. Coach

 

18/01/13

 1. Great players…Ze zullen hun ploegmaats aanmoedigen om ook  beter te worden.
 2. Great players… Ze weten dat ze zullen af gemeten worden aan de hand van  het behalen van kampioenschappen.
 3. Great players… Spelen liever dan om het even wat. Ze houden van het spel. “ They Love The Game.”
 4. Great players…Zijn goed gevormd en hebben alle fundamentals onder de knie. Ze kunnen je pijn doen op Verschillende manieren..
 5. Great players… Zijn geen grote praters, Ze spreken met hun aanwezigheid aan beide zijden van het veld.
 6. Great players… Willen de bal hebben op het einde van de wedstrijd wanneer het eind resultaat bepaald word omdat ze weten dat ze het succes verdienen door hun hard werk. Ze denken dat ze het kunnen afmaken, en hebben ook geen schrik om te falen.
 7. Great players…Oefenen met een bedoeling. Ze zijn gefocust, intens en progressief. Niets wat ze doen op het terrein is gewoon.
 8. Great players… Geven aan hun ploeg, ze zijn nederig en dankbaar voor wat Basketbal voor hen heft gedaan.
 9. Great players… Zijn verantwoordelijk voor de stemming en inzet van de volledige ploeg bij iedere training en wedstrijd.
 10. Great players…Denken altijd twee stappen vooruit.

 

 

11/01/13

 1. Great players… Wachten niet op het begin van de training of een work-out of een wedstrijd. Ze bereiden zich mental en fysiek voor.
 2. Great players…Zijn zeer competitief. Ze haten verliezen meer dan het genieten van winnen. Voor hen is alles een wedstrijd.
 3. Great players… Ze kennen steeds de tijd en de score. Ze weten hoeveel fouten de tegenstrever heeft en zullen hem aanvallen, ook hoeveel ze zelf hebben en opletten.
 4. Great players… Hebben de wedstrijd in hun hoofd, ze kunnen de wedstrijd correct naspelen zowel aanvallend als verdedigend en zeker de laatse bal bezitten.
 5. Great players… Zijn zelf bewust met de bal, ze houden van contact wanneer ze naar de ring gaan en zijn gereed om naar de vrijworp lijn te gaan.
 6. Great players…Ze denken direct ‘Next Play.’  Ze blijven niet stilstaan bij een vergissing of een slechte pas of een gemist shot ze zullen het compenseren aan de verdedigende kant.
 7. Great players…Maken geen excuses. Ze trekken het zich niet aan als de ref slecht is of de vloer glad of dat ze een verkoudheid hebben, ze zullen er staan.
 8. Great players… Zijn de Eerste in de zaal... en de laatste om de vloer te verlaten iedere dag.
 9. Great players… Zoeken het spotlicht niet, ze zullen het eerder vermijden.

 

04/01/13

 1. Great players… Zijn goede ploegmaats. Ze moedigen aan , hoge energie, en hun enthousiasme is besmettelijk.
 2. Great players… “ Spelen in het heden.”Ze focussen op het spel niet op de uitslag. Ze focussen op wat ze kunnen controleren. Ze worden niet afgeleid.
 3. Great players… Maken gebruik van iedere gelegenheid om beter te worden. Iededre individuele training, iedere ploeg training en iedere wedstrijd is een gelegenheid om dit te doen.
 4. Great players… Zijn mental en fiesiek hard. Ze voelen zich op het best al ser druk komt.
 5. Great players… Kunnen pivoteren op beide voeten ze kunnen dribbelen, passen en scoren met beide handen onder de ring. Ze hebben geen zwakke hand.
 6. Great players…Hebben liefde en rescpect voor Basketball. Ze denken niet op geld of bekendheid ze spelen voor de liefde van het spel.
 7. Great players… Zijn geen egoistische spelers. Ze zien de open ploegmaat. Ze weten dat het doel is HET beste shot te vinden, niet HUN beste shot.
 8. Great players… Maken geen dome fouten. Ze weten dat hun kunnen teniet gaat als ze op de bank zitten met fouten last.
 9. Great players…Zijn studenten van het spel. Ze kijken naar films. Bestuderen de tegenstrever en bestuderen zich zelf.
 10. Great players… Maken van iedere bal bezit gebruik. Ze zijn zorgzaam met de bal. Ze geven slimme passen en nemen shots met een hoog %.

 

 

2012

 

28/12/12

 1. Great players…Gaan achter iedere rebound aan beide zijden van het veld, ze zijn krachtig en aggressief.
 2. Great players…Lopen zo snel ze kunnen in de fastbreak en in verdedigende transitive.
 3. Great players… Zijn verdedigers – ze stoppen hun eigen man en helpen hun ploegmaats. Ze doen de dingen die aanvallende spelers HATEN.
 4. Great players… Contesteert alle shots. Ze reageren niet op schijnbewegingen. Ze doen de passen afwijken, bumpen de cutters en nemen charges.
 5. Great players… Gokken niet in aanval of verdediging. Ze proberen de juiste move te doen niet de fancy beweging.
 6. Great players… Zijn sterk met de bal. Ze gaan hard in aanval, brengen de bal onder de kin bij de rebound en beschermen de bal bij het dribbelen.
 7. Great players… Spelen onder controle en met verschilende snelheden. Ze weten dat soms traag spelen zeer effectief kan zijn.
 8. Great players…Trainen even hard op training als in de wedstrijden. Ze hebben geen aan en af schakelaar hij staat altijd aan.
 9. Great players…Laten zich coachen. Ze maken oog contact, luisteren en vragen om coaching. Ze willen beter worden.

 

Aan alle spelers en speelsters.

Merry Xmas & Happy New Year.

Ik wens Jullie ... Veel winnen en geen kwetsuren in 2013.

 

21/12/12

The Lost Art of Passing

Passing fundamentals

Een goede pas is een pas die gevangen kan worden door de ontvanger. Succesvol passen heeft twee delen, de pas geven en de pas ontvangen. De ontvanger moet zachte handen hebben, vang de bal met twee handen en kijk de bal in je handen. De ontvanger moet, in de meeste gevallen, bewegen naar de bal…” meet the ball “. In de meeste gevallen mag de ontvanger niet stil staan. De ontvanger moet leren open te zijn door het maken van V- cuts en back-cuts, en screens te zetten voor een ploegmaat en dan “seal-off” te doen op de verdediger en rollen naar de open plaats. De ontvanger moet steeds weten waar de bal is.

 

Een zeer belangrijk aspect bij het passen is de juiste beslissingen te nemen. Wanneer de verdediger zich in de passing lijn bevind, forceer de pas niet. Je mag de pas niet in de verdediger werpen, of waar de ontvanger omringt is van verdedigers… het lijkt logisch maar ik zie het steeds terug. Neem de regel pas weg van de verdediger. Geef de pas niet waar de ontvanger in geen goede positie is om de pas te ontvangen.

 

14/12/12

The Lost Art of Passing

Een goede ploeg zal je herkennen aan het goed passen, een pas op het juiste moment, een geode pas voor een gemakkelijke lay-ups of een dunk. Slechte passen en turnovers zal je aanval vermoorden. Een slechte pas resulteert in een Turn-over, geen shot en de mogelijkheid om te scoren is weg. Spelers moeten betere passers worden geen fancy passen.

Passen lijkt zeer gemakkelijk wanneer je met twee werkt aan chest passen of bounce passen. Maar wanneer er 1 verdediger bij komt word het moeilijker en wanneer er 2 verdedigers bijkomen  word het echt moeilijk. Ik denk dat, wanneer je de techniek van het passen beheerst je de verdedigers er moet bijbrengen om zo wedstrijd situaties te creëren. Ook het passen en ontvangen al lopend zijn beter dan stationaire drills want zelden zal in een wedstrijd gepast worden al stil staand.

 

BASKET RETRO
Een éénmalige vertoning van een film over onze basketgeschiedenis tussen 1950 en 1980.
30 jaar nostalgie met uniek beeldmateriaal.Met commentaar van LOUIS DE PELSMAEKER ,  WILLY STEVENIERS , LUCIEN VAN KERSSCHAEVER , RENE MOL ,PAT DELVINQUIRE en GUIDO BLOMME
1950 - Semailles, Royal4,  Hellas het kampioenen team 1955 (met Piet Vanheule) Antwerpse, Nationale ploeg (EK '59 in Istanboel), Riga met Kroumich 2m20, de eerste Europabeker winnaar in 1958,en ook dat jaar op het tornooi van VG Oostende ,op het EK van 1957 in Sofia 63 p van Eddy Terrace tegen Albanie
1960 - Antwerpse ( René Aerts en Jef Eygel) ,VG Oostende ( met René Mol en Lucien Vankerschaever Pol Weenen en Fons Maes ), John Loridon met Allemania Aachen, Racing Mechelen Europese triomfen met keizer Willy Steveniers, Nationale ploeg met René Mol , overzicht toenmalige buitenlanders Clarck, Northway, Kosanke,  enz....
1970 - Athlon Ieper( Northway en Kunze) , Racing Ford (Et. Geerts Willy Vandamme , Jan Van Hoeyweghen ) , Okapi Aalst ( Van Keer ,Shorreel , Beechum en ... Van denbroek), Sunair Oostende (Coach Adams ,Heath en Samaey) , Eural Antwerpen ( Corky Bell ) , Bus Lier(John Lecher, Van Herzele De Belder) Standard Luik , Avanti Brugge ,Racing Bell (Cruz,Hillen , Lee Clark) en Racing Maes ( coach Marchant , Bill Drozdiak , De Permentier, Jos Peeters ) bereikte de  finale -Korac- Europabeker 1973...De Belgium Lyons een Europees profteam met Willy Steveniers en nog veel meer....
Deze éénmalige vertoning vindt plaats op vrijdag 21 december 2012 om 20h00
In de cinema Rialto Langestraat 39,  Oostende
deelname in de kosten 10 euro pp
 

 

07/12/12

 Tips:

* Zonder je af van de omgeving zodoende kan je visualiseren. Sluit iedereen uit. * Visualiseer altijd positieve resultaten: dunks, lay-ups, steals, drie punt shots. * Probeer te zien waar je je punten zal scoren: in de paint, fastbreak, ½ court set, etc. * Maak je huiswerk over de ploeg tegen wie je zal spelen zo kan je visualiseren.

The Lost Art of Passing

Herinner je de woorden “ Where have you gone Joe DiMaggio?” Maar hier kunnen we dit vervangen door “ Where have you gone Magic Johnson?” Magic was een uitzonderlijke ploeg speler die waarschijnlijk de beste passer aller tijden is, alhoewel John Stockton hem zeer dicht benaderde. Jullie kijken naar de “ Shake and Bake “ en de one-on-one moves en de slam dunks. Ploeg spel en de perfecte pas zijn niet zo spectaculair. Trouwens wie wil nu passing drills doen.. iedereen vind ze vervelend zowel spelers als Coachen.

 

30/11/12

“ A bad shot is always there.” Een slecht shot kan je altijd nemen.

Bij penetratie moet je kin hoog zijn naar de ring. Men zegt steeds ogen op de ring, als je hoofd naar beneden is kan men nog naar de ring lonken, neen kin naar de ring.

Visualiseren is kracht. Het geeft je de kracht om je gedachte en lichaam gereed te maken om op het terrein te stappen. Sommige spelers stappen op het terrein en zien wel wat er gebeurt, voor sommige werkt dit, maar laat me je dit zeggen; indien je geen plan hebt dan zal je regelmatig ups en downs hebben. Indien er een voorbeeld is zoals het hoort hoe men zich voorbereidt op een wedstrijd dan is het zoals Kevin Garnett dit doet. Niet tegen staande dat hij miljoenen dollars verdien neemt hij altijd de tijd om zich af te zonderen en zich voor te bereiden op de wedstrijd.

 

23/11/12

Tips: Maak voor jezelf uit, * Ben je een schutter of een scoorder. * Bestudeer het spel en word een scoorder. * Zoek verschillende manieren om aan je punten te komen. * Stel je de vraag: Hoe kan ik meer punten scoren? Het antwoord zal komen.

Visualiseren:

Basketbal word op verschillende snelheden gespeeld. Iedere wedstrijd word door verschillende factoren beïnvloed, coaching filosofie, de scheidsrechters, en de tegenstrever. Ik zou kijken naar het tempo waarin de wedstrijd zal gespeeld worden je moet weten welk soort basketbal de tegenstrever zal spelen dit zal je als scoorder voordelen geven. Indien je tegen een ploeg speelt die graag loopt dan weet je dat je punten zullen komen uit fastbreak. Wanneer de tegenstrever graag de snelheid uit de wedstrijd haalt dan weet je dat je zal moeten scoren uit ½ court set plays.

 

19/11/12

Techniek is een belangrijke factor om een sterke rebounder te worden.

Je moet niet groter en hoger te springen dan iedereen om een sterke rebounder te zijn. Je moet er aan werken en de bal meer willen dan de anderen. Een sterke rebounder verhoogd zijn waarde voor de ploeg en zal meer minuten krijgen van de Coach. Werken en beter worden iedere dag.

Scoorder of Shooter.

Een speler met weinig athletisme moet terug grijpen naar de fundamentals. Je moet leren hoe te scoren wanneer je over een screen komt. Je bent een goede schutter, wat je moet leren is hoe ben ik open. Wanneer je niet over iedereen heen kan springen zal je opties moeten vinden om je punten te scoren.  Er zijn spots op het terrein die minder beschermt worden. De verdedigende Coach zal zeggen stop de bal en bescherm de basket voor gemakkelijke lay-ins; dit leid naar open spots in de hoeken op de baseline, dus die shots moet je oefenen, in de fastbreak kan niet enkel met lay-ins gescoord worden sommige spelers kunnen ook een fastbreak afronden met een 3 punten shot want de verdedigers beschermen de basket.

 

09/11/12

Techniek is een belangrijke factor om een sterke rebounder te worden.

Wanneer de bal op de ring komt heb je maar een “ split second “ om uit te maken waar de bal naar toe gaat en waar je moet zijn om de bal te veroveren. We noemen dit een neus voor de bal hebben. Wanneer jij kan uitmaken waar de bal zal komen dan geeft dit een groot voordeel op je tegenstanders. Deze skill komt van wedstrijden te bekijken, veel spelen, en rebounding drills te doen. Een regel: lange shots geven lange rebounds en de meeste van de baseline missers gaan ver uit. In aanval wanneer je iedere bal probeert te veroveren zal je er veel nemen.

Meestal is de rebound voor hem die hem het meest wilde. Je moet een monster zijn inside en er van uitgaan dat iedere misser een pas is naar jou. Denk niet: een ploegmaat zal hem wel nemen, ga voor iedere bal. Dit is één van de enige keren dat het goed is om egoïstisch te zijn. Wanneer je man hard binnen komt om te rebounden box-out hard een paar keer, ik garandeer je dat hij niet meer terug komt. Laat de tegenstrever weten dat de paint van jou is en dat ze geen vrije rebounds kunnen verwachten, wees een “ Mean Machine “

 

03/11/12

Techniek is een belangrijke factor om een sterke rebounder te worden.

Probeer niet enkel te rekenen op je gestalte of je springkracht. Je ziet veel spelers die daar op rekenen maar tegen goede spelers zal dit niet lukken. Bij iedere shot maak contact met je man en maak een goede box-out en ga dan voor de bal. Indien je tegenstrever de inside positie geeft probeer hem vooruit te duwen met je lichaam niet met de handen zodoende zal hij geen goede hoek hebben op de bal, wanneer de man in je rug is gebruik je voorarm, pivoteer, maak contact met je zitvlak, en hou je armen hoog en open. Zit laag in een goede basis en laat de tegenstrever je niet onder de basket duwen. Wanneer je voor de bal gaat, probeer de bal te nemen op het hoogste punt , brengt het naar beneden en hou de bal onder de kin, wees sterk met de bal.

In het aanvallende vak zal je proberen om de verdediger onder zijn bord te duwen met je gewicht, er zijn nog enkele tips die je kan proberen. Het eerste is de swim move. Wanneer de verdediger begint aan zijn box-out dan doe je een schijn beweging dat je ene kant opgaat en je snijd terug en gaat de andere kant op. Wanneer je terug komt gebruik je een zwem beweging en met de binnenste arm ga je over de arm van de verdediger. Een andere beweging die je kan gebruiken is de spin move. Wanneer de verdediger contact maakt voor zijn box-out dan rol je over zijn rug om de inside positie te verkrijgen. Doe alles wat je kan om de bal te veroveren echter zonder fouten.

 

28/10/12

Sorry een beetje te laat, had problemen met de PC.

 Een sterke Rebounder worden.

Denk eraan iedere Coach wil een sterke rebounder, denk aan Dennis “The Menice “ Rodman. Wanneer je nadenkt over sterke rebounders dan komen de namen van Kevin Love, Joahim Noah, Dwight Howard en enkele anderen direct in je gedachten. Wat maakt die spelers zo goed in het rebounden van de bal? Gestalte en athletisme zal zeker helpen maar er zijn grotere spelers en enkele, die bij manier van spelen uit de Gym springen, maar geen goede rebounders zijn. Indien dit het geval is wat maakt hen dan zo sterke rebounders? Hier volgen enkele tips om een betere rebounder te worden.

 Tips:

Eerst en wel het belangrijkste om een sterke rebounder te worden is het verlangen naar de bal. Het heeft geen belang wat je allemaal kan, als je niet bereid ben om te werken om die bal te veroveren. Rebounding de bal is van cruciaal belang in het spel. Een verdedigende rebound beëindigt het bal bezit van de tegenstrever en jou team kan in aanval gaan. Indien je na een verdedigende rebound bekwaam bent om een goede outlet pas te geven dan kan dit voor de ploeg een gemakkelijke lay-in geven. Een aanvallende rebound geeft je ploeg een extra possession en dit betekend voor je ploeg meer kans om te scoren. Denk aan de waarde van balbezit en ga achter iedere bal.

 

19/10/12

9 Essentiële tips om een goede rebounder te worden:

Zoals er fundamentals zijn om een goede schutter te worden bestaan er ook fundamentals om een goede rebounder te worden. Om goed te worden bij het rebounden moet je de goede manier leren, het veel oefenen, en dan de wil hebben om te gaan rebounden.

1) Evenwicht en kracht; hou je voeten gespreid en in een lage stand.

2) Maak dat je hoofd tussen je voeten valt, niet leunen, de sleutel voor de 2 handen rebound.

3) Anticiperen; Jij maak te play…niet toekijken.

4) Beweeg je voeten tot de bal is gerebound, stop nooit met bewegen.

5) Hou je handen op, naast de oren.

6) Bestudeer de vlucht van de bal.

7) Anticipeer op het botsen van de bal op de ring.

8) Ga achter de bal door het contact door.

9)Rebound met 2 handen en kom neer in een brede evenwichtige positie.

 

12/10/12

 Je bent wat je bekijkt:

Als speler is het zeer belangrijk om films van wedstrijden te bekijken, en zeer goede spelers te opserveren. Als je een beweging ziet van een bepaalde speler kan je proberen van dit na te doen. Dit is een zeer belangrijk aspect in je evolutie van te leren hoe te scoren.

 Tips:

* Zoek een speler die succesvol is en bestudeer hoe hij het doet. * Bekijk de listige details die die speler succesvol maakt. * Als je iets ziet dat je goed vind, gebruik het in je spel.

 Scoren:

Het zijn niet altijd de meest atletische spelers die de beste scorers zijn. De meest efficiënte scorers zijn zij die scoren met hun verstand. Er is een verschil tussen een shooter en scorer. Een shooter is een speler die enkel leeft van zijn jump shot om te scoren. Er is geen plan, hij krijgt de bal en shot. Een scorer neemt zijn tijd, bekijkt de zwakheden van de verdediging en zal daar aanvallen. Het is als een schaakspel. Iedere beweging is berekend en heeft zijn bedoeling.

 

05/10/12

 Race Track:

Het gebied tussen de twee cirkels van de vrijworp lijn waar tussen niets goeds gebeurt, daarom moet men die afstand al sprinten door komen en niet al wandelend.

 Iedereen wil een super speler worden:

Mijn vraag is: “ Hoe zal je dit verwezenlijken?” Ieder weet wat hij of zij wil bereiken maar weinigen weten hoe. Je moet een plan maken en je plan uit voeren.

 Scoren:

Veel spelers vallen stil wanneer ze niet scoren zoals ze gewoon zijn , of hun shot valt niet of ze kunnen de bal niet krijgen daar waar ze willen en hun vertrouwen verdwijnt. Als speler moet iedere scoring kans grijpen. Probeer fouten uit te lokken en naar de vrijworp lijn te gaan, ga meer naar de aanvallende rebound voor een tip-in of een second chance score.

 

29/09/12

Sorry een dag te laat.

 Kup:

Is een samenvoeging van “ Keep up Palms “ De palmen van je handen zullen in verdediging nooit naar de vloer gekeerd zijn, niet om een shot te blokken hou je arm en hand hoog zo niet zal je veel fouten maken. Ook niet in verdediging op de bal drager de palmen naar omhoog men zet druk op de bal van onder naar boven en niet omgekeerd.

 Nostril Time:

Wanneer je de bal krijgt in de low post dicht bij de ring dan moet je de bal hoog brengen voorbij de neus van de verdediger en niet weg van de ring.

 Quick - Release Groove Shots:

Dit zijn shots die je neemt na een snelle agressieve dribbel en een versnelde pols beweging om zodoende een ritme te ontwikkelen bij de laatste dribbel. De laatste dribbel moet een harde dribbel zijn, zodoende komt de bal sneller in je shooting pocket en hoef je de bal niet op te heffen.

 

21/09/12

 EQUIANGULAR Triangles:

Gelijkbenige driehoeken. Refereert naar je plaats bij het aanvallen van een zone verdediging. Je moet je zo plaatsen dat steeds een relatie heb met 2 verdedigers zodoende heb je de 3 punten en creëert het vragen bij de verdedigers, wie zal jou aanvallen als je de bal ontvangt.

 GOGO:

Komt van " Get Open or Get Out." dit is de manier van denken wanneer men probeert de bal te ontvangen tegen pressure defense. Je moet direct open zijn voor de pas, of weg snijden en ruimte maken voor een andere ontvanger.

 Hiding:

Is wat teveel spelers doen bij een trage fastbreak of tegen pressure defense wanneer het noodzakelijk is dat ze open zijn voor de pas. Het slaat terug op passief spelen waar eerder agressief zoeken voor de bal noodzakelijk is.

 

14/09/12

 BUBBLE:

Dit is de private plaats van een speler met de bal en dit is de plaats waar Jij je moet bevinden wanneer in verdediging om het de aanvaller moeilijk te maken om te dribbelen of te passen en te schieten.

 CLICKS:

De Aktie bij het passen, een fractie van een seconde na het ontvangen van de bal. Je moet weten waar je zal passen voor je de bal ontvangt en zodoende met een “ Click “ de bal door te spelen.

 DANCE:

Een 4 stappen patroon die bij iedere verdedigende rebound moet gevolgd worden. 1) Handen hoog en roep shot!! 2) Pivoteer om de aanvaller uit te blokken. 3) Beweeg naar de bal toe. 4) Sprint naar de andere kant voor een aanval.

 

07/09/12

 Passing and Ball mouvement:

Men moet zijn ritme variëren, soms houd men de bal even bij, de volgende keer geef men een snelle pas na ontvangst. De beslissing van de speler om de bal te houden en kijken, of de pas direct geven is afhankelijk van wat de speler deed die hem de bal toe speelde.

 Bent-Elbow Pass:

Een pas die je goed kan gebruiken bij het voeden van de Low-Post, men houd de bal op de hoogte van de heup met elleboog gebogen, en dan gooit men de bal met een snelle pols beweging langs het oor van de verdediger.

 BUB:

 Staat voor Ball-You-Basket. Een verdedigende houding die je steeds moet aannemen, niet bij een out-of-bounds play of wanneer de aanvaller zijn bal opneemt. “ YOU,” moet steeds tussen de bal en de Basket zijn, zo kan je iedere dribbel penetratie stoppen.

 

 

31/08/12

“ Going all out.”

Steeds sprinten in plaats van joggen.

 “ Making it Tough on opponents.”

Geef nooit een open shot altijd een hand in het gezicht. “ Challenge – Contest – Box-out.” “ Hand in the Face “ 30 punten voor of 30 punten achter of gelijke stand;

 “ It’s an easy Game.”

Je moet doen wat word verwacht – ALTIJD.

 “ Being Ready to move.”

Speel nooit op gestrekte benen. Kijk naar een goeie boxer of naar een tennisser die de bal verwacht ze staan steeds met geplooide kniëen.

 

24/08/12

 Individueel trainen.

Spelers moeten individueel werken aan hun shooting en passing en Dribbling. Je kan dit doen voor en na de training en in de vrije momenten. En gericht trainen geen Crab of horse play.

 Bewegen.

Leer bewegen zonder bal sta nooit stil. Wanneer Jij beweegt dan moet de verdediger ook bewegen en is hij meestal uit positie zeker een voordeel als je de bal ontvangt. STA NOOIT STIL.

 Pressure.

Zet steeds veel druk op de bal drager, geef hem geen gemakkelijke lay-in, geen gemakkelijke pas. Laat hem niet dribbelen waar hij wil maar waar jij wil, maak het hem zo moeilijk mogelijk en dan zullen de bal verliezen bij de tegenstander ontstaan zonder fout te maken.

 

17/08/12

Hallo alemaal. Hopelijk een goede zomer gehad. Ik hoor reeds de stem van Mr. Winter, wat hebben Jullie gans de zomer gedaan.

Off Season.

Het is reeds meerdere keren herhaalt in zoverre dat het een cliché is geworden. Indien je werkelijk een goed speler wil worden, dan moet je gedurende het dode seizoen iets toevoegen aan spel gedurende het dode seizoen. Zoals de meeste clichés blijken ze meestal juist.

Off Season.

Grote spelers hebben dit gedaan. Gedurende het seizoen is er geen tijd om aan fundamentals te werken. Micheal Ray Richardson paragrafeerde het als volgt, “ The ship be sailing, so you’d better work on your knot-tyingin the summer.” Michael Jordan werkte aan zijn 3-point range, LeBron James werkte aan zijn post-up repertoire. Ik herinnerde mij Hakeem Olajuwan die in de zomer steeds een nieuwe move toevoegde aan zijn repertoire zo ook Bill Walton.

 

01/06/12

Beste spelers denk eraan.

" Mr. Winter will come and ask U what U did all summer."

Ik ben er terug begin Augustus.

 

 25/05/12

 “ Running the Show.”

Het kan gebruikt worden in vele facetten maar Coachen zullen daar meestal mee wijzen naar goed leiderschap op het veld en dit meestal door de point guard. Een goede point guard word verondersteld de coach te zijn op het veld. Het vraagt intelligentie, energie, en kennis van het spel om succesvol de show te stelen op het veld.

 Klagen dat men afgerammeld word.

Je bent een speler die iedere week 20 punten maakt of meer en plots komt men tegen een ploeg die zeer fysisch speelt en de Coach van de tegenstrever heeft zijn beste verdediger de opdracht gegeven om jou zeer dicht te verdedigen en geen schrik te hebben om soms enkele meppen uit te delen en Jij die dit niet gewoon bent begint te klagen want de scheidsrechters zien het niet en fluiten dus niet. Het heeft geen zin om te “ wenen “ hetgeen je moet doen is je grote mannen te gebruiken en de verdediger in de screens laten lopen en Jij moet constant bewegen en dan zal de verdediger regelmatig tegen een sterke screen lopen en na een zekere tijd het opgeven met jou te belagen.

 

18/05/12

Kleine dingen die je moet onthouden en respecteren.

# Bij het terug lopen in verdediging is het goed om over de schouder naar de bal te kijken en vanaf de middenlijn rugwaarts ( back peddle) te lopen. Het rugwaarts lopen zal over de loop van het seizoen veel gemakkelijke lay-ups verhinderen.

# Wanneer je shot iets te kort is en op de ring valt dan kan het dat je de bal los laat op het ogenblik dat je reeds omlaag komt, je shot moet vertrekken op je hoogste punt. Probeer niet te hoog te springen tot je voelt dat de bal weer valt.

# Welke reden heb je om je Follow Through niet te respecteren, je elleboog volledig gestrekt, je hand in de Cookie Jar, bij iedere shot die je neemt. Waarom zou je een zo belangrijk aspect van het shot slechts sporadisch doen. Je moet bij iedere shot een volledige Follow Through doen vanaf nu. Iedere speler zal Ja knikken bij het lezen van dit maar weinigen zullen het steeds doen.

 

04/05/12

Kleine dingen die je moet onthouden en respecteren.

# Wanneer een sterke speler probeert om je achter zich te houden is het verrassend door het contact te verbreken met je hand langs zijn zij te wrijven. Dat doet hem veronderstellen dat je op die zijde verdedigd daar waar je eigenlijk probeert om rond hem te komen aan de andere kant.

# Probeer voordeel te halen uit de gedachte van compensatie na een technische fout of een fout met een vraag teken. Om te tonen dat hij fair is met beide ploegen zal hij de andere ploeg nauw in de gaten houden. Daarom na dergelijke situatie hoef je geen snelle jump shot te nemen. Neem de bal sterk naar de ring en je zal bijna zeker een fout mee krijgen.

# Bij vele rebound en loose ball situaties wanneer jij en de tegenstrever de bal vast houden is je beste kans om je lichaam in de tegenstrever te draaien. Misschien zal je niet steeds de bal hebben maar het zal lijken alsof de tegenstrever rondom je reikt en dat hij over je rug hangt en fout maakt.

 

27/04/12

Kleine dingen die je moet onthouden en respecteren.

# Wanneer je in de wedstrijd in een toestand komt waar je veel moet pivoteren dan ben je slecht bezig. Goeie spelers passen de bal door voor ze in een dubbel teaming komen. Ze letten op om niet in een trapp te dribbelen en zeker hun bal niet op te pakken ze houden hun bal levend en nemen de bal op wanneer ze een ploegmaat gezien hebben wie ze de bal toespelen.

#  Wanneer je een bal recupereert weg lopend van je eigen doel doe dit niet met een dribbel want dit geeft de verdediging iets meer de tijd om zich te herstellen, neem de bal op laat de verdediger voorbij lopen, pivoteer en start nu met een dribbel voor je en probeer een 5 tegen 4 situatie te creëren. ( veronderstel steeds dat er een man achter je komt. Wees alert.)

# Wanneer je een Low Post moet fronten dan kan je hem soms doen twijfelen door hem in het gezicht te kijken. Dit maakt het hem moeilijk om je af te houden zonder fout, en het brengt jou in een goede positie om vooruit te lopen en te springen indien ze proberen hem te bereiken met een lob pas.

 

21/04/12

Kleine dingen die je moet onthouden en respecteren.

# Wanneer je voorbij een speler met de bal snijd voor een hand-off, neem de gewoonte om niet te dribbelen ( of je moet een directe opening hebben naar de ring.) Door niet te dribbelen kan je de verdediging dwingen zich te compromitteren en behoud Jij alle opties. Wanneer je echter direct je dribbel gebruikt dan kan je gestopt worden door een jump-switch, een help-and-recover of een double team.

# Je moet de moeilijke lay-ups oefenen. Niet enkel de gemakkelijke waar je de tijd hebt om je passen correct te doen en de bal tegen het bord te leggen zonder druk van een verdediger. In een wedstrijd is het meestal onder druk, soms op de verkeerde voet, soms moet je plotseling je richting veranderen of je shot. Wanneer je die toestanden niet oefent kan je niet verwachten dat je die in de wedstrijden zal scoren.

# Neen de gewoonte om na een verdedigende rebound een snelle outlet pas te geven of met een power dribbel er uit te komen.

 

13/04/12

Kleine dingen die je moet onthouden en respecteren.

# Wanneer je dribbelt in het midden van het terrein , ga snel. Verdedigers zullen proberen om de bal te stelen langs achter met er naar te slaan. Breng de bal snel voor je en ga snel om de afstand tussen verdediging en aanval te overbruggen.

# Wanneer je een lange pas gooit, leid de man in de richting van de ring. Er moet een boog in een lange pas zitten, geen strakke pas.

# Versus een press, wanneer Jij en een ploegmaat voor elkaar screenen, zorg er voor dat de screener van de bal zijde komt zodanig dat de screener ( na het rollen ) en de snijder allebei naar de bal gaan. Indien een andere speler een screen zal zetten dan zullen beide spelers bewegen weg van de bal.

 

06/04/12

Bewegen zonder de bal.

Dit aspect van het spel is als een mysterie. Iedereen weet dat een speler die kan bewegen zonder de bal is zeer belangrijk voor zijn ploeg, maar zelden word de specifieke techniek uitgelegd en getraind. Wat je nodig hebt zijn enkele concepten om goed te zijn bij het bewegen zonder de bal. Je hoeft niet snel te zijn of constant te lopen tot je buiten adem bent en je hoeft geen speciale knobbel te hebben. Ten eerste: Je moet constant rond te zwerven, niet snel lopen of sprinten. Ten tweede: Je moet van tijd tot tijd uitbreken naar de bal of naar de ring en dit moet een sprint te zijn, dit is simpel, zwerven en uitbreken nooit tot een stop komen. Waar en hoe bewegen word door een simpel concept gedicteerd, blijf achter de man die jou verdedigd, en wees gereed om te ontploffen iedere keer dat je de gelegenheid krijgt, zeker als de verdediger zijn hooft draait om te kijken waar je bent en jou de gelegenheid geeft om te snijden de andere kant van waar hij kijkt. Hoe je snijd, naar de bal of naar de ring of weg van de bal word bepaald door de manier van verdedigen. Wanneer hij niet kijkt waar je bent dan blijf je achter zijn hoofd en kan je hem voorbij sprinten iedere keer dat de man met de bal naar jou kijkt en gereed is om je de bal te geven. Een laatste punt, iedere keer dat de bal penetreert, met een dribbel of een pas, dan moet je bewegen met enkele snelle stappen. In welke richting die stappen moeten zijn word bepaald door waar de bal is, waar de verdediger is en waar de ring is en Jouw shooting spot binnen je shooting range.

 

30/03/12

Gebruik de breedste zijde van het veld.

Wanneer je de bal hebt in het midden van het terrein dan ben je zeer goed, echter, wanneer je de bal hebt langs de zijlijn dan is er een brede kant en een smalle kant. Indien je de kans hebt om met een dribbel een lay-in te maken dan is het in orde zo niet is het aangewezen om zo snel mogelijk met een fake en een verandering van richting naar het midden te gaan naar de brede zijde dit geef je meer opties om te passen. Guards: goed opletten wanneer je plotseling in een hoek geduwd word want daar is de verdediging in de meerderheid omdat de lijnen extra verdedigers zijn en het passen moeilijk word. Niet slenteren langs de smalle zijde en hopen dat er iets goeds zal gebeuren. Wanneer je zeker bent dat bij een penetratie je de bal zal kunnen geven aan je big man of de bal naar buiten kan passen voor een shot zoniet zal er niets goeds ontstaan. Wanneer er geen opening is breng de bal naar de brede kant. Weiger de bal te brengen naar de plaats waar de opties beperkt zijn.

 

23/03/12

“ Wie ze man was het.”

Eén van de meeste gestelde vragen op een basketbal veld nadat een tegenstrever met een gemakkelijke drive twee punten scoort. Stel nooit die vraag en heb een antwoord klaar als iemand die vraag stelt. Want een tegenstrever die naar de ring dribbelt is Jou man. Hij is de man van iedere speler in de ploeg die op het terrein staat. Goede verdedigende positie vraagt dat je op correcte afstand staat van je man en toch in de gelegenheid om je ploegmaats te helpen en zodoende verhinderen dat de bal op een gemakkelijke manier naar de ring gebracht word. Er zijn situaties dat dit niet kan, bijv. als men moet verdedigen op een zeer goede schutter en de opdracht is om er bij te blijven. In de meeste verdedigingen moet je bekwaam zijn om iedere penetratie naar de ring te stoppen. Dit betekent dat iedere drive-in voor een lay-in niet één man maar vijf man moet kloppen.

 

16/03/12

“ Where and when to give the ball.”

De open man zien en de pas geven is niet voldoende voor een goede speler. Belangrijker is waar de pas geven en wanneer je de pas geeft. Specifiek bij een Fast break, een power forward of een center (en misschien iedere speler) die aan het sprinten is om de lijnen te vullen zal lopen of een charge hebben indien hij de bal krijgt voor de vrijworp lijn in die “in-between “ area. Moet hij een dribbel nemen? Of een grote stap zonder dribbel? Een goede ball handler zal zijn cutters niet in verlegenheid brengen om dergelijke beslissing te nemen. Hij zal de bal passen op het juiste moment en daar waar de cutter de bal gemakkelijk in de basket kan plaatsen. Het is moeilijk om te zeggen waar en wanneer je de bal moet passen want iedere situatie is verschillend. Maar je moet bewust zijn van het totaal concept, het gemakkelijk maken voor je ploegmaat om de bal te ontvangen, je kan beginnen het verschil te voelen tussen een “ easy-to-handle “ pas en een “ hard-to-handle “ pas. Je zal je eigen beslissing leren te nemen, is de pas te hard, te ver, te vroeg of te laat. Hoe meer wedstrijden je bekijkt en hoe meer je speelt hoe meer je het verschil zal herkennen. Sommige maken het moeilijk voor hun ploegmaats anderen maken het gemakkelijker.

 

09/03/12

“ The Great Wall “

Iedere keer dat de bal aan de zijlijn is dan is er een ingebeelde “ Muur “ van basket tot basket. Uiteraard is dit een zeer ongewone uitdrukking, maar het zou verstandig zijn om in verdediging je die muur in te beelden die het terrein in twee delen scheid:

1) Ball-side, waar de verdedigers spelen, en 2) Chakamaka. Laat de aanvallers maar zoveel spelers zetten als ze willen. Zou Jij je man volgen indien hij het terrein verlaat om te gaan drinken? Indien niet dan moet je hem ook niet volgen naar Chakamaka. Wanneer in verdediging, wanneer de bal aan de zijlijn is maakt dat je ook aan die kant bent gereed om te helpen bij een penetratie of een pas naar de ring. Indien ze proberen om met een lob pas een speler aan de zijde van Chakamaka te bereiken dan heb je tijd genoeg om bij je man te zijn want een lob pas is een trage pas. Je zal niet iedere pas kunnen intercepteren maar je moet op tijd zijn om degelijke verdediging te spelen. Indien je dit verstaat dan ben je gereed om goede help-side defense te spelen.

“ Wasting Moves “

Wanneer je een speler ziet die 7 fantastische bewegingen gebruikt om de bal over het midden te brengen dan kan je ervan overtuigd zijn dat die niet kan spelen. Wees niet onder de indruk van zijn dribbelen. Je maakt jezelf zeer kwetsbaar om fouten te maken bij het maken van al die moves. Volg een goede speler, al wat je zal zien is één move, één snelheid verhoging of één verandering van richting.

 

02/03/12

Beat the Pro

Visualiseer dat je spelt tegen je favoriete NBA speler. Je probeert hem te verslaat naar 21 punten. Je moet wedstrijd shots nemen, range en snelheid, je moet je een speler voorstellen die verdediging speelt tegen jou. Voor ieder shot dat je maakt krijg je 1 punt voor ieder shot dat je mist krijgt je tegenstrever 2 punten. Wanneer je bij 20 komt moet je een “ buzzer bea            ter “ nemen en je moet scoren om te winnen. Dit zijn het type shots die je moet nemen op het einde van de wedstrijden.

Big Man:

Indien er van Jou verwacht word dat je alle shot moet blokken dan zal je niet lang spelen, je zal 1 ordentelijk blokken en je zal 4 fouten aangesmeerd krijgen. Denk aan  die regel: “ Don’t reach, make him look over U.” Hou je arm hoog en laat hem over je hand schieten dit is meestal voldoende om de aanvaller te doen twijfelen en de boog van het shot te wijzigen.

Verdediging op de drive.

Wanneer je verdedigd op een drive dan moet je sprinten tot je voor hem bent en dan kan je zijn weg afsnijden e veel spelers snijden de aanvaller te vroeg af en maken zo de fout. Die drill noemen wij point to recover.

 

24/02/12

 Fout of geen Fout.

Het is belangrijk om te leren spelen met grote fysieke inzet, altijd de bal spelen maar steeds proberen om hem te bemachtigen, sprinten, sterk faken,hard rebounden, duiken voor een lose ball dit is allemaal correct, echter vasthouden je elleboog zwaaien dit kan niet dit zijn fouten. Je moet op een manier spelen dat je haar verward is, je shirt vuil en je handen vuil. Je kan geen basketbal spelen op de zelfde manier alsof je frisby speelt op het strand.

 Visualiseren.

Het is als speler zeer belangrijk om de wedstrijd situaties die zich kunnen voordoen in de wedstrijd te visualiseren, men speelt ergens reeds de wedstrijd. Als men de acties reeds ziet in je gedachten dan zullen de hersenen gemakkelijker de opdrachten geven als die situaties zich voordoen. Zie je uit boxen en rebounden in gedachte snel switchen in verdediging, help en recovering, zich vrij spelen in aanval op een scoring positie en een snel en correct shot nemen. Ook gedurende de wedstrijd wanneer je naar de vrijworp lijn stapt, zie je shot en denk aan de tips die de Coach je gegeven heeft. Doe het je zal erkennen dat het helpt.

 

17/02/12

“ Dribble-used situation.”

Een goede ploeg moet direct reageren op dergelijke situatie. Het veranderd alle regels van de verdediging er hoeft geen help side meer zijn want de bal drager kan enkel nog schieten (afstand) of passen en wanneer de verdediger op de bal druk zet en de andere verdedigers in de pas lijn spelen dan kan de 5” regel je de bal verzekeren. Je moet een speler die zijn bal op neemt niet double teamen, speel in de passing lijn en steel de pas, maak zeker geen fout door te reachen, denk eraan “ Don’t break the window “  Met de bal, wees zeker dat je de bal kan passen voor je de bal opneemt. Zonder bal, indien je een ploegmaat ziet die zijn bal opneemt, sprint naar de bal en probeer de bal te krijgen voor de verdediging er is.

 “ V-Cut.”

De V cut is een aanvallende beweging die je gebruikt tegen ploegen die graag “ run-&-jump “ spelen of veel switchen of dubbel teamen. Je moet hier over nadenken, je ploegmaat, guard, dribbelt naar je toe, normaal zal jij snijden naar de ring, wanneer jou verdediger gaat trappen op je ploegmaat is het goed om een V cut te maken naar de top en zo open te zijn voor de pas. De V cut laat je toe om naar de ring te snijden voor een back door en gemakkelijke lay-in maar ook om je vrij te spelen voor een gemakkelijke pas indien de back door niet mogelijk was.

 

10/02/12

“ Turnover Discrimination.”

Wanneer men naar de stats kijkt dan lijken alle balverliezen hetzelfde, alle “ Turn overs “ worden niet op de zelfde manier veroorzaakt. Een pas die buiten gaat op de zijlijn wanneer men de aanval start zou één keer in je carrière mogen voorkomen. Het veroorzaakt niets het brengt je nergens, je had even goed de bal kunnen bijhouden. Zo een pas buiten gooien om de aanval te starten is niet aanvaarbaar. Daar tegenover een pas naar een “ cutter “ die backdoor loopt is een bal verlies waard van tijd tot tijd. Wanneer hij de bal ontvangt heb je meestal 2 punten. Wanneer je de bal enkel geeft als je 100% zeker bent dan zullen de cutters twijfelen om te gaan want ze zijn niet zeker van de bal te krijgen. Wanneer je een guard bent dan moeten je ploegmaats weten dat je voor hen kijkt en wanneer ze open zijn de bal zullen krijgen. Wanneer je de pas niet wil geven omdat je niet zeker bent dan moet je tenminste een grimas tonen wanneer je faked en zo aangeven dat je hem zag maar niet kon.

 “ Two-on-one Fast Break. “

Meestal word de bal over en weer gepast. Er is een simpele regel, indien je een man voor je ziet past de bal, indien je niemand ziet of een schouder neem de bal naar de ring tot het einde of je scoort of de verdediger maakt fout en kan het eventueel een 3 point play zijn.

 

03/02/12

Mikan Drill: Genoemd naar de legendarische NBA center George Mikan.

Start aan de rechter kant van het bord en neem een rechts handige lay-in, spring met beide voeten gelijk. Neem de bal uit het net, hou je handen hoog, neem twee stappen naar de linker kant en neem een links handige lay-in. Herhaal dit ritme tot je 10 lay-ins gemaakt hebt aan beide zijden. De zelfde routine met een hook shot, leg de bal hoog tegen het bord afwisselend met rechter en linker hand. Ook hier maak je er 10 aan iedere zijde. Dit kan ook met de rug naar de baseline, en later ook met twee ballen. Doen, zeer goed voor je ritme en voetenwerk, coördinatie.

Superman Drill:

In deze drill heb je min of meer de zelfde motion als de Mikan drill echter het begint buiten de paint. Start op de  blok. Het verschil, Je probeert niet te scoren, gooi de bal boven de ring tegen het bord en neem de rebound aan de andere zijde zonder dat de bal op de grond raakt. Jongere spelers zullen proberen van meerdere stappen te nemen, ideaal is drie stappen en springen en opnieuw. Het is ook een ritme drill. Hou armen en handen hoog. Dit is een intense drill voor rebounding en footwork. Hou de rotatie op 10. Opgepast steeds buiten de buiten de Paint om de bal tegen het bord te gooien!!!

 

27/01/12

“ Dribbel niet in een Trap indien er geen uitwegen zijn.”

Wanneer de ontvangers van de pas niet op de juiste plaats zijn om een gemakkelijke pas te ontvangen zal je zeker niet in de trap dribbelen. Een goede speler zal niet over de middenlijn dribbelen want daar komt hij in problemen want de middenlijn is een extra verdediger, hij zal zijn tekens geven om een speler rechts en een speler links en een speler in het midden te hebben  voordat hij over de middenlijn dribbelt want hij weet dat hij drie pas mogelijkheden heeft en hij zo de trap kan omzeilen.

 “ Try Hard.”

Maar dat weet toch iedereen!!!! Wanneer een coach naar kamp gaat om spelers te bekijken dan is het normaal dat er zijn die harder spelen dan de andere, niet noodzakelijk beter. Sommige spelers zijn te wild, geraken uit controle en maken domme turnovers. Maar natuurlijk iedere speler moet proberen harder te spelen maar steeds onder controle en verstandig want dit zijn ook belangrijke aspecten van het spel. Sommige spelers vallen in slaap, in zoverre dat ze vergeten om te sprinten, dat ze kunnen duiken voor “ lose balls “, dat ze harder kunnen werken om rebounds te nemen en meer helpen in verdediging. Sommige speler zijn niet echt moe op het einde van een wedstrijd en dat zegt toch veel. Stel je de vraag heb ik alles gegeven, ieder die je komt zien spelen moet direct de indruk hebben van, OUF die speelt hard.

 

20/01/12

“ Bedanken van de Fans.”

Het is goed om voor de opwarming en na de wedstrijd om de Fans te bedanken voor hun steun. Ga er even naar toe en geef een hand en spreek even met hen, ze zullen dit zeer appreciëren. Bij Maes Pils Mechelen was dit een gewoonte om na de wedstrijd, gewonnen of verloren, om ons tussen de supporters te begeven en eventjes met hen te spreken en iets te drinken. Je zal verwondert zijn hoeveel ze dit appreciëren. Zeker als je op verplaatsing speelt en de supporters soms een lange weg hebben moeten doen met de auto. Dan is het niet aangewezen om hen niet te erkennen en te benaderen.

“ Bedanken van je Familie en vrienden.”

De meeste van jullie zien jullie moeder iedere dag, maar toch is het goed om je moeder te benaderen en omhelzen wanneer je aan de opwarming bezig bent en je moeder binnen komt, dit hoeft niet lang te duren maar het geeft een goed gevoel voor je moeder en ze zal ook zo erkent worden door de supporters als de Ma van één van hun spelers. Waarom niet van tijd tot tijd zorgen voor ingang kaarten voor je beste vrienden waar je iedere dag mee optrekt.

 

13/01/12

 Hou je schouders parallel met de ring in aanval. Wees in “ Triple Threat “ positie wanneer je de pas ontvangt zo kan je bij ontvangst direkt een schot nemen.

 Pivoteren:

Leer pivoteren met een bedoeling. Je moet Pivoteren tussen 2 u. en 10 u. Ik leg uit, de lijn van de bal naar de ring is 12 u. nu moet je pivoteren tussen 2 u. en 10 u. en dan moet de verdediger reageren of je bent voorbij als je echter pivoteert naar 9 u. of 3 u. dan weet de verdediger dat er geen gevaar is want je gaat niet naar de ring.

 Vraag: De meest populaire vraag, wat kan ik doe om mijn verticaal kracht te verbeteren zonder iets te kopen?

 Antwoord:
 Zonder geld te verteren kan men reeds goede resultaten behalen.

 Voorbeeld:
 2 min. Koord springen. Je kan dit geleidelijk op drijven naar 5’ en zelfs 10’.
 “ Calf raising “ op je tenen komen en je hielen zo hoog mogelijk opheffen 2 sets van 50 reps.
 2 min. Koord springen
 1’ rust tussen iedere oefening.
 4 “ wind sprints “ lengte van het terrein
 30” rust tussen iedere sprint.

“ Box Jumps “
Indien er in de zaal Zweedse banken staan dan zet je er twee op elkaar en 1 ervoor, staan op de 1ste. spring af en spring op de 2de. en wees in evenwicht. Vraag iemand om te helpen en zich neer te zetten op de 2 banken.
Het is goed om de club Dr. Te vragen als het aan te raden is.

 

07/01/12

 Wanneer je Press verdedigd, denk vooruit . Gebruik je handen niet om de bal te stelen, steel de pas.

 Gebruik je voeten snel bij laterale beweging om de aanvaller te kloppen in zijn poging waar hij wil gaan.

 Beweeg je voeten goed in Verdediging verhinder dat de aanvaller naar zijn uitverkoren spot gaat. Anticipeer.

 

Aan Allen een gelukkige en gezond 2012 voor jullie en jullie Familie.

Veel winnen en geen kwetsuren.

31/12/11

 Denk er aan om goed uit te boxen aan beide zijden van het terrein.

 Dribbel met je hoofd omhoog, zodoende kan je de vloer zien en een goede pas geven.

 Neem een rebound en kijk direct over je schouder naar voor, je zal verrast  zijn wat je ziet.

 

            Aan allen een Vrolijk Kerstfeest.

23/12/11

 * Kijk voor je uit wanneer je een bal vangt, niet direct dribbelen, misschien is er iemand open die voor je loopt.

 * Er zijn drie belangrijke regels in je 1 tegen 1 verdediging, a) Challenge the offense. b) Contest every shot. c) Block off.

 * Wanneer je het shot contesteert, spring wanneer de aanvaller zijn voeten van de grond zijn zo niet zal hij je voorbij dribbelen, spring recht op niet in een hoek.

 * Na een shotfake, en de verdediger heeft gesprongen, dan zou je in feite een pas moeten geven en snijden want dan speel je 5 tegen 4 de springer hangt in de lucht en is uit geteld.

 

16/12/11

“ Verdedigende Transitie “

Verdedigende transitie is meer dan enkel achteruit lopen, alhoewel snel terug lopen essentieel is. Indien je niet terug bent kan je zeker niemand stoppen. Je moet de wil hebben om terug te sprinten met  je ogen op de bal en weten waar de aanvallers zijn. Het is niet voldoende om terug te sprinten en je hand hoog te houden. Wanneer de bal langs de zijlijn naar voor word gebracht is het belangrijk om de pas naar de cutter te kunnen onderscheppen of aan te raken zodoende dat de bal buiten gaat en je ploegmaats terug kunnen zijn. Je eerste opdracht is terug zijn en verzekeren dat er iemand is om de basket te verdedigen en de bal te stoppen. Nu is het belangrijk te herkennen wie de gevaarlijkste man is. Transitie verdediging is een volledig verschillende verdediging. Je moet terug zijn, de ring beschermen, de bal stoppen, de gevaarlijkste man nemen, en alles proberen op te houden tot je ploegmaats terug zijn. In vele gevallen in de wedstrijd word een 3 tegen 4 situatie een 1 tegen 1 omdat spelers in transitie terug lopen zelfs sprinten naar de paint in plaats van de gevaarlijkste man te nemen.

 “ Transition from Wall to Ball “

Wat bedoel ik daar mee, Wall bedoelen we de hulp die je geeft aan je ploegmaat die geklopt is door een drive naar de ring, en met ball bedoelen we dat indien er een pas gegeven word naar jou man, nadat je hulp hebt gegeven, je een close-out moet doen naar de bal. Je staat in pistols positie en je moet de bal steeds zien en je man en je moet gereed zijn om hulp te geven, is wel een complete opdracht. Het moeilijkste is wanneer je een close-out doet, 2/3 sprinten 1/3 stutteren, door je snelheid voorwaarts ben je zeer kwetsbaar voor een drive van je eigen man je moet je gewicht op je achterste voet houden.

 

09/12/11

“ Having a piece of it.”

Ik had ooit het genoegen om te kunnen praten met Jim Clemons ass. Coach van Phil Jackson toen nog bij de Chicago Bulls. Hij moest gedurende de wedstrijd steeds optekenen hoeveel keer ze de bal raakten in verdediging. Ze wilden de bal 7 maal raken of stelen per Q. en dan wisten ze dat ze agressief aan het verdedigen waren. Veel spelers denken dat ze goed aan spelen zijn omdat hun rechtstreekse man niet scoort, echter zonder in te zien dat ze veel hulp krijgen van hun ploegmaats maar in feite zelf weinig hulp geven. De bal raken, goede spelers proberen de pas te stelen of de pas te doen afwijken of een dribbel moeilijk te maken. Je zal er één of twee per wedstrijd hebben als je hard probeert om iedere bal te raken. Wanneer je tot de vaststelling komt dat je je man kan verdedigen en helpen in verdediging en 4 of 5 “ pieces of the ball “ hebt, dan kan je zeggen IK kan verdedigen.

 “ Tough Kid “ een taaie jongen.

Als coach is het belangrijk om dergelijke speler te hebben. Een speler aan wie je de bal kan geven in pressure situaties, dat je weet dat hij zeer sterk naar de bal zal toekomen en de bal bij de juiste man te brengen. Ook in verdediging zeer belangrijk, een speler die niet bang is enkele stukjes vel te verliezen op de parket vloer, die achter iedere bal gaat zowel in de rebound als bij lose balls waar hij zal duiken. Je kan er van verzekerd zijn dat de coach dit zal erkennen en appreciëren, de supporters zullen dit ook zien en aanmoedigen. Bij een inbounce, de klok tikt en je moet de bal ingooien, waar, misschien vind je de meest open man en gooit en hoopt. Zoek voor de “Tough Kid “ dit is zekerder.

 

 02/12/11

“ Te dicht bij de lijnen spelen.”

We hebben dat reeds aangehaald in vorige teksten. Op iedere wedstrijd die ik volg kom ik tot de vaststelling dat er toch weinig aan gedaan word. Bij een drive langs de baseline, hoeveel keer dat de aanvaller zijn voet op de lijn zet, langs de zijlijn bij het ontvangen van de bal en de aanvaller doet wat wij noemen een negatieve stap voor hij een open step of cross-over gebruikt om naar de ring te penetreren en zijn voet over de zijlijn zet en gefloten word voor een overtreding. Steeds ziet men de speler die ongeloof toont of in zijn binnenste mompelt, probeer dit te vermijden.

 “ De Tijd kennen.”
Dit is geen Tip, het is een verwittiging. Als je een goede Basketbal speler wil worden moet je steeds de Tijd kennen en dan zal je niet plots het eind signaal horen wanneer je rustig de bal naar aanval brengt. Je moet steeds de Tijd en de score kennen. Telkens de klok stil ligt kijk je naar de klok en naar de score. Iedere maal er een fluit signaal is kijk naar de tijd en naar de score en misschien moet je beslissen om een snel shot te nemen en geen aanval op te zetten want er is niet voldoende tijd meer. Misschien is een drive het meest voor de hand liggende en zo misschien een fout uit te lokken.

 

 25/11/11

“ Drie tegen twee fastbreak.”

Dit is een is een zeer belangrijk aspect in Basketbal waar weinig aandacht aan besteed word.

 1. Na een verdedigende rebound is het zeer belangrijk dat de eerste pas (outlet) snel gegeven word, liefst naar een guard of zelfs steeds naar een guard die de beste ball handler is en snel is.
 2. Zodra hij de bal heeft dribbelt hij naar de Sweet spot, uitersten van de vrijworp lijn, daar heeft hij enkele opties.
 3. Hij kan een  shot nemen, een drive nemen of de pas geven naar de forwards die de lijnen vullen en voor de guard moeten lopen indien ze willen scoren.

a. De beide verdedigers beschermen de forwards en hij kan daar een jump shot nemen binnen zijn range.
b. De verdedigers spelen open en de guard heeft een optie om de bal naar de ring te nemen.
c. De verdedigers spelen in tandem, achter elkaar, nu moet hij de bal geven links of rechts voor een lay-in van de forwards. Hij mag zeker nu de vrijworp lijn niet voorbij gaan maar zich aanbieden op de elbow aan de kant waar hij de pas gegeven heeft, wanneer nu de forward gestopt word dan weet hij dat hij praktisch blindelings de bal naar die spot mag geven want zijn ploegmaat staat daar.


 

18/11/11

“ Spreken.”

Spreken met elkaar, elkaar verbaal helpen, is één van de grote verschillen tussen goede spelers en middelmatige spelers. “ Ik heb je man “, “ Pak hem “,  “ Er tussen “, “ Kijk achter je. “ dit is hetgeen constant communiceren is tussen de spelers.

Er zijn honderden signalen die men kan communiceren in de wedstrijd, en ze helpen iedere ploeg om beter te presteren. Gewoon je eigen man uitroepen wanneer je in verdediging bent en je ploegmaats de hunne zal reeds veel gemakkelijke basket van de tegenstrever weg nemen. Het aankondigen van een screen en zelfs hoe je die screen zal verdedigen kan zeer veel helpen als men dit luid communiceert. Speken helpt een ploeg bij de coördinaties van zijn activiteiten en verzekert dat iedereen samen werkt en spelers aanmoedigt om het nodige te doen op het juiste moment daar waar het misschien anders een fraktie te laat was, spreken helpt wedstrijden winnen.

 “ Je ploegmaat bedanken.”

De waarde voor het uidrukken van je dankbaarheid voor iets dat je gekregen hebt of waar je geholpen bent is zo oud als de straat en zeker van voor de tijd dat Dr. Naismith het spel ontwikkelde. Het is direct voelbaar op een basketbal veld. Een lay-in scoren en teruglopen alsof jij de enige bent in de ploeg kan je zuur te staan komen de volgende keer dat je volledig open staat, het enig dat je zal kunnen doen is te rebounden om de bal te bemachtigen. Anders om, door te zeggen, goeie play, goeie pas of dank voor de hulp, om het even wat waar je de hulp van je ploegmaats erkent zal je helpen en ze zullen graag met jou spelen en steeds proberen om de bal bij jou te krijgen. Het erkennen van de hulp die je krijgt zal het ploegspel bevorderen.

 

11/11/11

“ Bijgelovig.”

Werkt bijgelovigheid bij Jou.

Veel atleten zijn bijgelovig en hebben zekere rituelen voor de wedstrijd. Weinigen zullen beïnvloed worden door een zwarte kat die hun weg kruist als ze naar de wedstrijd gaan maar velen letten op wat ze dragen van kleren, of welke volgorde ze gebruiken om ze aan te doen, of wanneer ze hun eerste shot maken bij het opwarmen of het laatste voor ze terug in de kleedkamer gaan. Bill Varner legde alles minutieus op de bank in de kleedkamer en zou nooit in de huddle komen voor de wedstrijd als hij geen laatste vrijworp had binnen gegooid en hij voelde zich daar goed bij en hij speelde voor 99% een goede wedstrijd dus het werkte voor hem.

 “ Over confidence is a weakness.”

De tegenstrever te licht op pakken. Supporters en journalisten spreken daar graag over, en Coachen hebben daar schrik van, maar een tegenstrever onderschatten mag nooit gebeuren bij een goede speler. Wat er moet gebeuren, om het even wie de tegenstrever is, is dat je aandacht moet gaan naar je eigen uitvoering zowel op training als op de wedstrijd. Neem steeds een goed open shot, ga achter iedere rebound, maak korte  “ snappy “ passes, en loop je open om de bal te ontvangen, en speel agressieve verdediging met overtuiging.

 

04/11/11

“ Streak “

Streaking is de naam die gegeven word aan één of andere individu die naakt op een veld loopt en achterna gezeten word. Eén politie man zal hem meestal niet krijgen er zullen er meer nodig zijn. Wanneer je nadenkt over het idee van  “ Streaking for the ball “ dan weet je dat een block-out  zeer wisselvallig is. Het is een obstakel, uiteraard, maar niet iets dat je beweging kan stoppen. Een goed Block kan verhinderen dat je de bal veroverd, maar het kan je niet stoppen om met snelle voeten en je armen als windmolens te gebruiken om toch een poging te wagen om de bal te veroveren. “ Streak for the ball. “ Het betekent niet naar de bal lopen. Het betekent “ Streak”, de manier dat je zou bewegen wanneer je naakt bent en gans de zaal achter je loopt. Denk je dat er één politie man je zou kunnen grijpen. Wel dat is de manier dat je achter de rebound moet gaan bij ieder gemist shot.

 “ Stuffs You Make and Miss.”

Er is slechts een ding erger dan verliezen of achter komen in de wedstrijd. En dat is het missen van een slam dunk, daar waar een gewone lay-in je de mogelijkheid gaf om voor de  eerste keer voor te komen of  de wedstrijd te winnen. Een speler zou daar goed moeten over nadenken, wanneer hij steeds probeert te dunken kan dit het publiek in vuur en vlam steken of het momentum van de wedstrijd doen kantelen indien hij zijn dunk lukt, maar indien hij mist creëert hij het tegenover gestelde. Indien je werkelijk boven de ring speelt, dunk de bal bij iedere gelegenheid maar indien je maar so&so bent en je voor de score gaat, denk na en leg de bal rustig tegen het bord voor de score en behoud je dunks voor volgend jaar.

 

28/10/11

 Stoppen op twee voeten.

Sommige prachtige plays worden gemaakt wanneer een speler penetreert, afzet op één voet door de lucht glijd voor een “ slam dunk “ of een dish off naar een ploegmaat die scoort. Het publiek houd ervan en degene die penetreerde geniet ervan, echter zullen ze hem menig keer verdoemen wanneer dit resulteert in een bal verlies. Alle spelers leren in de beginne om af te zetten op één voet en zo een Aktie uit te voeren. De één - twee neemt weinig inspanning en lijkt indrukwekkend (als het lukt), sommige spelers doen dit altijd en moeten veel overtredingen, gelopen, zwakke passen, of aanvallende fouten ruilen voor een occasioneel succes. Wanneer je penetreert in de bucket kom tot een jumpstop, twee voeten samen, ook nu kan je een lay-in maken, power lay-in, en zeker en goede pas geven, je moet echter goed de bal beschermen want er zullen veel spelers rond je zijn. Dit wil niet zeggen dat je de één – twee nooit kan gebruiken maar wel dat je de jumpstop moet leren.

 Dribbel – stop shots. Hetgeen we noemen 1 dribble Pull-up.

De meeste goede spelers weten dat ze moeten stoppen op hun " Inside foot " (voet dichts bij de ring) wanneer ze na een dribbel een shot willen creëren. Wat velen zich niet realiseren: is hoe belangrijk het is om de binnenste schouder te laten vallen en zo de indruk te geven dat je wil penetreren en echter tot een stop komt en een jump shot neemt. Je schouder laten vallen wil zeggen dat je de schouder onder je middenrif brengt en naar de tegenover gestelde kant, linker schouder naar rechter kant en visa versa. Dit brengt de verdediger achteruit en geef meer ruimte om het schot te nemen. Je zal verwonderd zijn als je dit regelmatig traint gedurende de trainingen hoeveel het je zal helpen in de wedstrijden, hoge schouders parallel met de ring betekent jump shot voor de verdediger wat hem toelaat om een hand in je gezicht te houden.

 

21/10/11

 “ Standbeeld “ Fouten.

 We hebben reeds over het fenomeen “ take the charge “ gesproken. Menig goede verdedigers kunnen een goede verdedigende positie innemen maar soms op het laatste ogenblik blijven ze staan als een standbeeld en de aanvaller veranderd van richting en scoort. Laat dit niet gebeuren. Wanneer je hard hebt gewerkt om positie te verkrijgen blijf die positie behouden tot het eind, blijf je voeten bewegen, het is niet zo dat wanneer je beweegt je geen charge kan nemen, het belangrijkste is om als eerste positie te hebben. Neem de charge met je lichaam laag en je voeten bewegend. Niet als een standbeeld.

 De bal stelen…. Uit de lucht.

 Vergeet de intentie om de bal te stelen van een ball handler. Je kan enkel de bal stelen als hij een vergissing maakt. Wanneer je probeert om de bal te stelen van zijn dribbel hand zal je in de meeste gevallen een fout maken of je zal uit evenwicht zijn en zal hij je voorbij dribbelen. Je kan schijnbewegingen maken om te stelen en hem zo een foutieve beweging of dribbel te laten maken. Wanneer je een steal wil forceren dan doe je dit best als de bal in de lucht is. Zet zeer veel druk op de dribbler en laat hem een zwakke pas geven of een lob pas die zeer traag is, zodanig dat je ploegmaat de bal kan onderscheppen. Forceer een vergissing, en ga dan voor de steal, uit de lucht, niet van de man.

 

14/10/11

Spirit.

 Spirit is niet iets dat zomaar ontstaat wanneer je, na te hebben achter gestaan op het scoor bord, plots voor komt en wint en dan allemaal samen aan de middenlijn staat te huppelen. Dan heeft iedereen spirit. Je moet spirit hebben wanneer je ploeg achterstaat, of gedurende training waar je twee uur op het terrein staat en niets goed ging. Je benen doen pijn, je bent buiten adem, je hebt blisters en de Coach is boos en heeft enkel negatieve dingen te vertellen en heeft de intentie om een straf training in te voeren. Nu spreken we van spirit. Nu zien we uit welk hout je gesneden bent en zien als je de andere spelers kunt overhalen met positieve uitlatingen, dit is belangrijker dan om het even welke play je maakte gedurende een wedstrijd. Je kan niet verwachten dat een Coach altijd positief is als het slecht is moet het gezegd worden zo niet zou hij liegen. Maar spelers kunnen altijd positief zijn ze kunnen elkaar steeds aanmoedigen en ze kunnen het negatieve vervangen door hun eigen positieve inbreng.

  “ Stalling and the Sooner concept “

 " Stall " Hier bedoelen we het houden van de bal in de ploeg om een laatste shot te nemen op het einde van een kwart of het einde van de wedstrijd. Er zijn verschillende mogelijkheden om de bal bij te houden maar allen hebben twee sleutel ingrediënten en de spelers moeten er zich van bewust zijn. 1ste. Ingrediënt is passen. Iedere “ Stall “ vereist het passen van de bal. Te veel spelers houden de bal bij zelfs als hun ploegmaat open is, of nemen extra dribbels en dan word het moeilijk om de bal te passen. Tegen Press verdediging en de ploeg houd de bal, gooi de bal naar de open man zodra je ziet dat hij open is, wacht niet. Indien Jij de belangrijkste ball handler bent geef de bal en maak je gereed om het terug te krijgen maar wacht niet tot hij bijna gedekt is. PASS SOONER. 2de. Ingrediënt is ontvangen. Wanneer je in " one pass away " positie bent, en je krijgt de bal niet direct, dan moet je direct weg. Spelers blijven te lang op die plaats en maken het passen en ontvangen moeilijk en geven de verdediging de mogelijkheid om de bal te stelen. Indien je open bent goed, maar als je de bal niet krijgt blijf daar niet staan te mommelen. Als je de bal niet krijgt, clear out en laat de volgende man naar de open plaats komen. Je moet het volgende onthouden, GOGO. Get Open of Get Out Sooner.

 

07/10/11

“ Setting someone up (with Space) “

 

Vele guards denken dat ze goede ball handlers zijn omdat ze goed kunnen dribbelen en van tijd tot tijd kunnen penetreren en een dish off doen met de grote man voor een gemakkelijke lay-in. Maar goed dribbelen en een occasionele assist maakt nog geen goede ball handler van je. Er is een meer spitsvondige skill die de gewone supporter niet opmerkt, maar die het  handelsmerk is van een goede ball handler. Het is hoe en wanneer je dribbel gebruiken. De meeste spelers gebruiken de dribbel om te scoren. Indien ze scoren, goed, wanneer ze niet scoren dan flippen ze de bal naar buiten en moet alles opnieuw beginnen.

Een goede ball handler die zijn dribbel gebruikt om een ploegmaat vrij te spelen zal steeds de aandacht van een tweede verdediger op zich trekken voor hij de pas geeft naar de ploegmaat die ruimte heeft om het shot te nemen. Dit lijkt een klein punt, maar zeer belangrijk. Spelers die de bal krijgen met ruimte en een verdediger die naar hem toe komt in een close-out, zijn veel effectiever. Met een goede point guard en een goede Shooter hoeft men niet veel tactische spelletjes, breng de bal bij de schutter en laat hem scoren.

“ SNORT “

Snort is het geluid dat een beer maakt wanneer hij door het bos wandelt en de wereld uitdaagt. Snort is een hevig woord, het is een samenvoeging van “ SNappy (vlug, krachtig) and shORT(kort) “ het soort passen die je moet gebruiken tegen Pressure defense zo simpel is het. Wanneer je ook maar geconfronteerd word met “ full court Press “ of een andere Press hoef je niet te panikeren, SNORT. Wees sterk en werp snelle en korte passen.

 

30/09/11

Shot Training.

Competitie helpt je om beter te worden, maar niet als de tegenstrever te sterk of te zwak is. Gelukkig, voor shot training heeft eenieder de ideale tegenstrever voor handen. Die tegenstrever, zo goed als jij, met hetzelfde temperament, het zelfde spirit en doorzetting, is

 " JIJ-GISTEREN."

Iedere dag dat je naar de shot training gaat moet je proberen je, Jij Gisteren, te kloppen. Nadat je een 20 tal Warm-up shots hebt genomen ben je gereed om de wedstrijd aan te vatten. Warm-up shots zijn shots die je neemt zeer dicht bij de ring en waar je werkt aan je techniek en bal gevoel. De bal zal de ring niet raken en je let op het strekken van de arm, de elleboog direct onder de bal, de hand breken, follow through in die mate dat de vingers naar de vloer wijzen.

Je moet een kaart bij houden met de genomen en gelukte shots van iedere plaats dat je schiet. Je zal zeker 100 vrijworpen nemen, 100 shots na 1 dribbel links en rechts, 100 “zone” shots of set shots, 100 shots vanaf ongeveer 1 meter achter je range en 100 shots waar je probeert zo snel mogelijk te schieten    “ quick release “. Je kan niet zomaar naar het terrein gaan en wat schieten  dan zal je niet verbeteren je moet proberen iedere keer je “Jij Gisteren” te kloppen.

Iedere dag 600 shots. 100 van ieder type.

 

Data

Vrij worpen

Drib. R.

Drib. L.

Set

3 punt.

Quick Release

600 shots

1/10

 

 

 

 

 

 

 

2/10

 

 

 

 

 

 

 

3/10

 

 

 

 

 

 

 

4/10

 

 

 

 

 

 

 

 

Er is geen geheim om een goede schutter te worden, neem je 600 shots dagelijks en binnen afzienbare tijd ben je een goede schutter. Het neemt veel investering van je maar het zal veel voldoening geven nadien.

 

23/09/11

 “ Seek – Hide – N – Go “

Dit is een woordspeling voor, hide-and-go-seek, hetgeen veel spelers doen, ze steken zich weg en bij gelegenheid gaan ze de bal zoeken. Maar een speler kan niet willekeurig bewegen. Wanneer een speler zijn bal opneemt en in problemen komt, of dat er twee of meer verdedigers rond hem staan dan moet je “ SEEK - HIDE “ je moet de bal gaan zoeken. ( Seek - zoeken en Hide staat voor leder, de bal.) Wanneer je ploegmaat niet in moeilijkheden is en nog mag dribbelen of in een drive is naar de ring dan moet je “ GO “ ga naar de basket of clear out en wees gereed voor een shot wanneer je de pas krijgt. Sta er niet zo maar gewoon bij, volg één van de twee simpele regels. 1) wanneer de bal in problemen is, zoek het door ernaar toe te lopen. ( Wanneer je aan speelbaar bent en je krijgt hem niet, dan ga weg van de bal.) 2) Wanneer de bal niet in problemen is, maar in de richting van de ring gaat, dan moet je weg gaan, ga uit de weg en maak je gereed in een open spot voor een shot. Je moet steeds één van de twee doen, of zoek de bal, of ga weg van de bal niet zomaar willekeurig op het terrein staan.

 Zetten van Screens.

Wanneer je een screen zet voor de man met de bal dan probeer je een weg te creëren voor hem naar de ring. Jou rug moet wijzen naar de plaats waar je ploegmaat een shot zal nemen of naar de weg voor de drive. Je neemt een correcte brede positie, hou de armen tegen het lichaam, plooi de knieën om een stevig scherm te zetten. Opgepast, vroeger pivoteren we zodanig dat we de weg van de verdediger belemmerden dit is nu een fout, moving screen, je moet na het screen met je hoogste voet stappen in de richting van de ring of naar buiten stappen voor wat we noemen pick & pop. Hou steeds je ogen op de bal. Wanneer je een screen zet, weg van de bal, dan moet je screen steeds tussen de bal en de man die je screent zijn. Zet je screen breed maar niet bewegen het is de speler die het screen gebruikt die zeer dicht bij jou moet voorbij komen hij moet de verdediger in het screen brengen. Al die kleine dingen zijn belangrijk maar het belangrijkste is dat je in de weg van de verdediger wil zijn en dat je een screen zetten doet met overtuiging.

 

16/09/11

“ Secret Plans “

 Goede spelers praten en plannen en communiceren met elkaar. Een vuist kan betekenen dat je back door zal gaan. Maar wanneer? Je moet dit oefenen op training. Wanneer is zeer belangrijk, breek uit – stop - en explodeer naar de ring voor een lay-in. Neem de tijd om aan dergelijke dingen te werken na of voor de training. Hoe zal de verdediging het je moeilijk maken? Zoek een manier om dit te counteren – door een snelle clear–out of een geplande give & go of een screen of een snij beweging. Alles wat gemakkelijk en spontaan lijkt voor de supporters moet goed getraind en herhaald worden.

 De bal zien ….39' 52".

 In een wedstrijd van 40’ zou je zeker gedurende 39’52” de bal moeten zien. Dat wil zeggen dat je steeds de bal moet zien met enkele uitzonderingen wanneer je het hoofd zeer snel en kort moet draaien wanneer je man backdoor gaat of wanneer je terug moet sprinten wanneer niemand terug is en de tegenstrever een open man heeft die een gemakkelijke lay-in kan maken of wanneer je een screen away zet voor je ploegmaat. Bijgevolg geen enkel excuses wanneer je de bal op je achterhoofd krijgt of wanneer je de verkeerde kant draait wanneer de tegenstrever een drive neemt voor een lay-in en geen excuses om niet te weten waar de bal is. Draai je hoofd weg van de bal wanneer het absoluut noodzakelijk is.

 

09/09/11

 “ Saving the Ball.”

Wanneer een bal buiten ga dan zal je zeker de intentie hebben om die bal binnen te houden als je weet dat je ploegmaat de laatste was die de bal raakte. De enig keer dat je dit niet mag doen is onder het bord van de tegenstrever, want wanneer je die probeert binnen te houden en je slaat de bal naar het midden dan kan het zeer goed dat je de fastbreak van de tegenstrever in gang steekt. Zeker je zal nooit geen bal redden wanneer je staat te kijken. Kijken is wat 90% van de spelers doen. Een alerte speler zal 10 tot 15 ballen redden per seizoen en dit kan soms het verschil maken tussen winnen of verliezen, aan jullie de keuze.

 “ SCOT “

Scot is een samenvoeging van twee woorden, “Scoring” en “spOT”. Een scoring spot is een plaats vanwaar je kan scoren, een afstand vanwaar je met een hoog % kan scoren. Als we in iedere ouderdom groep en zelf bij de volwassenen kijken dan komen we tot de conclusie dat veel speler werpen van afstanden waar het lukken van het shot miniem is. Om kort te zijn het is belangrijk waar je scoring spots zijn, wat is je range.

 

02/09/11

De bal stelen als je een sterke Low Post verdedigd.

Wanneer je een sterke Low Post verdedigd dan zal je proberen om hem te over spelen en zo proberen dat hij de bal niet kan krijgen. Echter wanneer de post sterk is en zich breed opstelt en een goede target geeft om de bal te ontvangen kan je proberen om niet te dicht bij hem te staan en zodoende de bal te stelen op het ogenblik dat de bal gepast word..

Wanneer je een sterkere speler verdedigd en je speelt dicht, je lichaam tegen het zijne aangekleefd, dan zal je hem helpen. Hij weet dan precies waar je bent. Wanneer de bal naar binnen gaat zal hij hem kunnen ontvangen want hij kan je gemakkelijk af houden. Wanneer je in dergelijke situatie bent is het een beetje gokken, is het risico waart dan is de grootste techniek ruimte hebben en, op het ogenblik van de pas, snel te reageren en de bal te stelen.

Verbreek het contact, beweeg achter hem of weg van hem zodoende dat hij niet weet waar je bent. Als hij niet weet waar je bent zijn er twee voordelen 1) Hij kan je niet af houden en 2) indien hij de bal krijgt zal hij zeer goed opletten want hij is bezig met je te zoeken en schrik hebben van de steal.

Dit is niet gemakkelijk en men kan dit niet steeds doen maar van tijd tot tijd zal toch goede resultaten geven.

 “ Meet the ball.”

Zeker tegen een Press of Pressure verdediging en iedere maal je niet volledig open bent, je moet de bal ontvangen door naar de bal te gaan, “ meet the ball “. Wacht niet tot de bal naar jou komt. Veel passen worden onderschept door het feit dat de ontvanger op de bal wacht. Neem de gewoonte om steeds met volle lichaam naar de bal te gaan, niet enkel leunen of reiken door de armen uit te steken.

 

28/08/11

Hallo allemaal, ik hoop dat jullie hard gewerkt hebben gedurende de zomer aan je " weaknesses " de Coach zal het zien wie gewerkt heeft en wie niet. Aan allen een goed seizoen, geen kwetsuren en goe basketbal spelen en veel winnen.

 

Hoe met Scheidsrechters omgaan.

Niettegenstaande de mensen in het grijs lijken alsof ze van een andere planeet komen en die dingen bestraffen die je helemaal niet gedaan hebt, uiteindelijk zijn zij ook maar mensen die even gemotiveerd zijn als spelers en de Coachen. Scheidsrechters proberen te blazen wat ze zien. Ze blazen de gemakkelijke calls correct en met de moeilijke hebben ze problemen. Bij het einde van de wedstrijden worden ze nerveus net zoals de spelers en de Coachen en hebben ze de tendens om snel alles te blazen even als het niet altijd juist lijkt. Wanneer ze gans de wedstrijd kritiek krijgen zullen ze wel de neiging hebben om over te hellen. Wanneer jij gans de wedstrijd ligt te zeuren op alles wat ze blazen zou het je wel zuur kunnen opbreken bij “ close calls “ op het einde van de wedstrijd dus zwijg en wees beleeft en het zal je geen windeieren leggen.

 Weg lopen voor een gemakkelijke Lay-in.

 Iedere keer dat een speler wegloop bij een shot van de tegenstrever die mis is en de verdediging heeft de rebound en dan een lange pas voor een lay-in zal zeker een goed gevoel geven. Het geeft een boost voor de ploeg en demoraliserend voor de tegenstrever. De tegenstrevers zijn Coach gaat “ Banana. “ Echter wanneer het shot gemist is en de bal komt terug bij de schutter en die kan een tweede poging doen en scoort dan zal dit demoraliserend zijn voor jou ploeg het geeft een boost voor de tegenstrever en Jou Coach zal “ Banana “ gaan. Oplossing ga nooit te vroeg, verzeker de rebound eerst en dan vertrek je met een sprint.

 

06/06/11

Het seizoen is voorbij, de laatste kampioen is gekent. Spelers het is tijd voor de examens en daarna om de pleintjes op te zoeken en te werken aan je moves en fundamentals, pick-up games te gaan spelen om zodanig gereed te zijn wanneer de eerste trainingen beginnen geloof me je Coach zal het verschil opmerken. Denk eraan " Time will come that Mr. Winter will ask U what U did all summer."

Voor allen een goed examen en daarna een goede vakantie.

We zijn er terug in Augustus.

Coach

 

03/06/11

De verdediging lezen.

 Om goed basketbal te spelen met hoog scoring percentage moet men weten wat de verdediging probeert te doen. Het is niet enkel te weten of ze m/m of zone of wisselende verdediging toepassen maar hoe ze hun verdediging spelen wat ze ook mogen spelen. Wanneer je een pas geeft en snijdt en de verdediger is niet attent en je bent open -  krijgt de bal en scoort maar wanneer jouw man is gaan trappen dan doe je er goed aan om snel terug naar buiten te sprinten om je ploegmaat te helpen. De verdediging lezen is ook nodig bij het passen van de bal naar een cutter of naar een low-post die op post. Je moet de bal passen weg van de verdediger. Dit lijkt logisch maar toch zijn  er goede spelers die enkel de bal naar binnen gooien zonder een inspanning te doen om de bal naar een bepaalde hand te doen weg van de verdediger.

 “ Stripping a Rebound.”

 Eén van de meest genietende, en gemakkelijk te doen plays in basketbal, zeker voor een guard of kleine forward, is om de bal te stelen van een rebounder. De play geeft genoegdoening omdat het mogelijk is voor een kleine speler om zonder fout de bal te stelen van een grote sterke center die waarschijnlijk de bal van boven de ring is gaan halen. Het is indrukwekkend omdat weinig spelers het doen, en het lijkt dat je zeer snelle handen hebt. Uiteindelijk is het zeer gemakkelijk te doen. Eenvoudig je moet zijn waar de rebounds genomen worden, en wanneer de rebounder naar beneden komt met de bal, je houd je hand met de palm omhoog op de hoogte van zijn borst dat is alles wat het is. Hoe harder de rebounder hoe gemakkelijker het is. Meestal zal de rebounder de bal omlaag brengen, hard naar zijn middenrif waar hij zich het sterkst voet en controle heeft over de bal. Het probleem is echter dat daar een hand is die hij niet verwacht. Die hand, met de palm op, krijgt zo de bal in geschenk. Proberen!!!

 

30/05/11

Hallo, Beste spelers zoals jullie weten leiden we Basketbal kampen in Tongerlo en dit sinds vele jaren. Nu hebben we in laatste instantie een vraag gekregen van een Amerikaanse Coach die ervaring heeft met de NCAA om op het kamp te komen werken, wat we natuurlijk niet konden weigeren. Hij zal de hoogste groep leiden samen met Vincent Krieger, Peter Van Noord en Mahnord Martina allen ex Internationale spelers. Indien je wil er zijn nog enkele plaatsen open inschrijven via de site, vermelden dat je in de hoogste groep wilt zijn. Groetjes en tot op het kamp. Coach 

 

27/05/11

“ The Race Track.”

 “ Race Track “ is de naam voor het gebied tussen de twee vrijworp lijnen. Het is het gebied waar er zeer weinig goeds gebeurt in aanval. Baskets worden gescoord binnen het cirkel gebied, assist worden meestal gegeven binnen het cirkel gebied, rebounds worden het meest genomen binnen het cirkel gebied. Zelfs de verdedigende steals worden binnen het cirkel gebied genomen, en de meeste charges worden binnen het cirkel gebied genomen. De meeste spelers hebben de tendens om dit gebied al joggend te overbruggen en daar te rusten of de wedstrijd te bekijken, en dit is de reden waarom het de race track genoemd word. Wanneer je een goede speler wil worden of zijn dan moet je door dit gebied sprinten. Door een goede fysische conditie die je toelaat om steeds door dit gebied te sprinten zal je de tegenstrever in zuurstof nood brengen en zal je gemakkelijke baskets creëren en baskets van de tegenstrever verhinderen.

 Reaching.

Reaching voor de bal is een fout. Wanneer je reached voor een bal, om de bal te stelen bij een dribbel, of om de bal uit de tegenstrever zijn hand te slaan, is dit een fout. Het heeft geen belang als je de arm raakt of niet. Raken heeft er niets mee te maken. Scheidsrechters fluiten fout voor reaching, reden, wanneer je reached het lijkt dat je een fout maakt. Als je dit werkelijk verstaat, zal je nooit meer reachen, of te minste zal je niet meer rond wandelen en mompelen wanneer je een fout krijgt voor reachen. Denk eraan, de man raken heeft er niets mee te maken. Denk eraan “ Reaching is a violation.”

 

20/05/11

 

Snelle uitvoering van je shot.

Men moet zorgen voor een “ Quick release. “ Wanneer je oefent en je voelt het goed aan, alles lijkt vlot te gaan, dan is het aangewezen om je tempo op te drijven. Samen met een ploegmaat of liever twee, dan met twee ballen, beging je te schieten van de plaatsen die je wil en de afstand die je aankan, de rebounder en passer moet er voor zorgen dat je constant een bal hebt en jij moet in een ritme komen dat je constant kunt schieten. Je kan hetzelfde doen met een lift en één dribbel. We noemen dit “ Grooving Your shot “ alles voelt als een automatisme.

“ Never Quit.”

 Sommige mensen overdrijven bij de gedachte van opgeven, en hoe slecht dit is. De uitdrukking van “ A winner never quits, a quitter never wins.” Dit is een schitterende quote maar men moet dat niet altijd letterlijk nemen. Wanneer je de 14de. man bent in je ploeg en nooit mag spelen, wel, Quit. Als je de uitdrukking niet optimaal vind, zeg tegen je coach beleeft dat je eruit stapt, dat je veranderd van ploeg. Er is niets verkeert bij Quitting wanneer je een verstandige beslissing neemt om je tijd beter te gebruiken. Wanneer je in een wedstrijd achter komt en je stopt met te proberen dan is Quitting slecht. Quitting wanneer er een beter alternatief is, zoals naar huis gaan om aan je ballhandling te werken in plaats van een pick-up wedstrijd te spelen waar niemand correct en hard speelt is een verstandige beslissing.

 

13/05/11

 “ Looking Quick “

Snel lijken, zoals iemand met een flitsende snelheid is, is meer het gebruik maken van de snelheid van de tegenstrever tegen hem dan eigen snelheid. Je kan zeer snel zijn , maar als je gewoonte is het maken van schijnbewegingen in plaats van gebruik te maken van de situatie, hem nog eens faken en hem terug zijn positie laten innemen dan zal je niet snel lijken, want je krijgt niets gedaan. Het is beter de bal op te brengen en de indruk geven aan de verdediger dat hij de bal kan stelen en dan wanneer hij voor de steal gaat veranderen van hand en richting en snelheid en je hebt de verdediger verschalkt. Indien je een verdediger dicht bij jou kan tolereren zonder schrik om de bal te verliezen zal iedere kleine beweging van jou en snelle beweging van de verdediger teweeg brengen en kan jij voordeel halen uit zijn beweging.

 Een goed shot:

De hoofd betrachting van de aanval is een goed shot creëren die je kan maken. De kwaliteit van de pas zal de uitkomst van het shot bepalen. Slechte passen verminderen de dingen die je kan doen. Het juiste footwork is belangrijk en de pas is zeer belangrijk. Als het kan dan past men de bal op de binnenste schouder (schouder dichts bij de ring).

 

07/05/11

 

Spelers dit is een goede gelegenheid om jonge Amerikaanse spelers in actie te zien, Almere is niet zo ver je kan Vader of de Coach warm maken om vervoer te hebben.

 

August 12th-14th - Topsportcentrum Almere - Euro Jam 2011 - Netherlands, Israel, Georgia + NCAA D1 (Big East) Villanova University Wildcats. + Netherlands national women's team vs Boston College

 

06/05/11

 

“ Looking Quick "

 Gedurende het dode seizoen:

Veel spelers gaan naar het kracht honk en gaan lopen om in conditie te zijn. Het kan helpen, maar ik denk dat dit niet de beste manier is om in “ Shape “ te zijn, of om je basketbal skills te verbeteren. Je kan sterker, en sneller worden door te spelen. Door samen te spelen is er minder impact van de Coach en zullen ze meer een ploeg worden.

 

Schijnbewegingen zijn als leugens:

 Hetgeen ik zeg tegen de spelers is indien je een schijnbeweging maakt, dan moet je beweging lijken alsof het echt is. Wanneer je liegt dan moet het dicht bij de waarheid zijn opdat ze je zouden geloven. Wanneer je een shot simuleert, en je kijkt in de lucht en een harde beweging met je armen, indien dit niet de normale beweging is dan zal je niemand bedriegen en zullen ze niet reageren. Wanneer je shot fake maakt en de tegenstrever weet dat je geen goede schutter bent dan zal hij niet reageren. Ook, indien je open bent, geen fake, shoot. Faken gebeurt niet enkel in aanval, men kan ook faken in verdediging.

 

Bots passen bij de “ Backdoor “:

 Het is goed om te leren om de bots pas te geven uit de dribbel. Wanneer de passer de bal opneemt dan zal de verdediger dit lezen en zijn handen daar houden waar hij de bal verwacht uit de dribbel heeft een voordeel maar moet geoefend worden. Wanneer de verdediger opent naar de bal dan is dit niet mogelijk. Wanneer de verdediger niet opent dan kan men ook de pas geven over de binnenste schouder van de verdediger, zeer moeilijk te onderscheppen.

 

29/04/11

 

Waarom Trainen.

In iedere kleine drill, indien je het goed doet en inspanning levert zal iedereen beter worden. De sleutel is om iedere drill relevant te maken. Sommigen gaan niet full speed – sommige Pro spelers haten het om te trainen, maar ik heb Michael Jordan en Larry Bird bezig gezien op training en dat was zeker niet het geval het was aan 100%. Wij deden iedere training 30’ fundamentals en die gebruikten we om op te warmen, dribbelen, passen en shotten dan deden we breakdown drills van onze aanval en onze verdediging in functie van onze volgende wedstrijd. We hadden intense trainingen omdat hoe meer je doet op training hoe min je zal moeten doen in de wedstrijden. Het geeft de gelegenheid aan de spelers die niet zoveel minuten krijgen om zich te verbeteren. Een andere reden, een intense training brengt altijd een beetje spanning, wanneer de wedstrijd komt dan zijn  ze het gewoon en kunnen het beter verwerken.

 

Denk niet dat het een drill is.

 Wanneer je oefeningen doet beschouw ze niet als drills, het zijn situaties die zich voordoen in de wedstrijd.

 Wat je doet op training moeten aspecten zijn van wat zich in een wedstrijd afspeelt.

Alles wat je doet moet een onderdeel zijn van de aanval en van de verdediging.

 

Stel je eigen in vraag:

Ga niet zomaar op het veld en speel zoals je altijd doet. Je kan nog steeds beter.

De enige manier om het maximum uit je kunnen te halen is je steeds in vraag stellen; “ Ben ik gereed om  te helpen, kan ik een lay-in stoppen, kan ik een pas onderscheppen? Ben ik de eerste om de lijnen te vullen, ben ik de eerste terug in verdediging? Ga ik naar de aanvallende rebound of loop ik al terug, doe ik een correcte blok out bij de verdedigende rebound? Ga ik voor de bal of kijk ik hoe mijn ploegmaats vechten voor de verdedigende rebound? Er is geen einde in de vragen die je kan stellen. Er is zoveel dat een speler kan doen en die nooit gedaan word. Je kan zich niet permitteren om zo maar op een veld te stappen indien je wil verbeteren.

 

 

22/04/11

De bal in het spel brengen.

 

Een Point Guard moet veel aandacht besteden aan hoe de aanval te starten, maar in feite is dit voor ieder speler die de bal bij een andere speler probeert te brengen. Wanneer de Point Guard de bal in het aanvallend vak brengt dan zal hij meestal de bal bij de wing brengen. Wanneer de wing de bal heeft dan zal hij kijken naar de hoek of naar de andere zijde. Wanneer er van jou gevraagd word om de bal bij een bepaalde speler te brengen dan is het aangewezen om dichter bij die speler te komen en een korte pas te geven. Wanneer de afstand tussen de spelers te groot is en de pas te lang, traag, is het gemakkelijker om te onderscheppen. Het is duidelijk dat een twee meter pas secuurder is dan een vijf meter pas. Dit is niet noodzakelijk indien de verdediging dit toelaat maar wanneer ze de passen “ denialen “ dan is het toch aan te raden.

 

Spelen om te winnen.

Er is een verschil tussen degene die spelen om te winnen en zij die spelen om niet te verliezen. Een groot verschil. Als je speelt om te winnen doe je al de extra kleine dingen, die misschien niet zichtbaar zijn, maar die het eind resultaat bepalen. Wanneer een ploeg speelt om te winnen dan zal de beste schutter de meeste shots nemen en daar tegenover, de speler die niet zijn meeste shots scoort het minst shotten; hij verstaat zijn rol en zo zal ook hij bijdragen tot het eind resultaat en speelt ook hij om  te winnen.

 

Karakter.

Je hebt mentale moed en fysieke moed. Met mentale moed bedoel ik; veronderstel je bent een goede schutter maar je hebt je laatste zes shots gemist, je staat 2 punten achter, je bent open – zal je het shot nemen of niet en een pas geven. De speler die het shot durft nemen heeft mentale moed. Sommige spelers moet je goed in het oog houden, zo herinner ik mij spelers zoals Rick Raivio en Rik Samaey en Matt Beeuwsaert die ik wist dat wanneer ze gekwetst waren zouden door spelen en dat ik moest ingrijpen en hen doen stoppen, anderen stopten wanneer een sheet verkeert zat, dat is fysieke moed.

 

 

15/04/11

 

De “ Press “ breken.

We weten dat basketbal een sport is waar contact bestraft word dat de verdedigers niet toegelaten is om je tegen de grond te werken of weg te duwen. In andere worden, Press in basketbal is meer een bluf dan iets anders. Met Press proberen ze je zenuwachtig te maken en desoriënteren zodanig dat je fouten maakt. De verdediging zal meestal met twee naar je toe komen en zwaaien met hun armen en hopen dat je panikeert en een slechte pas geeft. Normaal kan iedereen een bal naar aanval brengen één tegen één vandaar de beslissing van de verdedigende coach om een Press te trainen en te gebruiken op de wedstrijden.

Hier is het belangrijk om kalm en sterk te blijven, bescherm goed je bal kom tot een goede jump stop, Pivoteer goed en geef korte correcte passen. Press word pas effektief wanneer je teveel dribbelt, lob passen gooit. Twee sterke dribbels een snelle stop en een korte, “ snappy “ pas en de Press is opgerold.

 

De verdediging doen werken.

Menige keren wanneer men voorstaat, en de verdediging staat in zone, heb je de tendens om rond de zone te passen en dan moet men een buzzer shot gaan nemen, loop gewoon je aanval verder en val de zone aan door te penetreren in de naden. Creëer ruimte zodanig dat de zone breder word en gemakkelijker om vrij te komen, gebruik Skipp passen waar men dan de onderste lijn kan screenen.

 

08/04/11

 

P.R.E.P.

Prep staat voor Prime Receiving Position – een plaats waar je niet moet zijn tenzij je  volledig open bent om de pas te ontvangen. Een van de grootste fouten dat spelers kunnen maken en leiden tot bal verlies van de ploegmaat is stil staan in de “ prime receiving position “, 3 à 5 meter verwijderd van de bal, maar niet bewegen en te dicht verdedigd om de bal te ontvangen.

 

Gebruik van “ Pressure “

Omdat “ Pressure “ zou effectief zijn moet het constant zijn, niet een keer wel en dan een keer niet. Maar constant druk zetten op je man, of op de bal vraagt veel inspanning en intellect. Een pijl vlugge poging om een steal te doen is niet wat we bedoelen, dit is geen “ Pressure.” Als je de bal hebt, mooi, maar vele malen zal je de bal niet hebben en spelen we 4 tegen 5. “ Pressure “ om effectief te zijn moet constant zijn. Het moeten geen pogingen zijn om een “ steal “ te hebben, maar constant gevaar voor “ steals “. Als je de tegenstrever verschillende dingen doet doen die ze niet op training gedaan hebben dan komen ze in problemen. Hoe meer dingen je hen doet doen, hoe vermoeider ze worden en hun concentratie verzwakt.

 

01/04/11

 

 P.O.O.P.:

POOP staat voor “ Pivot Out Of Pressure.” Meestal zal een speler met de bal, zeker als hij zijn dribbel reeds gebruikt heeft, een verdediger in zijn gezicht krijgen die veel druk zal zetten. En de reactie van de speler met de bal is om rugwaarts te leunen, uit evenwicht, en hem uitnodigen om een zwakke pas te geven naar de weakside. Rugwaarts leunen is een slechte gewoonte. Pivoteer en plaats je lichaam tussen de verdediger en de bal. We gebruiken de techniek van “ break the wrist “ en houden de elleboog in zijn gezicht.

 

 Positive Thinking Garbage:

“ Team jullie gaan winnen deze avond."

“ Ik weet het niet.”

“ Wat bedoel je, Ik weet het niet. Jullie moeten positief denken.”

Dit is een familiair gesprek tussen de fans en de spelers, en als resultaat, er is een misverstand ontstaan tussen positief DENKEN en positief SPREKEN wat de supporter eigenlijk doet.

Je zal geen wedstrijden winnen of beter spelen met positief spreken. Zeggen dat je gaat winnen zal niet helpen om te winnen. Het is wel beter dan zeggen dat je zal verliezen maar spreken is niet het antwoord. Wedstrijden worden gewonnen op het veld door uitvoerders  en niet door sprekers.

Goede spelers denken soms over het eventueel verliezen. Wanneer ze winnen zullen ze niet op en neer springen maar met een zekere genoegdoening naar de douche gaan, maar ze weten dat bij verlies dit blijft plakken tot de volgende wedstrijd en dit willen ze vermijden. Dus denk aan verliezen dit kan de beste motivator zijn om tot het uiterste te gaan en te winnen.

 

 

25/03/11

Jump Shot:

 

“ Men moet nog altijd de bal in de ring brengen.”

Eén van de belangrijkste elementen is het recht omhoog springen. Nog belangrijker is steeds op de zelfde manier te springen. Wanneer je uit evenwicht bent is het % van scoren klein. Je moet proberen recht omhoog te springen hoe snel je ook dribbelde.

Op training, duid spots aan waar je wilt shotten, beweeg ernaar toe, spring, shot en probeer op dezelfde plaats van je afzet terug neer te komen. Wanneer je dit consistent doet dan zal je merken dat je consistent scoort.

 

Breek de pols:

Hoe meer de pols gebroken is na het shotten hoe zachter het shot zal zijn en wanneer je mist zal de bal rond de ring blijven en kan hij er nog in vallen of je ploegmaat neemt een tip-in of een aanvallende rebound.

 

Pickup Games:

Iedere speler kent de problemen bij pickup wedstrijden. Maak een belangrijke steal op het einde van een wedstrijd en degene die de bal verloor zal zeggen dat het een fout was. Het heeft geen zin om te argumenteren, geef hem de bal en start opnieuw en maak misschien opnieuw een steal. Het is een goede oefening.

Het is een goede training, alle grote spelers hebben het op het pleintje, of nu in de zaal, zonder coach geleerd, ze kunnen ongestoord hun bewegingen leren, hun shake & bakes, hun moves, hun bewegingen. Pickup wedstrijden zijn daar om nieuwe dingen te leren en te proberen.

 

 

18/03/11

 

Fakes:

Vele spelers denken dat ze veel fakes moeten gebruiken. Ik denk het niet. Enkel genoeg zodat de verdediger erop wacht. Meestal is geen fake de beste fake. Quickness bij het schieten en passen is veel belangrijker. Als guard is het soms belangrijk de indruk te geven aan de verdediger dat hij de bal kan stelen, wanneer hij ervoor gaat is hij uit evenwicht en de moment om je move in te zetten. Mijn oude Coach Eddy Verswijfel zei het op zijn sappig Antwaarps “ toent de chocolat (bal).” De sleutel in deze fake is dat je de indruk geeft aan de verdediger dat hij de bal kan stelen en bij het reachen is hij uit evenwicht.

 

Defense:

Goeie verdedigers weten dat je liefst links of rechts gaat om een drive of een shot te creëren, wat ze echter niet weten is wanneer je het shot zal nemen.

 

Jump Shot:

Sommige spelers springen zeer hoog, blijven hangen en dan shotten. Ik denk dat ze overdrijven. Ik denk dat je bal moet vertrekken voor je je hoogste punt hebt bereikt. Het moet een vloeiende beweging zijn met ritme. Meestal kan je niet hoger springen dan spelers die 6 à 8 cm. Groter zijn of je moet de beste springer zijn in de league, er zal altijd iemand zijn die hoger springt. Het is de verrassing van je beweging en de quickness die hem zal verslaan niet de hoogte van je sprong.

 

 

11/03/11

 

Point Guard en Strong Guard of Shooting Guard:

Als guard moet je aan je ballhandling werken. Je werkt aan je dribbel en passing, en je moet door ondervinding leren wanneer het beste moment is om te passen en wanneer niet te passen en het type van pas.

 

Dribbling:

Dribbelen is een kwestie van training. Je moet je lichaam gebruiken als scherm tussen de bal en je verdediger uiteraard, en met autoriteit in die mate dat Jij de bal controleert en niet anders om. Chick Hearns de announcer bij de Lakers noemde het Yo-Yo ing precies of de bal aan een touwtje of een rubbertje was.

 

Dribbling:

Het is beter om laag te dribbelen dan hoog, indien je echter hoog kan dribbelen dan heb je je hoofd hoog en kan je beter de beweging van het spel zien en kan je sneller beslissen om wat te doen. Je moet met beide handen  kunnen dribbelen zodoende kan je snel van richting veranderen en goede controle op de bal bewaren.

 

 

06/03/11

 

Sport/Studie:

Meestal is dit de orde. Het zou andersom moeten zijn Studie eerst.

 

Geld:

Hoe meer geld er bij betrokken word hoe slechter het word. En dit zowel bij de Profs als bij de jeugd. Wanneer je aan sport begint voor het geld zal je zeker niet veel plezier hebben.

 

Zien en Herkennen:

Wanneer je een Big Man ziet opposten, zijn benen wijd gespreid, zijn achterste uit om de tegenstrever zo ver mogelijk weg te houden van zijn handen en de bal, dan is dit een “ Statement. “ Zijn houding zegt: ik ben aan het werk. Hij heeft geen zin om te wachten, die man is gereed. Wanneer hij een arm opsteekt, vingers open, spieren gespannen alsof hij tegen een deur staat om de indringers tegen te houden, dit is een EIS. Vanaf nu is hij niet meer aan het spelen, hij is bloed serieus. Hij geeft de Point Guard een target – geen voorstel, een eis – en de Point Guard doet er best aan om hem de bal te geven.

 

 

25/02/11

 

Opoffering:

Dagelijks zal je dingen moeten opgeven om beter te worden. Dat is wat sport zo uitzonderlijk  maakt.

 

Attitude:

Indien je een winners attitude hebt dan zal die zeker uitgebouwd worden door aan sport te doen.

 

Relatie:

Je ontwikkeld relatie contacten vanaf je start tot je stopt. Dit is een binding die voor altijd blijft bestaan.

 

 

18/02/11

 

“ P - dribbel.”

De uitdrukking P – dribbel komt van een Pro speler die werkte op een kamp en een “ peanut “, kleine speler, die teveel dribbelde toeriep: “ Don’t stand there peeing with the ball,” “ go someplace.” Zoveel spelers “ P – dribbel “ ze staan daar steeds maar de bal te botsen en veranderen niet van plaats. Weinigen zijn zich bewust van het kwaad die ze aandoen aan het spel. Men moet een onderscheid maken tussen een dribbel en een bots. “ A bounce takes U no-where. “

“ Winnen “

Winnen kan je vertrouwen versterken. Het toont dat je hard werken resultaat geeft. Het lijkt dat alles wat je deed meer zin heeft wanneer je wint.

“ Discipline “

Welke sport je ook doet, wanneer je het correct doet en met passie, creëer je een discipline die je zal helpen lang nadat je gestopt bent met sporten.

 

11/02/11

Geduld:

Geduld is een woord dat vele Coachen roepen naar de spelers. De meeste spelers groeien op al spelend tegen oudere spelers en gebruiken elke gelegenheid om te schieten of te scoren want die gelegenheid komt die direct telkens voor. Of ze worden zo sterk dat ze denken dat ze met iedere bal iets goeds kunnen doen bijgevolg worden ze ongeduldig. Maar ongeduldig zijn wint geen wedstrijden of de tegenstrever moet zwak zijn. Wanneer twee ploegen met het zelfde talent tegen elkaar spelen dan zal de ploeg met het meeste geduld winnen. Een goede speler kan op elk moment een shot nemen, maar een shot wint geen wedstrijd. Het maken van een shot zal beslissen wie wint. Maar heb je het geduld om te wachten tot je een shot hebt die je kan maken? Ben je bereid om een extra pas te geven?

“ Shot Blocker.”

De beste shot blokker aller tijden is zeker Bill Russell, hij was er steeds in kritieke momenten en hij blokte niet enkel het shot maar hij blokte het shot in de richting van een medespeler, meestal Bob Cousy die dan zo de fastbreak op gang bracht. Vele shotblockers vandaag smakken de bal rijen ver in de tribunes maar vergeten één ding dat de bal terug naar de ploeg gaat die het shot nam.

 

 

04/02/11

 

Overspelen “ Denying “ in verdediging.

Een aanvaller overspelen en hem verhinderen van de bal te krijgen is zeer moeilijk, maar de spelers die dit kunnen, helpen hun ploeg enorm want ze kunnen de beste scorer van de tegenstrever beperken tot !!!

Men kan niet op de zelfde hoogte spelen van de aanvaller men moet in feite een beetje “ cheaten” men moet een stap voor zijn op de “ race “ naar de bal. Je zwakte is de “ back door “ daar moet je hulp krijgen, wanneer je man “ back door “ gaat, draai en hou je ogen op je man en strekt je arm uit zodanig dat je de bal kan raken. Een regel in het overspelen is “ In the Lane, Up the Lane “ wat wil zeggen dat hoe dichter je bij de bal bent hoe dichter je bij je man moet zijn, en hoe verder van de bal hoe verder van je man.

Passen die hadden moeten gevangen worden:

Deze tip zou klaar en duidelijk moeten zijn maar is het schijnbaar niet. Veel spelers realiseren niet dat het passen een Aktie is tussen de passer en de ontvanger. Veel passers letten op een mooie pas maar niet op het resultaat. Een goede raad, respecteer de gedachte van de “ 10 finger rule “ en oog contact tussen beide. Als passer, en je ziet de 10 vingers niet dan moet je de bal niet passen.

 

28/01/11

 

Wees opportunist in aanval….en in verdediging.

In iedere wedstrijd worden veel baskets gescoord waar geen slimheid, of specifieke skills, of een goede pas of een moeilijk schot voor nodig zijn. Enkel één of twee spelers die kijken voor gemakkelijke punten…misschien door te sprinten naar aanval wanneer de verdediging het gemakkelijk neemt, snijden naar de ring wanneer de verdediger zijn hoofd draait, of een dribbel naar de ring wanneer de verdediging dit gemakkelijk toelaat.

Wanneer je veel wedstrijden volgt dan heb je de indruk dat er ergens iemand is die hen zegt dat ze in aanval moeten lopen met hun ogen naar de vloer en traag. Wat houd je tegen om naar aanval te sprinten al was het maar om te zien wat er gebeurt? Als point Guard, waarom niet zo snel mogelijk naar aanval dribbelen om te kijken als je de bam naar een ploegmaat kunt spelen en misschien een gemakkelijke score te hebben.

Het zelfde in verdediging, sommige spelers hebben 7 à 8 steals over het seizoen, niet veel, maar meer dan sommige anderen, enkel door te kijken na een score en misschien de bal te stelen wanneer de inbounder niet oplet wanneer hij de bal naar de point guard past bij een inbounce.

De bal inbrengen!!!!!!

Het is opmerkelijk hoeveel ballen verloren gaan bij het inbrengen van de bal, zeker op het einde van de wedstrijd of bij Pressure defense, er bestaan verschillende goede mogelijkheden om dit te verhinderen. Het is voldoende om een screen te gaan zetten en na het screen explosief terug te komen naar de bal, indien er geswitcht word dan zal de screener steeds de verdediger is zijn rug hebben. Voor zij die Oostende volgen die hebben dit reeds verschillende malen gezien, men moet daar op trainen, soms zie ik dat Coachen daar een time-out voor nemen en dan op een bord een mooie tekening maken voor een laatste shot maar ze vergeten te duiden hoe de bal moet ingebracht worden.

 

 

21/01/11

 

Eén tegen één.

De meeste spelers houden ervan om één tegen één te spelen en in de eerste plaats de uitdaging om aan te tonen dat ze iemand kunnen verslaan. Zeker er is een waarde om te bewijzen aan jezelf dat je iemand kan kloppen en scoren als je de bal hebt, dit geef je vertrouwen als je in de wedstrijd komt. Echter, er ontstaat een probleem bij het één tegen één spelen. Dat is de tendens om te lang de bal te houden, teveel rond kijken en steeds de “ rocker step “ te gebruiken zonder resultaat. Op het pleintje, zonder klok, geen verdedigende help en geen Coach lijkt dit OK. Indien je dit wil oefenen dan moet je dit correct doen, gezicht naar het doel en enkel met 1 à 2 dribbels. DE MANIER DAT JE OEFENT IS DE MANIER DAT JE SPEELT IN DE WEDSTRIJD.

 Een laatste shot.

Men ziet menigmaal een ploeg bij het einde van een kwart of einde van een helft de bal houden om dan met enkele seconden te gaan een shot of drive creëren meestal met een slecht shot. Wanneer je de bal hebt voor een laatste shot probeer zo snel mogelijk een aanval te lopen en neem de eerste kans voor een open shot wanneer de gelegenheid zich voordoet laat de tegenstrever het probleem van de buzzer shot oplossen, zelfs bij het missen heb je nog de kans op een aanvallende rebound.

Verdedigen tegen een ploeg die werkt voor een laatste shot.

Wanneer je tegen een slimme ploeg speelt die de bal houd om een laatste shot te creëren en roept, één shot, één shot dan geeft de tegenstrever jou een belangrijke info en is het zeker niet verstandig om te gaan “ gamble “ en zo de gelegenheid te geven om te penetreren en een gemakkelijke lay-in te geven. Wanneer er minder dan 24” te spelen zijn, blijf rustig misschien heeft de Coach je de opdracht gegeven om na enkele seconden in zone te gaan, doe het.

 

 

18/01/11

Hallo speelsters en spelers,

Zoals sommige van Jullie waarschijnlijk reeds op het kamp in Tongerlo waren wou ik Jullie toch vragen om het kamp bij de vrienden en vriendinnen kenbaar te maken. Alle info kan je op de side vinden en ook via de side inschrijven, pas op het gaat snel.

Groetjes en tot in Tongerlo,

Coach

 

 

 

15/01/11

 

“ Correcte Screens “

Menige spelers wisselen of sliden voorbij daar waar ze verondersteld worden om een sterke correcte screen te zetten die de verdediger verplicht er omheen te gaan. Dit gebeurt zeker bij “ screen away “ acties. Om een goede speler te zijn, één die zorgt dat zijn ploegmaats open zijn voor een open schot, dan moet men zich concentreren en een duidelijke screen zetten, zodanig dat het screen een obstakel is voor de verdediger. De beste manier is een “ luide “ screen te zetten. Loop naar de verdediger, kom tot een brede stop en door krachtig te stoppen zullen je schoenen een mooi geluid (Squeezzz) maken op de houten vloer.

“ Nostril Time “

Nostril time is iedere keer dat je zich dicht bij de ring bevind. Breng de bal  voor de neus van de speler die jou verdedigd, zelfs als hij groter is. Het is veel gemakkelijker voor een shot blokker om een fade away shot te blokken dan een bal die voorbij zijn neus gaat. Hij zal zichzelf beschermen en handen voor zijn gezicht houden en niet denken aan jou shot. Denk eraan iedere keer dat je de bal hebt dicht bij de ring is het “ nostril time “ wees sterk en ga recht naar de basket voor de neus van de verdediger.

“ Nothing Off-Balance Counts.”

Veronderstel je reactie, voor een grote wedstrijd, dat de scheidsrechters alle spelers van beide ploegen bijeen roepen en zeggen dat ze iets zullen toevoegen aan de regels van het spel, ze zullen iedere speler een overtreding geven indien ze iets doen uit Balance. Een uit balance shot, pivoteren tegen een dubbel teaming, een pas zonder autoriteit, het leunen in verdediging.

Enkel de middelmatige spelers zullen argumenteren tegen dergelijke soort nieuwe regels. Goede spelers doen geen akties uit evenwicht. Ze nemen geen “ fade-away “ shots, ze zullen geen pas geven wanneer ze rugwaarts leunen of de verkeerde kant op, en ze houden er niet van om uit evenwicht te zijn in verdediging. Denk aan de “ nieuwe regels “ de volgende keer dat je speelt. Denk “ Niets uit evenwicht telt.” Wanneer je leert een volledige wedstrijd te spelen, en hard speelt, en niets doet uit evenwicht, DAN KAN JE SPELEN.

 

 

7/1/11

“ Nerveus zijn.”

Voor de eerste wedstrijd van het seizoen of voor een belangrijke wedstrijd is het normaal dat je nerveus bent. Bij sommige spelers zweten hun handen bij anderen is het toilet de oplossing. Allen hebben we dit gevoel gehad of hebben het nog. Sommige die er zeer kalm uitzien naar buiten uit zijn misschien degene die er het meest innerlijk last van hebben. Iedereen zal dit proberen te verwerken op zijn manier. Maar misschien zal je het nerveus zijn het best verwerken door er genot in te hebben in plaats van het te verbergen. Laat het nerveus zijn in je voordeel  werken.

“ Weet altijd wie de volgende man is.”

Vele basketbal spelers herkennen de situatie waarin ze zich bevinden. Maar de goede spelers kennen de volgende man dat betekent dat hij niet enkel de situatie herkent maar dat hij weet wat er zal gebeuren onder de vorm van de volgende man. Voorbeeld, je dribbelt naar aanval en het lijkt een twee tegen één situatie. Maar wat zal het worden? Is de volgende man die aan het sprinten is een ploeg maat en word het 3 tegen 1, of is het een tegenstrever en als je niet opschiet word het 2 tegen 2. In het eerste geval kan je de tijd nemen en komt er een trailer die de rebound kan verzekeren. In het tweede geval moet je het tempo opdrijven zodanig dat de laatste pas niet onderschept word.

“ Knik tegen je Coach.”

Wanneer je Coach je iets zegt en je hebt het verstaan wat hij zegt, knik naar hem. Dit lijkt als een normaal iets en schijnt niet als een tip maar veel spelers vergeten dit te doen. Knikken naar je Coach zegt hem dat je het verstaan hebt en geeft de Coach een goed gevoel. Je kan denken dat een kleine knik niet belangrijk is, dat de Coach in de ogen kijken terwijl hij spreekt en de info aan te nemen voldoende is maar het is het niet. Het knikken zal hem extra voldoening geven en het zal hem aanzetten om uitermate zijn best te doen…hij is ook maar een mens…om je verder te helpen.